Rasteau Vin Doux Naturel
Rasteau, kupodivu i Cairanne a Sablet
dezertní - červená sladká fortifikovaná vína s minimálním předepsaným obsahem alkoholu 21,5% a minimálním obsahem zbytkového cukru dle některých zdrojů 252g/l, dle předpisu INAO z roku 2009 jen 45g/l měla v této oblasti dlouhou tradici, která, jak se zdá, je na ústupu. Zajímavé je, že dohledat obrázek etikety či nějaký záznam, kolik opravdu tato vína mají alkoholu, je skoro nemožné, ale z těch mála etiekt mi přijde, že obsah alkoholu se pohybuje spíš kolem milosrdných 16%. Taková vína bych pil jako aperitiv nebo k ovocným koláčům a chaldil bych je klidně až na 12°C. Dnes činí jejich podíl jen 5% vín v oblasti, v módě jsou nyní spíše suchá červená, která od ročníku 2009 se posunula z Côtes du Rhone Villages - Rasteau na prestižnější "cru" značení Rasteau AOC.
kvašení se zastavuje v momentě, který zaručuje minimálně 45g/l zbytkového cukru, přídavkem neutrálního lihu (devadesátiprocentního) tak, aby výsledný obsah alkoholu byl alespoň 21,5%.
Většinou to bývá 100% Grenache, předpisy umožňují 10% přídavku i ostatních odrůd povolených v oblasti Côtes du Rhone s vyloučením odrůd malvoisie, maccabéo a muscat.