Eger
Plocha: vinice jsou vysazené na ploše 5965 ha patřící do katastru 17 obcí. Klima: je studenější oproti celostátnímu průměru s relativně krátkým vegetačním obdobím, protože jaro začíná poměrně pozdě. Půda: je velmi různorodá v rámci oblasti, najdeme zde vápenec, dolomit, hlínu, vulkanický popel riolitu (tufa) a jiné typy. Typické odrůdy: z bílých odrůd jsou nejvýznamnější Leányka, Olaszrizling (Ryzlink vlašský), Chardonnay, Muškát Ottonel a Rizlingszilváni (Müller Thurgau). Z modrých odrůd se typicky pěstuje Kékfrankos (Frankovka), Portugieser (Modrý portugal), Zweigelt, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon a Franc, Merlot a Syrah. Obvyklý styl vín: oblast Eger je schopna dát špičková vína jak z bílých, tak i modrých odrůd. Mezi bílými se můžeme setkat s reduktivními, lehčími, suchými víny s vyšším obsahem kyselin ale významnější hodnoty vykazují odrůdy, jejichž vína získala sudové školení a obsahují více alkoholu, resp. trochu zbytkového cukru. Z modrých odrůd se špičková kvalita dosahuje jen v případě dostatečně omezených výnosů. V této oblasti se cítí pravděpodobně nejlépe Kékfrankos (Frankovka) a Pinot Noir. Vzhledem ke studenějšímu klimatu, odrůdy typické pro Bordeaux zde dávají špičkové víno méně často, nebo v menším objemu, než v jižnějších oblastech Maďarska. Zdroj: http://vinorum.cz/ (Průvodce vín 2009, Rohály-Mészáros, Maďarsko)