Provlhčené zátky
V článku najdete informace o této problematice.
Po 15 či 20 letech skladování je mnoho zátek úplně provlhčeno vínem. Pokud však láhve nemokvají a zátka není zevnitř zamořena bakteriemi, není pro milovníka vína žádný důvod k obavám. Promočené zátky naopak nemohou vysychat. Po dvaceti letech však začíná být i ten nejkvalitnější korek křehký. Pokud není víno stále ještě vypité a má dále zrát, je záhodno opatřit láhve novými zátkami. Pro velká vína značky Château v Bordeaux je přezátkování naprostou samozřejmou a bezplatnou službou. Ovšem sběratel vína musí své láhve do Bordeaux dopravit sám. Případný úbytek obsahu v láhvi se přitom doplňuje mladým vínem. Pro vinaře z jiných oblastí, kteří dbají na svou pověst, je tato služba rovněž samozřejmostí.Zdroj: Víno - Praktická školaAutor: Jens Priewe