O Víně

Pinotage


Barva: červené

Výskyt ve vinařských oblastech: 

JAR, Austrálie, Nový Zéland


Původ: 

Pinotage je tajnou zbraní Jižní Afriky, protože se až na malé výjimky (Austrálie, Nový Zéland) pěstuje pouze zde. Na jaře roku 1924 se podařilo zkřížit Cinsault x Pinot Noir profesoru Abrahamu Isaku Peroldovi a vyprodukovat čtyři kornoutky semen. Teprve koncem 20. let se vzrostlá réva dostala do univerzitní školky v Elsenburgu, kde jí Peroldův následovník Charles Theron úspěšně narouboval na podnože, které nebyly napadeny viry. V Elsenburgu byla poté založena první malá viniční trať s touto odrůdou. Tehdy pod názvem Perold´s Hermitage x Pinot. V roce 1941 byl poprvé pokusně vyroben první sud červeného vína a první komerční vinice byla založena v roce 1943 na farmě Myrtle Grove. O tomto vínu se však vědělo jen málo. Charlie Waal, docent ve Stellenboschi, který Pinotage poprvé v Elsenburgu lisoval, byl ale nadšeným hráčem ragby. Doporučil odrůdu svému týmovému spoluhráči Paulu Sauerovi, kterému patřila vinařská farma Kanonkop a Petroci Morchelovi, vlastníku farmy Bellevue. Ti v roce 1959, respektive 1961 představili vína, která na tradiční Cape Wine Show dopadla lépe než cabernety, což byla senzace. Ročník 1959 z Bellevue byl první, který se na trh dostal pod názvem Pinotage. Podíl Pinotage byl v 80. letech malý a činil pouhých 2500 ha. Od počátku 90. let se začíná v Stelenbosc, Durbanville a Paarlu masivně vysavovat do rozlohy cca 4 tisíce ha. Poptávka po této odrůdě je ovšem tak silná, že je zapotřebí kolem 40 tisíc ha na pokrytí poptávky.


Charakteristika odrůdy: 

Pinotage se svým charakterem liší podle místa původu.


Charakteristika vína: 

Nejlepší vína odrůdy Pinotage jsou tělnaté (zvláště vína důkladně vzyrálá v dřevěných sudech) a mírně kořenná, ale vždy s tónem ovoce a náznakem pepře v dochuti. Vína nižší kvality mají někdy charakteristickou vůni acetonu a gumy.

Počet zobrazení stránky: 4606x