Moulin-à-Vent
Romanèche-Thorins, Chénas
Nekorunovaný král Cru Beaujolais pochází ze stejně členitých, převážně k jihovýchodu natočených svahů jako sousední Fleurie. Zlí jazykové tvrdí, že vykousl nejlepší polohy výše ležícímu Chénasu. V podloží se nacházejí růžové žuly s vysokým obsahem manganu a železa. Lze se setkat i s členěním na climats: les Carquelins, les Rouchaux, Champ de cour, en Morperay, les Burdelines, la Roche, la Delatte, les Bois maréchaux, la Pierre, les Joies, Rochegrès, la Rochelle, Champagne, les Caves et les Vérillats. červená - velice tmavá barva fialových odlesků, vůně malin, zahradních květin (uvadajících růží, kosatců), koření a zralého ovoce. Silná a robustní chuť se skvěle strukturovanými tříslovinami ho může řadit až na roveň vínům z Burgundska nebo Rhôny. Otevírat nejdříve šestým rokem, ale dokáže se zlepšovat i deset let. Hodí se k červeným masům, zejména zvěřině a k pikantním sýrům. Teplota podávání 14°C.
Château Moulin-à-Vent, Château des Jacques, Domaine de Hospices, Janodet, Champagnon, Diochon, Lemonon, Picolet
U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.
Gamay