O Víně

Auxey-Duresses


Oblast: Bourgogne

Stát: Francie

Vinařské obce:

Auxey-Duresses

Popis:

Malebná vesnička leží v údolí nad Monthelie a Meuraultem. Její vinice jsou na protilehlých svazích (severovýchodně a jižně orientovaných) a potom ještě v jednom bloku, jihovýchodně orientovaném, poněkud výše po silnici směrem na St.-Romain. Tři čtvrtiny výsadeb jsou Pinot noir.

červená - jako mladá se mohou zdát drsná, spíše ovocitá (jahody, višně), ale v optimální vyzrálosti (5-10rok) mohou připomínat svou "teplou" měkkostí a snad i jemností vína z Volnay. Otevírat pátým rokem. Správná teplota podávaných vín je mezi 15 a 16°C. Doporučují se k nim místní těžší jídla, dušená ale i pečená masa, jehněčí, filet mignon.

bílá - velmi aromatická vína (ovoce včetně exotického, mineralita) velkorysé chuti připomínající charakterem vína z Meursaultu, ovšem za přijatelnější cenu. Měla by se pít od třetího roku, nejlépe k smetanovým či zeleninovým pokrmům - ideální víno pro vegetariány. Možno též k rybám, teplým předkrmům, kozímu sýru či korýšům. Teplota podávání 12-14°C.

Proslulá vína oblasti:

Diconne, Hospice de Beaune (Cuvée Boillot), Leroy, d´Auvenay, Prunier, Thévenin, ampeau, Olivier Leflaive, Roulot.

Bílé odrůdy révy vinné:

Chardonnay

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot noir, Pinot gris, Pinot liebaut

Počet zobrazení stránky: 1464 x