O Víně

Piemonte


Oblast: Piemonte

Stát: Itálie
Popis:

Rozloha vinohradů: 108 083 ha
Severozápadní oblast, tvořící společně s Toskánskem pilíř italského kvalitního vinařství. Mimo samotný region Piemonte se do oblasti přiřazují sousedící regiony Lombardia a Liguria. Z pěstovaných odrůd jsou to Barbera, Moscato, ale hlavně Nebbiolo, které je základem slavného vína Barolo. Známými víny zdejší oblasti jsou Barbaresco, Barbera d’Alba nebo Gavi di Gavi. Slavnou kapitolou Piemontu je pravděpodobně výroba nejlepších světových sladkých šumivých vín Asti Spumante z aromatické odrůdy Moscato. Nesmíme zapomenout ani na produkci různých typů vermutů, vín s přídavkem tajných kořeněných a bylinných směsí.
Vyhlášené vinařské polohy:
Piemonte: Carema, Canavese, Vercelli, Monferrato, Colli Tortonesi, Gavi, Ovada, Asti.

Liguria: Riviera.

Lombardia: Oltrepo Pavese, San Colombano, Valtellina.

Valle d´Aosta: Valdigne.

Proslulá vína oblasti:

Barolo D.O.C.G.
Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1966. Jakostní statut D.O.C.G. přidělen v roce 1980. Roční produkce 45 tisíc hl (údaj z roku 1996).
Červené víno tmavé barvy, plné, výrazné v buketu. Výhradně připraveno z odrůdy Nebbiolo. Pochází z provincie Cuneo, která se nachází nedaleko města Alba. Barolo D.O.C.G. zraje tři roky v sudu. Pro jaksotní označení Barolo Riserva se přidává ke zrání v dubových sudech po třech letech ještě dva roky zrání v láhvích. Barolo D.O.C.G. je vínem pocházejícím z vinařské oblasti Piemonte. Víno je vhodné k tmavým masům a pokrmům ze zvěřiny. Teplota podávání 16 – 19 st. C.

Barbaresco D.O.C.G.
Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1966. Jakostní statut D.O.C.G. přidělen v roce 1980. Roční produkce 20 tisíc hl (údaj z roku 1996).
Toto víno se vyrábí v městečku Barnaresco v provincii Cuneo. Připravuje se výhradně z odrůdy Nebbiolo, která je také známá pod názvem Michet, Lampia, Rose. Po zrání vína v dubových nebo kaštanových sudech dozrává ještě jeden rok v lahvích. Je světlejší, rubínové barvy, sametové chuti, plné a aromatické. Pochází z vinařské oblasti Piemonte. Víno je vhodné k výrazným pokrmům z tmavých mas a odleželých sýrů. Teplota podávání 16 – 19 st. C.

Gavi Gavi D.O.C. – Cortese di Gavi
Roční produkce 40 tisíc hl (údaj z roku 1996).
Vyrábí se z hroznů odrůdy Cortese, pocházející z vinic kolem městečka Gavi. Suché, bílé víno, buket po ovoci a plné chuti. Pochází z vinařské oblasti Piemonte.

Asti Spumante D.O.C. – Moscato d´Asti D.O.C.G.
Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1967. Jakostní statut D.O.C.G. přidělen v roce 1989. Roční produkce 520 tisíc hl (údaj z roku 1996).
Sladké až aromatické velmi kvalitní bílé víno. Je vhodné k ovocným salátům, zmrzlinovým pohárům.Jde patrně o nejznámější a nejproslulejší šumivé víno Itálie, které je vyráběno v mnoha chuťových variantách, tak aby uspokojilo všechny milovníky šumivých vín.

Barbera d´Alba D.O.C.
Barbera d´Asti D.O.C.
Nebbiolo d´Alba D.O.C.
Cingue Terre D.O.C.

Sladká vína z Piemonte – Liguria
Moscato d´Asti  D.O.C.G.
Moscato d´Asti Spumante D.O.C.
Moscato Naturale d´Asti  D.O.C.
Bracchetto d´Acgui D.O.C.
Freisa d´Asti D.O.C.
Malvasia d´Casorzo d´Asti D.O.C.

Bílé odrůdy révy vinné:

· Cortese
· Erbaluce
· Moscato Bianco

Modré odrůdy révy vinné:

· Nebbiolo
· Barbera
· Dolcetto
· Grignolino

Počet zobrazení stránky: 1497 x