Tavel
Oblast najdeme severozápadně od Avignonu a má pověst producenta nejlepších růžových vín. Řada autorů však poukazuje na to, že nejspíše jen ty nejlepší usedlosti tomuto renomé dostojí. řůžová - alkoholická, plná až tělnatá vína barvy střešních tašek až oranžové a vůně meruněk, broskví, lesních jahod, malin, květin či pražených mandlí. Pít by se měla podle některých co možná nejmladší, podle jiných čtvrtým pátým rokem, vychlazená na 12°C. Nejlépe sednou k středomořským pokrmům, čínské a thajské kuchyni. Ale hodí se i ke grilované drůbeži, pečeným rybám, uzeninám, rybí polévce nebo k paštikám.
Château d´Aquéria, Domaine Corne-Loup, Guigal, Maby, Domaine de la Mordorée, Prieuré de Montézargues, Lafond, Château de Trinquevedel
Clairette, Bourboulenc, Picpoul. Obsah žádné z odrůd nesmí překročit 60%.
Hlavně Grenache, potom Syrah, Mourvèdre, Calitor, Cinsault (15%max) a Carignan (10% max). Obsah žádné z odrůd nesmí překročit 60%.