Muscat de Beaumes de Venise
Beaumes de Venise, Lafare, Suzette a La Roque Alric.
bílá (podle některých pramenů jsou prý možná i růžová) - Zřejmě nejelegantnější dolihovaný muškát vůbec. Ve vůni převažují květové složky a vůně čerstvých muškátových hroznů nad ovocitými vůněmi broskví a meruněk, má plnou a silnou chuť, která ale zároveň zůstává obdivuhodně svěží. Ročníky vzhledem ke způsobu výroby nehrají roli, víno by se mělo vypít mezi prvním a třetím rokem po sklizni. Před podáváním velmi vychladit! Až klidně na 5-8°C. Hodí se nejlépe k svěžím ovocným dezertům nebo na závěr večeře k sýrům.
vin doux naturel, neboli přírodně sladké (dolihované) víno
Dobří producenti: Château Saint Sauveur, Domaine de Coyeux, Domaine Durban, Paul Jaboulet Aîné, Vidal-Fleury
Vyrábí se tzv. "mutage" - když má kvasící mošt 5% alkoholu, dolije se vinným destilátem tak, aby výsledný obsah alkoholu byl 15%. Tím se zastaví kvašení a víno si uchová kolem 110g zbytkového cukru.
Muscat blanc à petits grains, Muscat rosé à petits grains