Wachau
Aggsbach, Aggsbach-Markt, Baumgarten, Bergern im Dunkelsteinerwald, Dürnstein, Elsarn am Jauerling, Groisbach, Gut am Steg, Joching, Köfering, Mautern, Mauternbach, Mitterarnsdorf, Mühldorf, Oberarnsdorf, Oberbergern, Oberloiben, Rossatz-Rührsdorf, Schwallenbach, Spitz, St. Lorenz, St. Johann im Mauerthale, St. Michael in der Wachau, Unterbergern, Unterloiben, Vießling, Weißenkirchen in der Wachau, Willendorf in der Wachau a Wösendorf in der Wachau
Vymezení podoblasti: obce Aggsbach, Bergern im Dunkelsteinerwald, Dürnstein, Mautern an der Donau, Mühldorf, Rossatz, Spitz a Weißenkirchen in der Wachau Rozloha vinic: cca 1.428 ha (údaj z roku 2008) Počet vinařů: cca 867 (údaj z roku 1999)
Díky podmínkám podobným francouzským v údolích řek Loiry nebo Rhôny dosahují vína z Wachau světového věhlasu. Známá místa zde jsou Weißenkirchen, Joching, Spitz či Loiben. O oblast se stará sdružení pro ochranu krajiny Vinea Wachau Nobilis Districtus, ke kterému patří většina vinařů.
O originalitě a specifičnosti území svědčí i fakt, že rakouský vinařský zákon povolil pro Wachau vlastní, netypické značení jakostních kategorií. <b>Steinfeder</b> Jde o lehká, příjemná a osvěžující vína z oblasti Wachau. Jejich symbolem je <b>"stipa pennata"</b>, druh trávy, rostoucí na místních terasových vinicích Víno musí mít alespoň 15 - 17° KMW a obsah alkoholu max. 11%. <b>Federspiel</b> Klasická řada vín z Wachau s obsahem alkoholu mezi 11.5 and 12.5 %. Označení Federspiel pochází od <b>sokola</b>, v této oblasti kdysi velmi populárního. Divoký sokol symbolizuje klasickou eleganci těchto suchých vín. Cukernatost moštu musí být nejméně 17° KMW. <b>Smaragd</b> Kategorie nejkvalitnějších vín z nejlepších vinic oblasti Wachau. Jsou vyráběna pouze v nejlepších letech a pouze z těch nejvyzrálejších hroznů. Symbolem této kategorie je <b>ještěrka smaragdová</b>, která se ve vinicích o slunečných dnech vyhřívá. Vína s označením <b>Smaragd</b> mají výborný potenciál pro další zrání v lahvi a budou velmi dobře chutnat i po mnoha letech. Tato vína jsou vyráběna z moštu, který dosáhl cukernatosti nejméně 18,2° KMW, obsah alkoholu je min. 12,5 %.
Údaje z roku 2008: Grüner Veltliner (Veltlínské zelené) - 736 ha Riesling (Ryzlink rýnský) - 199 ha Rivaner (Müller Thurgau) - 121 ha Neuburger (Neuburské) - 74 ha Weißburgunder (Rulandské bílé) & Chardonnay - 64 ha Frühroter Veltliner (Veltlínské červené rané) - 20 ha Gelber Muskateller (Muškát žlutý) - 12 ha Muskat-Ottonel (Muškát Ottonel) - 4 ha Sauvignon Blanc - 3 ha Traminer (Tramín) - 3 ha Pinot Gris (Rulandské šedé) - 2 ha Roter Veltliner (Veltlínské červené) - 1 ha Sylvaner (Sylvánské zelené) - 1 ha Jubiläumsrebe (Jubilejní) - 1 ha a další…
Údaje z roku 2008: Zweigelt (Zweigeltrebe) - 102 ha St. Laurent (Svatovavřinecké) - 15 ha Blauer Portugieser (Modrý portugal) - 15 ha Blauburger - 11 ha Pinot Noir (Rulandské modré) - 7 ha Blaufränkisch (Frankovka modrá) - 2 ha Cabernet Sauvignon - 1 ha Merlot - 1 ha a další…