O Víně

Premières Côtes de Bordeaux


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Celkem 37 obcí, které mají právo připojit své jméno k označení Premières Côtes de Bordeaux

Popis:

Poloha: Šedesátikilometrový kopcovitý pás na protějším břehu než Graves, tedy od Bordeaux po Langon. Jižní polovina může u sladkých výběrových vín používat název "Cadillac". Jílovitá půda je plná vápencového štěrku.

Zdejší červená jsou osobitá a lepší kvality než základní Bordeaux AOC. Měla by se vypít v rozmezí 4 až 8 roků.

Bílá polosladká vína jsou poměrně jednoduchá, postrádají charakter.

Bílá suchá vína se nesmějí od roku 1981 prodávat pod tímto názvem.

Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Bordeaux a její náležitosti:
1) GRAND CRU CLASSÉ – víno bylo vyrobeno z hroznů vinice, která byla takto úředně ohodnocena.
2) Château Belgrave – obchodní značka.
3) Oblast původu Haut–Médoc.
4) Jakostní označení A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

Označení na etiketách:
BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux.
BORDEAUX SEC A.O.C.
VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C.
MOELLEUX - sladké
LIQUEREUX - velmi sladké, často botrytické
BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C.
CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách.
BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína.

CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.

Proslulá vína oblasti:

Château de Haux, Carsin, Chelivette, Carignan, Fayau, Grand-Moueys, du Juge, Paisance, Puy Bardens, Reynon, Suau, Tanesse.

Speciální vinařské techniky:

MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.

Bílé odrůdy révy vinné:

Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle

Modré odrůdy révy vinné:

Nejvíce Merlot, pak Caberenet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenére, Malbec, Petit verdot

Počet zobrazení stránky: 834 x