Víno bychom měli poznat podle lahve
Několik menších rad, které vám pomohou v orientaci.
Láhev slouží ke konzervaci vína - zboží rychle podléhajícího zkáze. Sklo má především zabránit tomu, aby víno přicházelo do styku s kyslíkem. V nádobách, které by nebyly vzduchotěsné, by víno rychle zoxidovalo: stalo by se unaveným, získalo fádní chuť a nakonec by se mohlo zvrhnout. Láhev však také často bývá poznávacím znamením určitého vína. Jednotlivé tvary lahví a barva skla, z něhož jsou vyrobeny, bývají totiž typické pro vína z určitých oblastí. Používání lahví těchto tvarů sice není předepsáno, avšak symbolizuje tradici, původ a někdy i pravost vína.Tvar lahve je víc než jen funkční nádoba. Je to zároveň estetický předmět, jehož tvar by měl odpovídat obsahu - přinejmenším v představách toho, kdo víno pije. Výrobci vína v mnohých vinařských oblastech se proto rozhodují pro vlastní typ láhve. Ten bývá potom považován za typickou značku určité oblasti, i když jen zřídka je chráněn zákonem.Na obrázku je několik typů lahví, které jsou charakteristické svým vzhledem.1 SchlegelflascheElegantní, starý tvar láhve s dlouhým hrdlem, který se používal pro rýnská a moselská vína již na přelomu 19. a 20. století (rýnská vína: hnědé sklo, moselská vína: zelené sklo). Dnes se používá i v jiných vinařských oblastech.2 Lahev typu bordeauxModerní forma staré láhve z Bordeaux s širokými, vysokými rameny a válcovitým tělem (antická láhev typu bordeaux se zmenšila na výšku jedné stopy); považuje se za klasiku a používá se pro červené víno všech druhů i původu, ať již ze zeleného nebo hnědého skla či ze skla bezbarvého (u vín značek Graves a Sauternes).3 Lahev burgundského typuTradiční tvar lahve, používaný již v 19. století v Burgundsku: širokobřichý tvar s ustupujícími rameny, běžně používaný pro červená i bílá vína (vyrábí se jak z hnědého, tak ze žlutozeleného skla). Dnes se v celém světě používá pro vína odrůd Pinot Noir, případně Chardonnay.4 AlbeisaLáhev, která byla vyvinuta teprve v 70. letech 20. století pro vína z oblasti Alba v Piemontu: Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto, Roero. Její tvar napodobuje starý typ nádoby, který se v této oblasti používal k uchovávání vína již v 17. století. Albeisa je chráněný tvar, ale používání této láhve není pro vinaře povinné.5 Lahev kyjovitého typuFolklórní láhev, která zdomácněla po druhé světové válce u vín typu rosé v Provensálsku a rychle se stala typickou značkou této oblasti.která zdomácněla po druhé světové válce u vín typu rosé v Provensálsku a rychle se stala typickou značkou této oblasti. Dnes však řada výrobců dává přednost klasické láhvi typu bordaux.6 BocksbeutelTypická láhev pro francská vína (případně vína z bádenských Franků), předepsaná pro veškerá jakostní a přívlastková vína pocházející z této oblasti. Tento tvar se historicky váže k výnosu z roku 1728, jímž městská rada ve Würzburgu předepsala tuto srdčitou láhev jako záruku "pravosti a plnosti nádoby".7 Flûte d´Alsace / alsacká flétnaŠtíhlá, zelená láhev, jejíž válcovité tělo se směrem k hrdlu zužuje. V Alsasku ji používají téměř všichni vinaři, je však rozšířená i v jiných oblastech Francie a také v Německu, Rakousku a Švýcarsku.8 Lahev na šampaňskéKlasická láhev na veškerá šumivá vína. Má dlouhé hrdlo, v němž se mohou hromadit v průběhu druhého kvašení kvasinky, a zapuštěný čep na dně, který spůsobuje, že případná usazenina není zvenčí vidět. Většinou se vyrábí ze silného skla, aby odolala tlaku oxidu uhličitého. Dnes ji používají výrobci šumivého vína na celém světě.9 Lahev na portskéMasivní láhev s nadmutým hrdlem se širokými rameny, typická i pro řadu dalších likérových vín po celém světě, především sherry. Vyfukuje se z tmavého skla, nepropouštějícího UV záření, které tak chrání víno před účinky světla.Zdroj: Víno - Malá školaAutor: Jens Priewe