Vinometer - měříme obsah alkoholu ve víně
V době mého působení v jedné distribuční firmě jsem si v katalogu německého dodavatele všiml i několika základních potřeb pro vinaře a enofily, mimo jiné i tzv. vínometru = měrka obsahu alkoholu ve víně. Jeden kus jsem si tehdy na zkoušku objednal.Když jsem ho dostal do rukou, bylo to překvapení - velikostí je to takový dětský teploměr, kde nic, tu nic. Je to taková dutá trubička se stupnicí a slaboulinkou kapilárou uvnitř. Zkuste se podívat na obrázky pod článkem - lepší fotky jsem dneska nepořídil, můj hloupý digitální automat nevěděl, kam má vlastně zaostřit. Návod k použití je velmi jednoduchý - kápněte kapičku vína do horní části - nálevky. No, možná trošku víc než jen kapičku - tolik, až proteče skrz úzkou kapiláru na druhý konec měrky. V kapiláře nesmí být bublinky, víno ji musí zcela vyplnit. Nechte přebytečnou kapalinu odkapat, jak ukazuje obrázek.Potom prstem přidržte spodní část kapiláry a otočte vínometr "vzhůru nohama". Položte jej na rovnou podložku a světe div se - víno v kapiláře vzlíná tam, kde na stupnici přečtete obsah alkoholu. Spodní obrázek ukazuje, že máme sledovat "klidnou", neboli "rovnou" hladinu u okrajů kapiláry. Kapalina totiž v tak malém prostoru vytváří uprostřed viditelné zaoblení povrchu od stěny ke stěně (obrácené U) a tento tzv. meniskus by nás mohl zmýlit, klidně i o půl dílku.Důležitá poznámka - jeden dílek této měrky znamená 0,8 objemových %, tedy 8 g alkoholu v litru zkoušené tekutiny - víno, burčák apod. Měření provádějme za teplot y 20° C jak okolního prostředí, tak testovaného vína a na tuto teplotu bychom měli nechat zahřát i vlastní skleněnou měrku - vínometr.Když jsem včera zkoušel "zkontrolovat" údaj % alkoholu uvedený na vinětě jednoho vína, docela jsem se strefil :-)