Ste-Croix-du-Mont
Sainte-Croix-du-Mont
Taková neznačková kopie Sauternes - leží přes řeku naproti němu, má stejnou půdu (vápencovou štěrkovou) a stejně výborné mikroklima vhodné pro ušlechtilou plíseň. Podobně jako v Loupiacu i zde se vína vyrábějí jen z botrytických hroznů. Nejsou sice tak komplexní jako Loupiac, ale více exkluzivně jemná. V čem je tedy nejvíc odlišné od běžného Sauternes? Mnohem přívětivějšími cenami! Bohatá, tučná, medová vína s tóny citrusů, broskví, kdoulí, hrušek, perníku a koření. Kromě klasických chuťových kombinací běžných v Sauternes je prý dobré k drůbežím paštikám a telecím játrům ve smetanové omáčce. Podávat při 8-9°C, lépe vyzrát alespoň 5 let.
Etiketa v Bordeaux a její náležitosti: 1) GRAND CRU CLASSÉ – víno bylo vyrobeno z hroznů vinice, která byla takto úředně ohodnocena. 2) Château Belgrave – obchodní značka. 3) Oblast původu Haut–Médoc. 4) Jakostní označení A.O.C. 5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná. 6) Vyrobeno ve Francii. 7) Plněno (lahvováno) v Château. 8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux. Označení na etiketách: BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux. BORDEAUX SEC A.O.C. VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C. MOELLEUX - sladké LIQUEREUX - velmi sladké, botrytické BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C. CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách. BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína. CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.
Château Loubens, Lousteau-Vieil, du Mont, La Rame, des Tastes, Terfort
Botrytis Cinerea ("pourriture noble")- poměrně vrtošivá plíseň, která se nevyskytuje všude a každý rok, i když blízkost řeky generující podzimní ranní mlhy tomu napomáhá. Aby ovšem hrozny nepodlehly zkáze, je nutné, aby mikroklima nebo vhodné sezónní počasí mlhu odpoledne rozptýlilo a slunce z hroznů odpařilo přebytečnou vodu. Výroba vín z botrytických hroznů je velmi náročná, nejistá a na hranici rentability. Sudy BARRIQUES * Dubové sudy o obsahu 225 litrů. * Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech. Používání nových dubových sudů Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle