O Víně

Tokajská


Oblast: Tokajská

Stát: Slovensko

Vinařské obce:

Bara 78,5 ha, Čerhov 43,0 ha, Černochov 102,5 ha, Malá Trňa 306,7 ha, Slovenské Nové Mesto 131,3 ha, Veľká Trňa 133 ha, Viničky 133 ha

Popis:

Exkluzívní a zároveň nejmenší vinařské oblast Slovenska má rozlohu 607,9 ha, ze kterých je v současnosti obhospodařovaných cca 550 ha. Podle zákona č. 332/1996 Z. z. má Tokajská oblast statut osobité vinařské oblasti s přesně deklarovaným územím vinařských obcí, specifickým odrůdovým složením výsadeb révy a osobitou technologií výroby vína. Rozprostírá se na jižních a často strmých svazích v jihovýchodní části Zemplínských  vrchů. Výjimečné přírodní podmínky umožňují po storočí vyrábět jedinečná vína, která nemají na světě konkurenci. Vinařské obce Tokajské vinařské oblasti uzavírají severní bránu, která pokračuje dále do Maďarska. Centrum slovenské části vinařské oblasti jsou obce Malá Trňa a Veľká Trňa s bohatou tradici pěstování révy a výroby Tokajského vína.

Pro Tokajskou vinařskou oblast jsou charakteristické jsou teplé, mírné suché léta, v dobrých ročnících se suchým a teplým podzimem. Průměrná teplota vzduchu během vegetace je 16,8° C, atmosférické srážky poskytují 336 mm vody. Zimní období bývají v Tokajské vinařské oblasti vlhké a chladné. Půdy jsou kamenité, štěrkovité, pískovcově-jílovité, s vyšším obsahem skletu. Vznikli na geologickém podkladu vyvřelin mladšího paleozoika, na ryolitech a andezitech. Typická je jejich vyšší kyselost a bohatý obsah minerálů.

Zdroj: Slovenské vína - Vladimír Hronský.

Bílé odrůdy révy vinné:

V oblasti je povolené pěstovat tokajské odrůdy:
* Furmint
* Lipovina
* Muškát žlutý

Počet zobrazení stránky: 1073 x