O Víně

Entre-Deux-Mers


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Rozsáhlý region, ale leží v něm jen asi čtrnáct obcí.

Z nějakého ne příliš jasného důvodu je uvnitř oblasti definována ještě podoblast "Entre-Deux-Mers Haut-Benauge". Její vína se ničím neliší od vín ze zbytku regionu.

Popis:

Poloha:
Oblast se rozkládá na dolním toku řek Garonne a Dorgogne a zasahuje až po ústí řeky Gironde. Plošina s řadou malých údolí a potoků, mnohem vlhčí než Mécoc, navíc ji ohrožují časté záplavy. Velmi utuženou jílovcovou půdu nazývanou "boulbénes" je nutné obdělávat strojově v širokých meziřadích a réva je na vysokém vedení.

Oblast mívala poměrně špatné renomé, ale díky pokrokům v agrotechnice a zavedení řízeného kvašení se kvalita zlepšila. Označení je určeno jen pro suchá bílá vína, ovšem značná část se prodává pod označením Bordeaux AOC nebo Bordeaux Supérieur. Zde je ostatně i jejich nejsilnější zdroj. Jadrná, svěží a velmi aromatická vína založená na Sémillonu, ale lepší vína mají i určitý obsah dalších odrůd a jsou plnější. Levnější a lehčí vína se pijí jako aperitiv či k rybám a plodům moře, lepší a plnější k bílým masům a zeleninovým jídlům. Teplota podávání: 10-12°C. Nearchivovat, pít mladá.



Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Bordeaux a její náležitosti:
1) GRAND CRU CLASSÉ – víno bylo vyrobeno z hroznů vinice, která byla takto úředně ohodnocena.
2) Château Belgrave – obchodní značka.
3) Oblast původu Haut–Médoc.
4) Jakostní označení A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

Označení na etiketách:
BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux.
BORDEAUX SEC A.O.C.
VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C.
BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C.
CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách.
BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína.

CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.
CRU BOURGEOIS – Vína dobré až vynikající kvality představují třetinu vín Médocu. Jsou často řazena do malých Château.
GRAND VIN – Grand vin náleží velkým vínům (toto označení nemá úředního významu) a nebo je toto označení přidáváno ke konkrétnímu Château.
CRU CLASSÉ – Toto označení má právo používat pouze ta vinice, která byla takto úředně ohodnocena. Víno bylo vyrobeno z hroznů této vinice. Dále se toto označení dělí na 1er Cru Classé, 2er Cru Classé, 3er Cru Classé, 4er Cru Classé, 5er Cru Classé.
PREMIER CRU
PREMIER GRAND CRU CLASSÉ – Označení pro vína nejvyšších jakostí a kvality, která jsou vyrobena z hroznů vypěstovaných na pozemcích, které byly úředně klasifikovány (od 1er Cru Classé až po 5er Cru Classé).
GRAND CRU – toto označení se každoročně uděluje pro některá vína z St-Emilionu.
GRAND CRU CLASSÉ – Stálá klasifikace vín vyšší kategorie v St-Emilionu. V Medocu je toto označení rovno CRU CLASSÉ.
PREMIER GRAND CRU – Stálá klasifikace vín nejvyšších jakostí v St-Emilionu.

Proslulá vína oblasti:

Nejznámější je Château Bonnet. Další tipy: Château Canet, Fontenille, Goumin, Latour (neplést s jmenovcem z Pauillacu!), Morlan-Tuilière, Moulin de Launay, Sainte-Marie, Tour de Mirambeau, Thieuley (ti ale mívají na etiketách spíš Bordeaux AOC nebo Bordeaux Supérieur), Toutigeac, Turcaud

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.

Bílé odrůdy révy vinné:

Sémillon (nejméně 70%), dále Sauvignon blanc, Muscadelle, Merlot blanc, Colombard, Mauzac, Ugni blanc.

Počet zobrazení stránky: 1278 x