Vacqueyras
Vacqueyras, Sarrians
Oblast leží východně od Châteauneuf du Papes, mezi Gigondas a Beaume de Venise. Donedávna se vína odtud prodávala jako Côtes du Rhône-Villages-Vacqueyras, nyní povýšeno do exkluzivního klubu rhônských Cru. červená - zřetelnou vůni červených plodů, třešní, hrušek s názankem lékořice a podhoubí doprovází silná, bohatá, robustní, peprná nic nepředstírající chuť. Jsou většinou delikátnější struktury (a často levnější) než sousední Gigondas. Mohou se načít už po pátém roce, ale dokáží se zlepšovat 12 i více let. Teplotu podávání držet mezi 17-18°C. Hodí se k hovězímu, jehněčímu či čerstvým sýrům. bílá a růžová - Ve vůni převládají složky bílých květů. Měla by se pít prý mladá (do dvou let), k jakékoliv příležitosti. Nejvhodnější teplota při podávání je 10-12°C. Nejlépe podávat k rybám nebo terinám z nich (losos, pražma).
Domaine de Montuac, Domaine des Clos des Cazaux, Domaine la Fourmone, Jaboulet, Château des Roques, Domaine de Verquière, Amouriers, Château de Montmirail, Château des Tours, Domaine Archimbaud-Vache, Charbonnière, Le Couroulu, La Fourmone, Garrique, Grapillon d´Or, Montvac, Pascal Frères, Le Sang des Cailloux.
Clairette, Grenache blanc, Bourboulenc, Roussanne, Marsanne a Viognier (obsah žádné z odrůd nesmí překročit 80%)
Grenache (min. 50%), Syrah a/nebo Mourvèdre (min. 20%), Cinsault a ostatní odrůdy (kromě Carignan) max. 10%; u růžových stejné, jen ostatní červené odrůdy max. 20% a ostatní bílé orůdy max. 20%