O Víně

Merlot


Barva: červené

Synonyma: 

Merlau, Vitraille, Crabutet, Bigney, Sémillon Rouge, Médoc Noir, Langon, Merlot Noir, Plan Medre, Plant Médoc, Vini Ticinesi, Saint-Macaire



Výskyt ve vinařských oblastech: 

ESP: Navarra. FRA: Bordeaux (St. Emilion, Médoc, Pomerol). ITA: severní a střední (Tessin). AUS, ARG, JAR, BUL, USA, ROM, SUI, HUN atd.


Zastoupení ve vinicích: 

200 tisíc ha


Původ: 

MERLOT je stará, pozdní moštová modrá odrůda, jejíž přesný původ křížením není znám. Pochází z Francie, její genetický původ ukazuje na křížení s Cabernetem. Je globálně rozšířená po celém světě, největší plochy se nacházejí ve Francii - přes 60´000 ha. V ČR byla odrůda zapsána do Státní odrůdové knihy v roce 2001 a je udržována a zastupována firmami Ampelos, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s.; Mikros-vín, kom. spol., Mikulov; Ing.Miloš Michlovský, CSc.


Charakteristika odrůdy: 

List Merlotu je středně velký, tvar čepele je pětiúhelníkovitý, pětilaločný se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je silně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý až řídký s krátkou až střední stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný až bujný s vodorovnými letorosty. Sklizňové zralosti dosahuje v druhé polovině října. Odrůda je jen středně odolná proti napadení plísněmi i proti poškození mrazy.

Merlot vyžaduje nejlepší a nejteplejší polohy, na půdu však nemá zvláštní požadavky. Podnože se používají podle půdního typu. Upřednostňovány jsou podnože omezující bujný růst. Odrůda nevyžaduje zvláštní způsob vedení, doporučuje se řez na jeden tažeň a redukce sklizně hroznů. Výnos hroznů je střední (cca 3,77 kg/keř), v tříletém průměru ve zkouškách pro registraci odrůdy do Státní odrůdové knihy bylo dosaženo v tříletém průměru výnosu 10 t/ha o průměrné cukernatosti 22° NM (!!).
Odrůda se nesmí přetěžovat úrodou, aby se zajistila vysoká jakost vína.


Charakteristika vína: 

Víno je plné, výborné kvality a chuti, tmavé barvy. Merlot je poněkud jemnější, kulatější a především bohatý na taniny, než Cabernet Sauvignon. Obě odrůdy se často kombinují, aby se vzájemně doplňovaly. Dobrý Merlot lze poznat podle vůně a chuti červeného ovoce (obvykle třešně, někdy červený rybíz). Ve světě je Merlot velmi oblíben a rozšířen.
Pro svoje pozdní dozrávání vyžaduje u nás k dosažení vysoké cukernatosti pěstování na nejteplejších stanovištích, v nejlepších vinařských tratích.


Zvláštnosti: 

Slovo Merlot znamená ve francouzštině kos. Je zajímavé, že i když na Slovensku byl Merlot vysazen již na počátku 20. století (Beladicí u Trnavy), dodnes není tato odrůda zapsána ve Státní odrůdové knize SR. V ČR se pěstuje na ploše 71,6 ha, nejvíce na Mikulovsku, Velkopavlovicku a Slovácku. Vínu svědčí kupáž s Cabernet Sauvignonem či Cabernetem Franc. Taktéž je odrůda vhodná k výrobě barrique či k dlouhodobému zrání v láhvi.


Vhodnost k pokrmům: 

Mladá vína z odrůdy Merlot (především z tzv. Nového světa - Chile, Argentina atd.) podávejte k lehkým pokrmům, např. italská jídla. Těžší Merlot (z Francie) pak ke zvěřině.

Počet zobrazení stránky: 9207x