Cérons
Cérons, Illats, Podensac
Poloha: Méně známý soused Barsacu od severozápadu. Je o něco větší než Barsac. Pod označením Cérons se prodávají uhlazená sladká bílá vína, o něco lehčí než z Barsacu a Sauternes, ale mnohem lepší než Graves Supérieur. Navíc mohou nabídnout lepší poměr kvality k ceně. Měla by se podávat v teplotě 9-10°C, nejlépe alespoň šest let stará. Oblast ovšem získává jméno i pro progresivní suchá bílá vína, dokonce i červená. Ovšem i když statky leží na území Cérons, tato vína jsou prodávána jako Graves.
Etiketa v Bordeaux a její náležitosti: 2) Château Belgrave – obchodní značka. 3) Oblast původu Haut–Médoc. 4) Jakostní označení A.O.C. 5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná. 6) Vyrobeno ve Francii. 7) Plněno (lahvováno) v Château. 8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux. Označení na etiketách: BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux. BORDEAUX SEC A.O.C. VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C. MOELLEUX - sladké BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C. CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách. BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína. CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší. GRAND VIN – Grand vin náleží velkým vínům (toto označení nemá úředního významu) a nebo je toto označení přidáváno ke konkrétnímu Château.
Sladká: Chateaux de Cérons et de Calvimont, Chantegrine, Grand Enclos Suchá (Graves): Chateau d´Archambeau
Botrytis Cinerea ("pourriture noble")- poměrně vrtošivá plíseň, která se nevyskytuje všude a každý rok, i když blízkost řeky generující podzimní ranní mlhy tomu napomáhá. Aby ovšem hrozny nepodlehly zkáze, je nutné, aby mikroklima nebo vhodné sezónní počasí mlhu odpoledne rozptýlilo a slunce z hroznů odpařilo přebytečnou vodu. Výroba vín z botrytických hroznů je velmi náročná, nejistá a na hranici rentability. Sudy BARRIQUES * Dubové sudy o obsahu 225 litrů. * Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech. Používání VIN DE PRESSE Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín. Používání nových dubových sudů Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle,
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot.