Nástroje šetřící námahu
V článku najdete informace a fotografie o této problematice.
Vytažení korkové zátky z hrdla lahve se může stát namáhavou záležitostí, vyžadující značnou sílu. Záleží na nástroji, který máme k dispozici: vývrtce. Ty existují v různých variantách: malé, právě tak do ruky, které umožňují vytáhnout zátku, aniž by si člověk ublížil, ale i nepraktické, ovšem krásně tvarované designérské předměty, neohrabané kusy kovu či naopak nepozorovaně fungující inteligentní otvíráky, hodné pro toho, kdo má sílu jinde než jen ve svalech.Kleště na šampaňskéPo odstranění drátěného košíčku kleště sevřou zátku tak, aby se dala povolit bez vynaložení síly. Poté se zátka rukou vyšroubuje.MotýlekTradiční vývrtka, s níž se pracuje poměrně nepohodlně. Ke stlačení ramen směrem dolů jsou totiž zapotřebí obě ruce.Vývrtka tvaru TNejjednodušší provedení, často s rukojetí z révového dřeva nebo s plastu. Riziko: zátky, pevně vězící v hrdle, může tento nástroj zničit.Odzátkovač a zátkovačObě péra tohoto nástroje se zasunou do hrdla lahve mezi sklo a korek. Stlačí zátku na jejím dolním konci, takže ta se dá potom lehce vytáhnout. Kromě toho lze láhev takto případně opět zazátkovat.Vinný teploměrNepostradatelná pomůcka k zajištění temperování vína. Má různá provedení, také v podobě malého kapesního teploměru.Závitová vývrtkaOsvědčený starý patent, u něhož je sice poněkud složitější nasazení, poté je však vytažení zátky skutečně doslova hračkou.Odřezávač záklopekVelmi praktická a účelná pomůcka: nasadí se na horní hranu hrdla lahve a otočí kolem dokola. Záklopka se tím čistě odřízne.Šroubovitá vývrtkaJednoduchý princip, použitelný bez vynaložení větší síly; jen nasazení vyžaduje určitou obratnost. Vhodná pro staré, drolící se korkové zátky.Otvírák „cik-cak"Velmi rozšířený v Anglii, neskladný a vysoce náročný na nasazení; přesto se jím dá zátka lehce vytáhnout z hrdla láhve.Křídlovitá vývrtkaDíky otáčivým křídlům se snadno nasazuje na hrdlo lahve i zašroubovává do zátky; vytažení zátky však vyžaduje dosti síly.K základním nástrojům, které je dobré použít při otevírání a poté i při konzumaci vína jsme již psali, takže pouze zopakujeme: vývrtka pro číšníky, lapač kapek a nádoba na chlazení láhve.Použitá literatura: Víno - Malá školaAutor: Jens Priewe