Juliénas
Juliénas, Jullié et Emeringes, Pruzilly
Jedno z nejsevernějších Cru v Beaujloais, příkré dobře odvodněné svahy, které mají v podloží žulu, břidlici, na východě jsou půdy naplavené, někde jsou mocnější hlinité žíly. Lze se setkat s dělenm na jednotlivá climats: La Bottiere, Les Capitans, Les Chers a Les Paquelets. Rozhodně jedno z předních a opěvovaných Cru, a to jak mladé (podobné Fleurie), tak vyzrálejší. červené - živá, výrazně ovocitá vůně (broskev, maliny, lesní jahody, červený rybíz) často doprovázená tóny květinovými (pivoňky, růže). Silná a plná chuť, která ležením nabírá na komplexitě. Otevírat se může už druhým rokem. Hodí se ke kohoutu na víně (Coq au vin), jehněčímu, pernaté zvěři. Teplota podávání: 13°C.
Granger, Château du Bois de la Salle, Château des Capitans, Château de Julienas, Château des Vignes, Domaine Bottière, Monnet, Aujas, Benon, Condemine, Lespinasse, Pelletier, Broyer, Descombes, Duboeuf, Ferraud, Santé, Trichard, Tête
U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.
Gamay