O Víně

Sauternes


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Sauternes, Fargues, le Puch a Preignac

Popis:

Poloha: Od Barsacu ho dělí tok říčky Ciron, jejíž mikroklima spolu s vyšším úhrnem srážek mají zásadní vliv na vývoj ušlechtilé plísně. Sauternes má nějakých 1500ha většinou vápenité jílovité půdy se značným podílem štěrku.

Světoznámá botrytická vína, opulentní, kouzelná, přepychová, komplexní, sladká, nesmrtelná. Upřímně řečeno jsou taková v nejlepších ročnících s optimálním počasím pro ušlechtilou plíseň a u nejprestižnějších výrobců, kteří si mohou finančně dovolit sběr v několika etapách (tzv. tries). Menší a méně prestižní statky seberou hrozny najednou, takže u nich je vliv špičkového ročníku nejzřetelnější. V horším ročníku je víno jen jednoduše sladké. Vína je lepší nechat poněkud vyzrát, alespoň osm let u lepších výrobců, patnáct u těch nejšpičkovějších. Podávat při teplotě 8-9°C.
Klasická kombinace je kvalitní uzrálý sýr s modrou plísní či tučná husí játra "foie gras". Naproti tomu sladší zákusek dokáže víno zbytečně přebít.

Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Bordeaux a její náležitosti:
1) GRAND CRU CLASSÉ – víno bylo vyrobeno z hroznů vinice, která byla takto úředně ohodnocena.
2) Château Belgrave – obchodní značka.
3) Oblast původu Haut–Médoc.
4) Jakostní označení A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

Označení na etiketách:
BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux.
BORDEAUX SEC A.O.C.
VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C.
MOELLEUX - sladké
LIQUEREUX - velmi sladké, botrytické
BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C.
CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách.
BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína.

CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.
CRU BOURGEOIS – Vína dobré až vynikající kvality představují třetinu vín Médocu. Jsou často řazena do malých Château.
GRAND VIN – Grand vin náleží velkým vínům (toto označení nemá úředního významu) a nebo je toto označení přidáváno ke konkrétnímu Château.
CRU CLASSÉ – Toto označení má právo používat pouze ta vinice, která byla takto úředně ohodnocena. Víno bylo vyrobeno z hroznů této vinice. Dále se toto označení dělí na 1er Cru Classé, 2er Cru Classé, 3er Cru Classé, 4er Cru Classé, 5er Cru Classé.
PREMIER CRU
PREMIER GRAND CRU CLASSÉ – Označení pro vína nejvyšších jakostí a kvality, která jsou vyrobena z hroznů vypěstovaných na pozemcích, které byly úředně klasifikovány (od 1er Cru Classé až po 5er Cru Classé).
GRAND CRU – toto označení se každoročně uděluje pro některá vína z St-Emilionu.
GRAND CRU CLASSÉ – Stálá klasifikace vín vyšší kategorie v St-Emilionu. V Medocu je toto označení rovno CRU CLASSÉ.
PREMIER GRAND CRU – Stálá klasifikace vín nejvyšších jakostí v St-Emilionu.

Proslulá vína oblasti:

Chateau d´Yquem je bezesporu králem mezi bílými víny celého světa. Pro jeho cenu a nutnost víno vyzrát alespoň patnáct let než předvede dostatečně své přednosti toto víno zřejmě pro většinu zůstane jen vínem snů.
Neméně skvělé jsou dále Chateau Suduiraut, Guiraud, Rieussec, Clos Haut-Peyraguey, Sigalas-Rabaud, de Fargues.

Speciální vinařské techniky:

Botrytis Cinerea ("pourriture noble")- poměrně vrtošivá plíseň, která se nevyskytuje všude a každý rok, i když blízkost řeky generující podzimní ranní mlhy tomu napomáhá. Aby ovšem hrozny nepodlehly zkáze, je nutné, aby mikroklima nebo vhodné sezónní počasí mlhu odpoledne rozptýlilo a slunce z hroznů odpařilo přebytečnou vodu. Výroba vín z botrytických hroznů je velmi náročná, nejistá a na hranici rentability.

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.

Bílé odrůdy révy vinné:

Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle.

Počet zobrazení stránky: 928 x