St.-Romain
Saint-Romain
Překrásná, takřka horská vesnička lemovaná skalními útesy, leží už poměrně vysoko nad Auxey-Duresses. Do apelace patří vinice ze svahu pod skalnatým ostrohem, na němž část obce stojí, a potom i kus výsadeb pod silnicí D973 (část patří i pod Auxey-Duresses). Poměr bílých a červených výsadeb je zhruba vyrovnaný. Nemá vinice Premier Cru. červená - opomíjená, ale velmi slušná vína vůně rybízu (i černého) a třešní. Též dobré ceny. Otevírat od pátého roku, ideálně až desátým. Chladit na 14-16°C a podávat např. k zajíci. bílá - svěží vína dobré hodnoty a s vůní bílých květů, mirabelek, opečeného chleba a medu. Otevírat třetím rokem, lépe ovšem počkat třeba deset let. Mladá vína chladit na 10°C, starší na 13-14°C. Podávat ke grilovaným rybám, uzeninám či kozím sýrům.
Dobří producenti: De Chassorney, Fèvre, Jean Germain, Gras, Latout, Leroy
Chardonnay
Pinot noir, Pinor gris, Pinor liébault