Châtillon-en-Diois
d´Aix en Diois, Barnave, Châtillon en Diois, Laval d´Aix, Luc en Diois, Menglon, Molières-Glandaz, Montlaur en Diois, Montmau en Diois, Poyols, Recoubeau-Jansac et Saint Roman (Drôme)
Leží, stejně jako oblast Clairette de Die, na úpatí alpského podhůří, východně od města Crest. červená a růžová (smí pocházet jen z obcí Châtillon en Diois a Menglon)- ohebná vína ovocité chuti a bohatého buketu, která se mají pít mladá (jen speciální cuvée zrající v sudech lze pár let uchovávat), vychlazená na 14-15°C. Vhodně doprovodí studená či grilovaná masa, vařené hovězí maso, kapra na víně, uzeniny nebo sýrovou mísu. bílá - Châtillon Aligoté je elegantní, svěží suché víno s vůní divokého koření, které by se mělo pít mladé ke kozímu sýru, k rybě v bílé omáčce, Châtillon Chardonnay je plnější, serióznější, hranaté, které se vylepšuje až do pátého šestého roku po sklizni a sedne obecně k rybám a drůbeži. Pro obě je ideální teplota mezi 8-10°C.
Jmenovité tipy jsem nenašel, ale jedna publikace se zmiňuje obecně o nějaké vyšší sortě "z Domaine", která má vynikající kvalitu a poptávka po nich převyšuje nabídku.
Aligoté, Chardonnay
Gamay, min 75%, zbytek Syrah, Pinot noir