O Víně

Beaujolais-Villages, Beaujolais-jméno vesnice


Oblast: Beaujolais

Stát: Francie

Vinařské obce:

Beaujeu, Blacé, Cercié, Charentay, Denicé, Emeringes, Jullié, Lancié, Lantignié, Le Perréon, Les Ardillats, Marchampt, Montmelas-Saint Sorlin, Odenas, Quincié en Beaujolais, Rivolet, Saint Didier sur Beaujeu, Saint Etienne des Oullières, Saint Etienne La Varenne, Saint Julien, Saint Lager, Salles-Arbuissonnas en Beaujolais, Vaux en Beaujolais a Vauxrenard, Chânes, La Chapelle de Guinchay, Leynes, Pruzilly, Romanèche-Thorins a Saint Symphorien d´Ancelles.

Popis:

Z 38 vesnic, které pod Beaujolais-Villages spadají, jich osm může používat alternativně i název Mâcon-Villages a čtyři i St.-Véran. Možnost použít přes pomlčku místo Villages jméno vesnice prý využívá jen několik těch známějších, ale upřímně, nenašel jsem pomocí Googlu ani jedinou etiketu - zřejmě spíš teoretická možnost. Zato jsem našel kuriózní Beaujolais-Villages Nouveau...

červená - jedná se rozhodně o lepší sortu než Beaujolais-Supérieur. Jemná a bohatá vína třešňové barvy a velmi ovocité chuti i vůně (černý rybíz, jahody). Otevírat mezi druhým a pátým rokem po sklizni třeba ke grilovanému kuřeti či kachně, nebo k vepřové kýtě na kaštanech. Teplotu držet mezi 11-14°C.

bílá - vzácné, ale pořád je ho více než obyčejného Beaujolais Blanc. Opět nádhená svěží aromatická vína, která by se měla načínat druhým rokem po sklizni a hodí se k rybě či drůbeži. Teplota podávání 8-10°C.

růžová - velmi zřídkavá, ale celkem atraktivní vína. Otevírat mezi 1-3 rokem. Teplota podávání 9-11°C.

Etiketa vín oblasti:

Pokud se na etiektě objeví výraz "Paradise", znamená to, že víno bylo vyrobeno pouze ze samotoku, bez přídavku vylisovaných frakcí. Takové víno je extrémně lahodné bez jakékoliv tříslovinné drsnosti.

Proslulá vína oblasti:

Duboeuf, Cave Beaujolais du Bois-d´Oisy (růžové), Trenel, Tête, Riottot.

Speciální vinařské techniky:

Způsob kvašení, který se rozšířil z Beaujolais i do jiných oblastí. Hrozny se nelisují, ale v celku bez důkladného drcení necchají kvasit v uzavřeném tanku. Podstatná část kvasného procesu tedy probíhá uvnitř bobulí, které později eventuálně praskají. Výsledkem jsou lehká svěří pitelná vína, často s charakteristickou složkou hrušky/octanu ethylnatého ve vůni. Jsou nevhodná k archivaci. Typickým představitelem je veselé Beaujolais Nouveau. Na etiketách se to ale spíše značí u vín z jiných oblastí.

Bílé odrůdy révy vinné:

Chardonnay, do roku 2024 je tolerováno i Aligoté či Melon de Bourgogne, pokud jeho obsah nepřesáhne 15%.

Modré odrůdy révy vinné:

Gamay, do roku 2015 je tolerován Pinot noir, Pinot gris, pokud jejich obsah nepřesáhne 15%.

Počet zobrazení stránky: 1800 x