O Víně

Côte Rotie


Oblast: Rhône

Stát: Francie

Vinařské obce:

Saint-Cyr-sur-Rhône, Ampuis, Tupin-Semons

Popis:

Sice většina encyklopedií svorně tvrdí, že oblast zahrnuje pouze ony dva dnes již legendátní vyterasované strmé pahorky Côte brune a Côte blonde, poptávka vyšroubovaná oslavnými ódami některých amerických degustátorů však dostihla i tuto oblast, která se plíživě rozšiřuje i do méně kvalitních sousedních pozemků. Někteří vinaři ještě stále lahvují zvlášť víno z Côte brune (půda s malým podílem jílu, spíše železitá břidlice a žula, vína odtud jsou silná, mohutná a déle zrají) a Côte blonde (půda spíš písčitá a vápenitá, vína, i díky malému podílu Viognieru, jsou hebčí a poddajnější a zrají rychleji), trendem je však spíše vína z rozmanitých terroirů mísit, odrůdu Viognier nepoužívat, a naopak používat více nových dubových sudů. Tím se ovšem z původně spíše žensky něžného vína stává druhé Hermitage. A může za to nejvíce Guigal, a Rober Parker, který mu za to nadšeně tleskal. Vína jsou v současnosti "v kurzu" a tak není divu, že ceny dostihují vína z Burgundska a Bordeaux, ve strmosti růstu za poslední léta už je dávno předstihly. Zřejmě poslední šance je nakoupit za nějaké ještě jakž takž zkousnutelné peníze.

červená - vůně malin, černého rybízu, koření, náznak fialek, později převládá vanilka a vůně broskvových či meruňkových jader. V chuti je silné, značně tělnaté, přitom zakulacené a velmi bohaté a dlouhé, často též exkuzivně jemné struktury. Teplota podávání by měla být mezi 16-18°C, doprovodí nejlépe zvěřinu či jehněčí nebo jiná červená masa, ideálně v omáčkové úpravě. Otevírat se mohou pátým až desátým rokem, zlepšují se ale klidně dvacet, třicet let po sklizni.

Proslulá vína oblasti:

Hvězdou a největším majitelem pozemků je Guigal (mnozí mu ale vyčítají, že příliš moderními metodami a využitím nových dubových sudů se příliš vzdálil tomu, co bylo pro tato vína typické). Mnoho dalších malých vinařů, kteří s odbytem nemají problém, takže se na trhu prakticky neobjevují. Nejlepší z nich třeba: Barge, Bernard, Burgaud, Champet, Chapoutier, Clusel-Roch, Delas, Gaillard, Gérin, Jaboulet, Jamet, Jasmin, Ogier, Rostanig, Vidal-Fleury, Boisseyt

Speciální vinařské techniky:

Vedle Baynuls ve francouzských Pyrenejích a vinic na Mosele nejstrmější svahy v Evropě (až 80% svažitost). Mnohde jiné než ruční obdělávání není možné.

Bílé odrůdy révy vinné:

Viognier (max. 20%; málokdo však používá více než 5%)

Modré odrůdy révy vinné:

Syrah

Počet zobrazení stránky: 1048 x