Saint-Joseph
Tournon, celkem dnes asi 45 obcí v dlouhém pásu podél Rhôny mezi Condrieu a Cornasem, protější břeh než Hermitage.
Prý nejrychleji zrající Cru víno z Rhôny. Problémem je ovšem rozsáhlost území, které tak trochu rozbředává kvalitu až někam k obyčejným Côtes du Rhône vínům. Nejkvalitnější obcí je Mauves. červená - subtilní vůně černého rybízu, malin a fialek přechází časem do animálních aminerálních tónů kakaa a lékořice. Lahodná ovocitá vína, jemná, harmonická, elegantní, středně plná, s kořenitým charakterem. Často lépe stavěná než Crozes-Hermitage. Načínat by se měla nejdříve třetím, čtvrtým rokem, podávat v rozmezí teplot 14-17°C. Hodí se k pěknému kousku masa (i zvěřiny) nebo kuřete, jen ne v příliš těžké omáčce. I vhodný doprovod k sýrům. bílá (cca 20% produkce) - vůně lučních květů, akácie, medu, citronové pryskyřice, hrušek a citrusů. Často bohatá suchá vína velké hloubky, která by se měla pít mladá, do tří let. Podávat vychlazené na 10-12°C k předkrmům, rybám, kozím sýrům a obecně k rafinovaným pokrmům moderní kuchyně.
Boisset, Chave, Coursodon, Faury, Paret, Chapoutier, Gripa, Guigal (Grippat), Chèze, Gaillard, Gonon, Jaboulet, Marsanne, Perret, Trollat
Marsanne a Roussanne
Syrah. Marsanne nebo Roussanne (10% max)