Jak dlouho předem otevírat lahve vína?
Tuto otázku si kladu velmi často :-), tedy vždy, když se chystám otevřít nějakou pěknou lahev vína. Je to pokaždé ošemetná věc, někdy je lahev otevřená příliš brzy a takzvaně odejde, v opačném případě, tom lepším, je lahev otevřena pozdě a víno ještě není připravené k pití. To platí samozřejmě pro vína, která toto zacházení umožňují.
Docela důvod k zamyšlení, většinou to funguje u lahví, které znám a mám je napité. U nových a nevyzkoušených se vždy jedná o experiment. V posledním případě jsem pochyboval o otevření dvou lahví, které jsme si chtěli vypít s kamarádem. Jednalo se o barolo a barbaresco. Barolo ke mně donesl kamarád asi měsíc předem, aby si poleželo a pak jej chtěl otevřít 24 hodin předem. Řeklo by se, žádný problém, pokud by se ovšem nejednalo o ročník 1971. Tam jsem byl na pochybách, nicméně otevřel dle sdělených pokynů. Mé barbaresco, ročníku 1978, jsem se bál otevřít dříve, i z důvodu, že barbaresca nejsou většinou určena na tak dlouhou archivaci. Tudíž otevřeno až hodinu před degustací. A jak to celé dopadlo?
Barolo od producenta Terre del Barolo ročníku 1971 (alk. 14%) bylo ve skvělé kondici, ve vůni mineralita, vegetální tóny, červené ovoce, karamel, bylinky, maliny a spousta další nuancí, které se postupně vynořovaly z krásného vína. V chuti bylo dominantní koření, červené ovoce, citrusy, kompotované švestky, s dlouhou dochutí, mineralita, slanost, svěží kyselinka. Vše bylo doplněno plnou chutí, elegancí, kulatostí, prostě krásně pitelné víno, kterému bych přes čtyřicítku věku nehádal. Dostalo ode mě 93 bodů, skvělé víno.
Barbaresco od Enrica Serafina 1978 (alk. 13%) jsem otevřel zhruba hodinu před podáváním, projevovalo se výrazně ořechovým aroma až do tónů madeiry a nebyl jsem si jist, zda-li lahev během svého života neutrpěla nějaký například tepelný šok. S postupujícím časem se však začaly objevovat ovocné tóny, jitrocelový sirup, švestkový kompot, v chuti červené ovoce, vše mělo fajn strukturu, víno bylo plné, šťavnaté s pěknou mineralitou. Zde se ukázalo, že pozdní otevření bylo chybou, víno potřebovalo mnohem více času, aby se nadechlo a získalo potřebnou stabilitu. S nynější zkušeností bych jej otevřel minimálně 6-10 hodin před podáváním. Velmi pěkné víno, 89 bodů.
I přes stáří obou vín, jsme si je perfektně užili, a to i díky včasnému otevření barola. Ne vždy se ovšem poštěstí :-)