O Víně

Haut Rhin


Oblast: Alsace

Stát: Francie

Vinařské obce:

Celkem 55 obcí: Ammerschwihr, Beblenheim, Bennwihr, Bergheim, Bergholtz, Bergholtz-Zell, Berrwiller, Buhl, Cernay, Colmar, Eguisheim, Gueberschwihr, Guebwiller, Hartmanswiller, Hattstatt, Herrlisheim, Houssen, Hunawihr, Husseren-les-Châteaux, Ingersheim, Jungholtz, Katzenthal, Kaysersberg, Kientzheim, Leimbach, Mittelwihr, Niedermorschwihr, Obermorschwihr, Orschwihr, Osenbach, Pfaffenheim, Ribeauvillé, Riquewihr, Rorschwihr, Rodern, Rouffach, Saint-Hippolyte, Sigolsheim, Soultz, Soultzmatt, Steinbach, Thann, Turckheim, Uffholtz, Vieux-Thann, Voegtlinshoffen, Walbach, Wattwiller, Westhalten, Wettolsheim, Wihr-au-Val, Wintzenheim, Wuenheim, Zellenberg, Zimmerbach

Popis:

Jižnější a o něco proslavenější půle Alsaska, od obce St.-Hyppolyte na jih. Alsaská AOC jsou v podstatě odrůdová či směsná, což je ve Francii, která staví svá AOC na specifickém konkrétním terroiru výjimka. Lze se setkat s těmito označeními:

