Grenache
Garnacha (ESP)
Côtes de Provence, Côtes du Rhône, Hérault, Tavel, Languedoc, Roussillon (FRA), La Rioja, Navarra, Penedés (ESP), USA, AUS
Ve Francii velmi často vysazovaná odrůda (především v oblastech Côtes de Provence, Côtes du Rhône, Languedoc, Hérault). Nejlepší vína pocházejí ze směsek s jinými odrůdami (zejména Syrah, Mourvèdre). Ve Španělsku se nazývá Garnacha a s oblibou se mísí s odrůdou Tempranillo (oblast Rioja, Navarra). Díky své nenáročnosti je nejrozšířenější odrůdou ve Španělsku.
Plocha vinic ve Španělsku této odrůdy činí 105 tisíc ha. Vína jsou obvykle plná a více alkoholická, ale zůstávají také ovocná a ohebná. Lze je rozpoznat hlavně díky kombinaci papriky, bylinek a ovoce (obvykle ostružin).
Vína jsou plná, tělnatá, ovocná, masitá, měkčí, s vyšším obsahem alkoholu. Vyžadují zcelování s jinými odrůdami.
V některých oblastech se z ní vyrábějí vína "rancio" nebo "postre". V posledních letech díky novým technologiím a kvalitním sklizním obliba odrůdy stoupá a používá se i při výrobě mladých, kalitních vín.