O Víně

Saint-Peray


Oblast: Rhône

Stát: Francie

Vinařské obce:

Saint-Péray, Toulaud

Popis:

St.-Peray leží pod Cornasem, naproti přes řeku od města Valance.

bílá suchá - silná ovocitá vůně (meruňka, broskev), hroznová chuť, dobrá kyselost, ale prý postrádají určitý šarm. Měla by se pít mladá, do tří let od sklizně. Chladit až na 8-10°C. Nechají se pít k rybám, říčním i mořským, korýšům, škeblím či čerstvým kozím sýrům.

bílá šumivá (mousseaux) - vůně akátu, což je typické pro sekty vyráběné šampaňskou metodou kvašení v lahvi. Mnozí autoři jsou přesvědčení, že tato těžká vína pocházejí vesměs ze špatné půdy i hroznů a mají příliš hrubé perlení. Jiní je doporučují jako raritu, která stojí za ochutnání. Měla by se rovněž pít mladá, chlazená na 8-10°C, nejlépe jako aperitiv či k jednohubkám.

Proslulá vína oblasti:

Gripa, Chaboud, Lionnet, Thiers, Cave Cooperative de l´Tain

Bílé odrůdy révy vinné:

Marsanne a/nebo Roussanne

Počet zobrazení stránky: 818 x