<b>Alsace blanc</b> - buďto směs několika odrůd (ty bývají ovšem spíš značeny jako <b>Edelzwicker</b> nebo <b>Gentil</b>), nebo víno z některé úřady nepovolené odrůdy (např. Chardonnay). Víno od rebelů AOC systému může být vynikající, nebo to může být jen podřadnější anonymní směska pro supermarket.
<b>Alsace-Gewurztraminer</b> - atraktivní, plná, bohatá, zakulacená vína s vůní liči, grepu, kdoule, růže, akátu, banánu, skořice, pepře, hřebíčku. Mohou se otevírat už od třetího roku (špičkové se dokáží zlepšovat i 20 let). Chladit na 9°C a podávat třeba k exotickým asijským jídlům, k ne příliš sladkým dezertům (ovocné koláče), ze sýrů se hodí ne příliš vyzrálý Munster.
<b>Alsace Chassellas (nebo Gutedel)</b> - lehká veselá vína z odrůdy Chrupka, nejlepší bývají lehce naperlená, nefiltrovaná, sur lie. Měla by se pít mladá, vychlazená na 8°C. Ideální letní pití pro posezení s přáteli, dobře doprovodí domácí celozrný chléb s nějakým tvrdším sýrem.
<b>Alsace Muscat</b> - mohou být lehčí a květinové vůně, ale i bohatá, broskvová a plná, ze špičkových vinic i vynikající, vždy bývají suchá. Měla by se pít co nejmladší, z tzv. horších ročníků bývají lepší v porovnání se suchými a horkými lety. Skvělý aperitiv s chřestem, i samotný.
<b>Alsace-Pinot (Blanc)</b> (nebo <b>Klevner nebo Clevner</b>, nebo <b>Pinot-Auxerrois</b>) - tato odrůda v Alsasku není příliš ceněna, hrozny se sbírají dříve a dávají spíše lehčí, neutrální, ne příliš charakteristická vína. I když ta nejlepší mohou být výrazné chuti i vůně a švestkového charakteru. Otevírat druhým rokem k lehkým předkrmům, studeným masům, drůbeži, měkkýšům, rybám či čerstvým sýrům. Chladit před podáváním na 8°C.
<b>Alsace-Pinot Gris</b> (dnes už zakázaný, ale místy ještě používaný <b>Tokay-Pinot Gris</b>) - těžší tělnatá alkoholická vína výrazné kořenité chuti i vůně. Otevírat třetím rokem, podávat vychlazené na 9°C. Hodí se k k paštikám z husích jater, rybám s bylinkami, vepřovému či telecímu grilovanému na roštu a pernaté zvěřině. Též jako smyslný aperitiv.
<b>Alsace rouge</b> (nebo rosé)<b>-Pinot Noir</b> - růžová bývají bohatá, svěží, příjemná. Červená bývají buďto světlejší a lehčí verzí průměrného Bourgogne, nebo, v těch nejlepších případech, kdy zrála v dubu (např. Cuvée vieilles vignes) výrazné barvy i chuti. Otevírat třetím rokem po sklizni (růžová co nejdřív), podávat vychlazená na 13-14°C (růžová 10°C) buď jako aperitiv (růžová) nebo k vepřovému, drůbežímu, drobné zvěřině či středně tvrdým sýrům.
<b>Alsace-Riesling</b> - svěží, elegantní, delikátní vína výrazného charakteru (i když ty nejlepší dokáží být zároveň jemné a uhlazené) a vynikající kvality. Podle půdních podmínek jsou v různém poměru aromata ovoce, květin a mineralita. Otevírat se mohou třetím rokem, špičková však vrchol dosahují po deseti i více letech. Chladit na 8°C a pít například k pokrmům z ryb (suši), měkkýšům, drůbeži, kozím či mladým jemným sýrům.
<b>Alsace-Sylvaner</b> - příjemná lehká až středně plná, svěží vína, v Alsasku poměrně oblíbená na běžné pití. Pít spíše mladší, vychlazená na 8°C ke stejným jídlům jako Pinot blanc.
<b>Crémant de Alsace</b> - šumivé víno vyráběné klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi halvně z odrůdy Pinot blanc (ale může být i s přídavkem ryzlinku, tramínu či chardonnay). Vzácné a skvostné jsou <i>blanc de noirs</i> nebo <i>rosé</i> z Pinotu Noir. Ale i některé bílé varianty mohou soupeřit s Crémant de Bourgogne nebo Loire. Otevírat třetím rokem buď jako slavnostní aperitiv nebo k ne příliš sladkým cukrářským výrobkům (kugelhopf - alsaská bábovka)
<b>Alsace-Sélection de Grains Nobles</b>botrytická vína. V podstatě bobulový výběr (trockenbeerenauslese), jsou velmi vzácná a pracnost, s jakou se připravují, je plně vyvážena jejich cenou. Též mohou být vyrobená pouze ze čtyřech nejušlechtilejších odrůd: Muscat,  Riesling,  (oba min. 25,6°ČNM),Gewürztraminer,(Tokay)–Pinot Gris (oba min. 27,9°ČNM). Extrémně tělnatá silná sladká vína , exkluzivně jemná a vyrovnaná. Chladit klidně až na 3-7°C, otevírat se mohou od pátého roku, ale zlepšují se klidně patnáct let. Spíše slavnostní aperitiv, když už s něčím kombinovat, pak paštika z husích jater či ušlechtilý sýr s modrou plísní.
<b>Alsace-Vendange Tardive</b> -  v podstatě pozdní sběr (Spätlese). Též mohou být vyrobená pouze ze čtyřech nejušlechtilejších odrůd: Muscat, Riesling (oba min. 22°ČNM), Gewürztraminer, (Tokay)–Pinot Gris (oba min. 24,3°ČNM - to může u suchého vína znamenat alkohol i nad 14%). Velmi plná vína výrazného charakteru a široké škály aromat. Chladit na 8-9°C, otevírat pátým rokem, podávání k jídlům viz jednotlivé odrůdy výše.

Etiketa vín oblasti:

Etiketa vín Alsace a její náležitosti:
1) Oblast původu.
2) Jakostní označení - úředně kontrolovaný a chráněný název původu – Appellation Alsace Contrôlée.
3) Adresa firmy, která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
4) Obchodní značka – Dopff Aurelius Moulin.
5) Obsah alkoholu.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Objem.
8) Název odrůdy – RIESLING.
9) Ročník.
* DE NOS DOMAINES DE RIQUEWIHR – Z našich majetků (vinic) v Rikvíru.

