O Víně

Čabaňská perla


Barva: bílé

Synonyma: 

Perle von Csaba, Perle of Csaba, Perle de Csaba, Čabaňa, Čabianska perla, Csabagyöngye, Žemčug Saba



Výskyt ve vinařských oblastech: 

po celém světě


Původ: 

Velmi raná stolní odrůdaO, kterou vyšlechtil Adolf Stark v roce 1904 křížením Madlenka raná x Muscat Courtilier. Pochází z Maďarska a její bobule praskají a hnijí po deštích. Není zapsána ve Státní odrůdové knize. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.


Charakteristika odrůdy: 

Keř je slabšího až středního vzrůstu. Listy jsou středně velké, kruhovité, téměř bez výřezů, někdy třílaločnaté. Hrozny jsou středně velké, slabě kuželovité, hustší. Bobule malé až střední, kulaté, světle žluté, ojíněné.
Odrůda je středně náročná na úrodnost půdy. Pro velmi ranné zrání hroznů vyžaduje dobrou polohu. Proti houbovým chorobám je odolnost nízká, proti zimním mrazům střední.


Charakteristika vína: 

Barva je zelenožlutá. Vůně muškátová. Chuť svěží, jemná, muškátová, harmonická. Odrůda je zvláště vhodná pro bučáky a mladá, lehká vína.


Zvláštnosti: 

Šlechtitelé v bývalém SSSR vypěstovali i červenou Čabaňskou perlu. Víno je dobré jen mladé a není vhodné ke skladování.


Vhodnost k pokrmům: 

Víno slouží k osvěžení a není zapotřebí jej doprovázet jídlem.

Počet zobrazení stránky: 4438x