O Víně

St.-Romain


Oblast: Bourgogne

Stát: Francie

Vinařské obce:

Saint-Romain

Popis:

Překrásná, takřka horská vesnička lemovaná skalními útesy, leží už poměrně vysoko nad Auxey-Duresses. Do apelace patří vinice ze svahu pod skalnatým ostrohem, na němž část obce stojí, a potom i kus výsadeb pod silnicí D973 (část patří i pod Auxey-Duresses). Poměr bílých a červených výsadeb je zhruba vyrovnaný. Nemá vinice Premier Cru.

červená - opomíjená, ale velmi slušná vína vůně rybízu (i černého) a třešní. Též dobré ceny. Otevírat od pátého roku, ideálně až desátým. Chladit na 14-16°C a podávat např. k zajíci.

bílá - svěží vína dobré hodnoty a s vůní bílých květů, mirabelek, opečeného chleba a medu. Otevírat třetím rokem, lépe ovšem počkat třeba deset let. Mladá vína chladit na 10°C, starší na 13-14°C. Podávat ke grilovaným rybám, uzeninám či kozím sýrům.

Proslulá vína oblasti:

Dobří producenti: De Chassorney, Fèvre, Jean Germain, Gras, Latout, Leroy

Bílé odrůdy révy vinné:

Chardonnay

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot noir, Pinor gris, Pinor liébault

Počet zobrazení stránky: 806 x