Etikety vín Alsace
ALSACE A.O.C. – s tímto označením se máme možnost setkat téměř u všech vín Alsaska.

ALSACE GRAND CRU A.O.C. – takto jsou označena čistá odrůdová vína vyrobená z těchto odrůd: Muscat, Riesling, Gewürztraminer, (Tokay)–Pinot Gris. Hrozny pochází z těch nejlepších vinic Alsaska, jméno konkrétní Grand Cru vinice je připojeno k názvu AOC.

SIGILLÉ de QUALITÉ – zlatá medaile, která  je udělována mimořádným vínům.

SÉLECTION – by mělo být označení pro vynikající vína, ovšem, na rozdíl od Sélection de Graind nobles, není toto označení nijak úřady kontrolováno.

RÉSERVE nebo SPÉCIALE CUVÉE – též by měla být označení pro vynikající vína, ale nemá oporu v žádných předpisech. Tako označená vína od spolehlivého výrobce bývají výjimečná, u neznámých je to trochu sázka do loterie.

VIN DE GLACE - ledové víno. Není tak rozšířené. Velice sladká vína, kterým ale často chybí jemnost, komplexita a aromatická síla dobrých Sélection de Grains Nobles. Teplota a gastronomické kombinace viz Sélection de Grains Nobles.

QUINTESSENCE - jakýsi nadstupeň ještě nad Sélection de Grains nobles, který od ročníku 1983 začala používat firma Domaine Weinbach (a po ní mnohé další). Nikde jsem nenašel nějakou minimální deklarovanou cukernatost, ale mělo by se jednat o extrémně koncentrovaná a sladká botrytická vína (jsou to ještě vína?) jen z výjimečných ročníků za mimořádné ceny.

Proslulá vína oblasti:

Beyer (Les Escaillers, Comtes d´Equisheim), Blanck (Grand Cru Furstentum, Schlossberg), Deiss (Altenberg de Bergheim, Schoenenbourg), Dopf "Au Moulin" (Brand a též Sylvaner), Dopf et Irion (Muscat a vína z názvem vinice), Hugel (Vendange Tardive), Kientzler (Geisberg, Kirchberg a Chasselas), Kuentz-Bas (Gewurztraminer, Pinot Gris, Vendanges Tardives), Lorentz (Altenberg de Bergheim), Josmeyer (Hengst, Brand), Muré (Clos st.-Landelin), Preiss-Zimmer, Rolly Gassmann (Moenchreben), Schlumberger (Kitterlé, Saering, Kessler, Spiegel, Cuvée Christine) Sipp (Osterberg, Kirchberg de Ribeauvillé), Sparr (Mambourg, Brand, Altenberg, Schoenenbourg), Trimbach (Clos Ste-Hune, Fréderick Emile), Weinbach (Schossberg-Kientzheim, Quintessence de Grains Nobles), Zind-Humbrecht (Brand, Goldert, Rangen), Wolfberger-Cave Vinicole Eguisheim (Hengst, Pfersigberg, Eichberg, Steinglubler, Spiegel)

Speciální vinařské techniky:

Jelikož je Alsasko jedním z nejsušších regionů, není problém vzdát se chemických postřiků, je zde tedy velmi mnoho biologických a biodynamických vinařství. V Alsasku se, na rozdíl od většiny Francie, vesele docukřuje i v relativně dobrých ročnících a vinaři se za to vůbec nestydí. Použití nového dubového sudu je výjimečné, jen lepší partie se nechávají vyzrát ve starém dubovém sudu.

Bílé odrůdy révy vinné:

Muscat blanc à petit grains, Muscat rosé à petit grains, Muscat Ottonel, Pinot Gris (po našem Rulandské šedé), Gewürztraminer (česky Tramín kořenný), Sylvaner, Pinot Blanc (v ČR Rulandské bílé), Pinot-Auxerrois, Riesling.

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot Noir.

Počet zobrazení stránky: 1811 x