O Víně

Coteaux de Pierrevert


Oblast: Rhône

Stát: Francie

Vinařské obce:

Corbières, Gréoux Les Bains, Manosque, Montfuron, Pierrevert, Quinson, Sainte Tulle, Saint Laurent du Verdon, Saint Martin
de Brômes, Villeneuve a Volx 

Popis:

Oblast je vklíněna východně mezi Côtes du Lubéron a Côtes du Ventoux, vlastně je to pomezí oblasti Rhôny a Provence, některé encyklopedické weby ji řadí už k Provence. Z VDQS povýšila na AOC teprve v roce 1998.
 
červená (cca 60% produkce) - Až na Château Régusse (to je přeci jen plnější, kvalitnější) jde o dobrá vína pro každodenní spotřebu za pěkné ceny. Otevírat druhým až pátým rokem po sklizni, podávat vytemperovaná na 16-17°C. Doporučují se v kombinaci s červenými grilovanými masy.

růžová (cca 30% produkce) - Stevenson je toho názoru, že v této chladnější oblasti by se měla vyrábět jen růřová, že jsou prý kvalitnější než červená. Svěží, lehká, dobře udělaná vína jemné chuti. Pít co nejmladší, vychlazená na 8-10°C. Hodí se dobře ke korýšům.

bílá (cca 10% produkce) - kvalita se postupně zlepšuje, v okolí Manosque se nyní vyrábějí svěží bílá vína, která je nejlepší pít mladá, vychlazená na 8-10°C.

Proslulá vína oblasti:

Château Régusse

Bílé odrůdy révy vinné:

clairette, grenache, roussanne, ugni a vermentino. Marsanne a piquepoul nejsou povoleny pro nové výsadby. Grenache a vermentino by od sklizně 2006 měly reprezentovat min 50% podíl v cuvée.
Uvedené odrůdy v růžových vínech smí být zastoupeny (dohromady nebo kterákoliv sama o sobě) max 20%.

Modré odrůdy révy vinné:

grenache a syrah (70% min pro červená, pokud jsou spolu, nebo pokud je zastoupena jen jedna, pak min 30%); carignan a cinsaut.

Počet zobrazení stránky: 1058 x