O Víně

Pálava


Barva: bílé

Synonyma: 

Palava



Výskyt ve vinařských oblastech: 

CZE (Mikulovská a Znojemská podoblast), Malokarpatská (SVK).


Zastoupení ve vinicích: 

0,6 % na veškeré ploše vinohradů ČR. Průměrné stáří vinic této odrůdy činilo v roce 2005 17 let.


Původ: 

Je to česká odrůda, která vznikla v roce 1953 křížením odrůd Tramín červený x Müller Thurgau na Šlechtitelské stanici Velké Pavlovice. Ing. Veverka vybral semenáč č. 0104, který svými vlastnostmi vynikal nad ostatními. Klonové potomstvo tohoto semenáče bylo pak sledováno na různých lokalitách, zejména na Šlechtitelské stanice Perná. Výsadby této odrůdy jsou hlavně na jižní Moravě v obcích Perná, Lechovice, Hrušky a Čejkovice. Na Slovensku se dosud pěstuje jen ojediněle. Do Listiny povolených odrůd byla zapsána v roce 1977. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.


Charakteristika odrůdy: 

List je malý až středně velký, tvar čepele je okrouhlý, třílaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je silně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká, mírně oválná. Barva bobule je šedočervená, dužnina bez zbarvení. Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný až bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině října.
Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná až středně odolná, proti poškození mrazy středně odolná. V méně příznivých podmínkách trpí odrůda vadnutím třapiny.
Požadavky na polohu má vysoké. Půdy, podobně jako Tramín červený, vyžaduje hluboké, záhřevné a přiměřené vlhké.
Jsou doporučovány podnože jako „SO 4“ a „Teleki 5 C“.
Je vhodné střední a vysoké vedení.
Poskytuje větší a pravidelnější výnosy než Tramín červený. Průměrný výnos je 9 t/ha. Cukernatost se pohybuje mezi 19 až 23 °NM. Hrozny se nechávají často přezrát za účelem přípravy vína v jakosti výběr z hroznů a výběr z bobulí. Hodnota kyselin ve víně činí 7 až 10 g/l. Pravidelnost je narušována jarními a zimními mrazy.
Udržovatelé: Ampelos, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s., Ing. Alois Tománek, Ing. Miloš Michlovský, CSc. A Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, spol. s r.o.


Charakteristika vína: 

Vůně: vanilková.
Chuť: víno je harmonické, aromatické a plné s vyšším obsahem kyselin oproti Tramínu, má kořenitou chuť.
Pozdní odrůda pro doplnění sortimentu pro produkci aromatických vín. Výnos je střední, pravidelný, v příznivých letech s vysokou cukernatostí. Víno je harmonické, kořenité, extraktivní s jemným tramínovým aroma.


Zvláštnosti: 

Protože dosahuje vysoké cukernatosti je vhodná pro výrobu přívlastkových vín. Zrání začíná v druhé polovině srpna, sklizeň je pozdní ve druhé dekádě října.
Je doporučeno pěstovat odrůdu ve všech podoblastech vinařské oblasti Morava.


Vhodnost k pokrmům: 

Sýry: jemné sýry.
Ostatní: dezerty.

Počet zobrazení stránky: 6566x