O Víně

Kyklády


Oblast: Kyklády, Santorini, Paros

Stát: Řecko
Popis:

Ostrovy Santorini a Paros, tvořící tuto vinařskou oblast, leží západně od poloostrova Peloponés. Tyto ostrovy jsou zároveň největšími ostrovy tvořícími Kykládské souostroví a pro pěstování révy vinné a pro obchod s vínem nejvýznamějšími. Ostrov Santorini byl též přezdívaný Théra. Zde je vinařskou kuriozitou zvláštní sestřihávání hlav révy vinné, které chrání hrozny proti silnému větru, který často sužuje tuto oblast. Listy révy vytváří koše, které chrání svým listovým dozrávající hrozny. V antických bájích byla tato místa opředena mnohými bájemi právě ve vztahu k vínům, ale v současné době se tato vína asi těžko kdy dostanou na náš trh. Přesto však tato oblast jeden velmi významný primát drží. Právě z ostrova Paros, pochází velice kvalitní mošt, ze kterého se vyrábí natolik oblíbené a žádané mošty, připravované z odrůdy Monemvasia.

Etiketa vín oblasti:

Selská vína ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ (topikos oinos) - nejsou žádná.
O. P. A. P. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΑΝΟΤΕΡΙΣ ΠΙΟΤΙ - Patras, Santorini.
O. P. E. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΕΛΕΝΨΗΟΜΕΝΙΣ - nejsou žádná.

Proslulá vína oblasti:

# Paros - rubínově červené, lehce pitelné, nejlepší jako mladé. Jakostní zařazení O. P. A. P. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΑΝΟΤΕΡΙΣ ΠΙΟΤΙ.
# Santorini - suché bílé a nezvykle silné víno. Oblast alkoholu až 17 procent.
# Santorini Liastos - "slámové víno", známé z francouzkého vinařství z oblastí Jura a Savojsko.

Sladká vína oblasti:
# Liastos - bílé, sladké likérové víno, plné a silné. Liastos je stejným označením jako francouzské Vin de Paile - slámové víno, které známé z oblasti Jura a Savojsko.
# Aidiani

Bílé odrůdy révy vinné:

Monemvasia, Assyrtiko (známé též pod názvem Nykteri).

Modré odrůdy révy vinné:

Mandilaria.

Počet zobrazení stránky: 1126 x