O Víně

Brněnská


Oblast: Čechy a Morava do dubna 2004

Stát: Česká republika

Vinařské obce:

Blučina, Bošovice, Bratčice, Brno-Bystrc, Brno-Chrlice, Brno-Obřany, Brno-Tuřany, Dolní Kounice, Heršpice, Hostěrádky-Rešov, Hrušovany u Brna, Ivančice, Kobeřice, Ledce, Lovčičky, Medlov, Mělčany, Milešovice, Měnín, Modřice, Moravany, Moravské Bránice, Moutnice, Němčičky, Nižkovice, Nové Bránice, Otnice, Ořechov, Pravlov, Rajhrad, Silůvky, Sivice, Sokolnice, Syrovice, Telnice, Těšany, Trboušany, Tvarožná, Újezd u Brna, Unkovice, Vážany nad Litavou, Viničné Šumice, Zbyšov, Šaratice, Žatčany, Želešice, Židlochovice.

Popis:

V samotném městě Brně i jeho nejbližším okolí bývaly vinice od nepaměti, první zmínky o nich jsou z roku 1228. Brňané mívali nejvíce vinic založených v Židlochovicích, Hustopečích, Kurdějově, Starovicích a Nosislavi. Městské vinařství brněnské mělo velký vliv na celkový rozvoj jihomoravského vinařství. Ve vinařské oblasti Brno jsou dvě vinařská střediska s významnou tradicí. Jsou to Židlochovice s blízkými obcemi Blučiny, Hrušovany u Brna, Žabčice. V této lokalitě se pěstují hlavně jakostní odrůdy pro výrobu bílých vín a to i s určitým důrazem na odrůdy s vyšším obsahem aromatických látek jako je Irsay Oliver, Muškát Moravský, Palava, Tramín, Müller Thurgau, ale daří se tu dobře i odrůdě Rulandské šedé. Zatímco Židlochovice mají převahu půd sprašových na různě modelovaném kopcovitém terénu, jsou vinice kolem Hrušovan a Žabčic na rovinatých pozemcích s lehkou písčitou půdou. Druhým tradičním vinařským střediskem ve vinařské oblasti Brno jsou Dolní Kounice s okolními obcemi. Kounicko se svými štěrkovitými půdami je tradiční oblastí výroby červených vín tvrdšího typu, která se tu získávají hlavně z Frankovky a Portugalského modrého, případně i dalších odrůd. Ve vinařské oblasti Brno je ještě celá řada roztroušených lokalit s menšími, či většími výsadbami vinic jako je Rajhrad, Bošovice nebo nejseverněji ležící terasovité vinice v obci Viničné Šumice. Jsou zde i pokusy pěstovat stolní hrozny pro městský trh, ale zatím nejsou vždy zcela úspěšné.
 
Zdroj literatury: Vilém Kraus a kol.: Réva a víno v Čechách a na Moravě, 1999

Počet zobrazení stránky: 1027 x