O Víně

Savagnin


Barva: bílé

Synonyma: 

Savagnin rose, Klevener (FRA)



Výskyt ve vinařských oblastech: 

Jura, Alsasko


Původ: 

nejasný - zřejmě jedna z nejstarších evropských odrůd.


Charakteristika odrůdy: 

Francouzská odrůda pěstovaná v oblasti Jura, kde se používá na výrobu tzv. žlutých vín. (Vin Jaune – víno se nechá po normálním prokvašení zrát šest let v sudech bez dolévání. Výsledný produkt se charakterem podobá Sherry.

Zřejmě totožná odrůda se pěstuje i v obci Heiligenstein v Alsasku pod názvem Klevener (Klevener de Heiligénstein AOC). Jediné, co se o této odrůdě nechá vyčíst je, že to zřejmě bude nějaký starý klon Gewurztramineru nebo, že je to zřejmě tatáž odrůda v oblasti Jura nazývaná Savagnin rosé, z které se tam dělají známá vins jaune - žlutá vína. Nic ovšem nevyznívá tak úplně jistě, můžeme se jen dohadovat, jestli by v předchozí větě neměla být spojka „nebo“ nahrazena spíše spojkou „a také“. Též není jasné, zda Savagnin a Savagnin rosé je to samé, protože, když si dáte práci, najdete, že Savagnin je prý synonymum pro Tramín bílý, který se kdysi pěstoval i u nás, zatímco Savagnin rosé (jak někteří tvrdí) je synonymum pro Tramín kořenný či červený (a může vypuknout staronová diskuse, jestli kořenný a červený tramín jsou dva různé klony či něco jiného). Kdo si libuje v logice, by mohl tak dospět k tomu, že Klevener je vlastně náš Tramín, ale poměrně dost pramenů se zmiňuje, že Klevener má na rozdíl od Gewurztramineru mnohem subtilnější vůni. K dovršení všeho existuje ještě druh vín známý jako Alsace-Klevner AOC, a ten se nevyrábí ani z tramínů, ani Savagninu, ale z různých pinotů (podle země či oblasti pinot noir nebo blanc)včetně Pinot Auxerrois.


Charakteristika vína: 

vin jaune se opravdu acetaldehydovou navinulostí blíží sherry fino, ovšem Klevener, který není tolik ovlivněn atypickou technologií, je spíše jemnější víno tramínového charakteru. Schopen též mnohaletého vyzrávání.


Vhodnost k pokrmům: 

K vin jaune se doporučuje jako ideální partner sýr Comte, nebo pstruh či humr připravený právě na žlutém víně, případně husí játra (fois gras) či kachna na pomerančích.
Klevener jde kombinovat téměř s jakýmkoliv ne příliš výrazným jídlem, ideální jsou studená masa, paštiky či dokonce koláč s lesními plody.

Počet zobrazení stránky: 3443x