O Víně

Beaujolais, Beaujolais Supérieur


Oblast: Beaujolais

Stát: Francie

Vinařské obce:

Celkem 78 obcí od Chasselas na severu po l´Abressle na jihu. Větší města: Villefranche-sur-Saône, Anse, Chasay d´Azergues, Belleville

Popis:

Vína z nejlepších poloh v severní části území mají statut tzv. Cru Beaujolais - celkem 10 obcí  - ty požívají výhod mít na etiketě tento název. V poněkud širším okolí těchto Cru jsou rovněž kvalitnější oblasti, které mohou název své venice připojit přes pomlčku k Beaujolais nebo použít názvu Beaujlais-Villages (týká se dalších 30 obcí). Nejníže v této hierarchii stojí vína Beaujolais (či jejich rychlokvasné verze Beaujolais Primeur a Nouveau) AOC. Ty pocházejí zpravidla z nížin východně od Cru a Village oblastí a nejvíce z oblastí jihozápadně od Villefranche-sur-Saône. Obecně mají výše položené oblasti v podloží žulu, břidlici nebo křemen, v rovinách je spíše jíl a vápenec. Beaujolais Supérieur (jen červená) má jen o něco více alkoholu, ale v zásadě se od běžného Beaujolais příliš neliší.

červená - jednoduchá, lehká, ovocitá vína s malým potenciálem dalšího zrání. Vůně malin, jahod, rybízu. Pít co nejmladší, třeba k studeným masům a ne příliš výrazným sýrům. Teplotu jedni doporučují spíš koelm 11°C, jiní mezi 13-14°C.

bílá - asi 1% produkce (bílé víno ze severu Beaujolais se povětšinou prodává pod značkou St.-Véran nebo Mâcon-Villages); vesměs nádherná, svěží, otevřená aromatická vína. Otevírat druhým rokem. Hodí se buď jako aperitiv, nebo k rybě či drůbeži. Chladit na 8-10°C.

růžová - nepatrné množství.

Etiketa vín oblasti:

Pokud se na etiektě objeví výraz "Paradise", znamená to, že víno bylo vyrobeno pouze ze samotoku, bez přídavku vylisovaných frakcí. Takové víno je extrémně lahodné bez jakékoliv tříslovinné drsnosti.

Proslulá vína oblasti:

Duboeuf, Charmet (bílá), Bréchard, Brun, Chanut, Jambon, Marchend, Riottot, Château de Tanay, Trenel, Tête

Speciální vinařské techniky:

Způsob kvašení, který se rozšířil z Beaujolais i do jiných oblastí. Hrozny se nelisují, ale v celku bez důkladného drcení necchají kvasit v uzavřeném tanku. Podstatná část kvasného procesu tedy probíhá uvnitř bobulí, které později eventuálně praskají. Výsledkem jsou lehká svěří pitelná vína, často s charakteristickou složkou hrušky/octanu ethylnatého ve vůni. Jsou nevhodná k archivaci. Typickým představitelem je veselé Beaujolais Nouveau. Na etiketách se to ale spíše značí u vín z jiných oblastí.

Bílé odrůdy révy vinné:

Chardonnay, do roku 2024 je tolerováno i Aligoté či Melon de Bourgogne, pokud jeho obsah nepřesáhne 15%.

Modré odrůdy révy vinné:

Gamay, do roku 2015 je tolerován Pinot noir, Pinot gris, pokud jejich obsah nepřesáhne 15%.

Počet zobrazení stránky: 1394 x