Česko-novozélandská Sauvignová bitva
V nedávném vánočním čase, kdy většina z nás podniká i přijímá spoustu návštěv, jsme uskutečnili jedno příjemné a dlouho plánované setkání. Tak vznikla česko-novozélandská sauvignová bitva.
V nedávném vánočním čase, kdy většina z nás podniká i přijímá spoustu návštěv, jsme uskutečnili jedno příjemné a dlouho plánované setkání. Pochopitelně u toho muselo být i víno.
Nejprve něco na úvod. Moje kamarádka už delší dobu bydlí a pracuje v Londýně. Nežije tam sama, ale s přítelem Lukem. Luke není Angličan, ale pochází z Nového Zélandu. Nemá rád jen Kateřinu, ale také náš kraj a tak jsou zde oba poměrně často. Snažím se s ním komunikovat a tak jsem si ho dobíral, kdy už konečně doveze nějaké novozélandské Sauvignony. Slíbil, že příště už určitě nějaké doveze. A tento okamžik na konci loňského roku. A je tady výzva! Tak kde vznikají ty nejlepší Sauvignony. Na Novém Zélandu nebo u nás?
Přichází večer, kdy se konečně setkáváme za účelem Sauvignonové bitvy. Luke už dopředu avizoval, že vínu nijak obzvlášť nerozumí. A také, že víno bude kupovat na britském trhu, nepůjde tedy o přímý import z jeho domoviny. To by ale nemělo vadit, kvality britského zásobení vínem jsou docela známé. I tak jsem si řekl, že nebudu srovnávání příliš hrotit a proto nenachystám za Českou republiku ty nejnavybíranější Sauvignony, které jsou ještě k mání. Také do Lukova nákupu zasáhl ještě jeden faktor a to načasování akce. Zavazadla před vánoci neobvykle ztěžknou a limity nízkonákladových aerolinek jsou kruté. Proto samotný nákup nakonec proběhl až v duty-free shopu. Tam Luke marně sháněl svůj oblíbený Sauvignon z Oyster Bay nebo alespoň Hawkes Bay. Prostě se musel smířit s tím, co bylo. Ale pojďme už k vínu. Forma návštěvy nepřála dlouhým poznámkám a focení lahví, proto berte rozsah informací shovívavě.
1) Sauvignon 2007 výběr z hroznů, Hnanice, Knížecí vrch, Znovín ZnojmoAlkohol: 14 %, cukr: 4,8 g/l, kyseliny: 6,5 g/l, bezcukerný extrakt: 25,1 g/l, šarže: 7022Měl sem sice vybraný pozdní sběr ze Stošíkovic na Louce, U tří dubů, (7019) a tuto lahev v podstatě koupil ze zvědavosti. Nakonec je na ní nejzajímavější chyba na etiketě. Sběratelé nechť zbystří! Je zde záměna obce a viniční trati. Jenže, jak jsem záměrně volil vzorek s použitím původních kvasinek, aby víno odpovídalo oblasti, samolepka TERROIR LEVURE mě zmátla a já jsem sáhl po chybné lahvi. Vůně je uzavřená, málo výrazná. Už ve vůni je patrný vyšší alkohol (14 %). V chuti jde o ne příliš typický, nevýrazný "soviňon", s pálivým koncem v závěru. Jinak poctivě zpracované průměrné víno. Na vyšší alkohol jsem postupně přivykl.
2) Sauvignon 2007, New Zealand, Malborough, 3 stonesAlkohol: 12,5 %, Odkaz - 3 stonesVelmi silná vůně, angrešt, trochu černého rybízu. Příliš intenzivní. Pikantní až vysoká kyselinka, v chuti plné, ale ne dlouhé. Po polknutí pálí v hrdle, asi síra, nebo vyšší ostré kyseliny. Nejslabší kus.
3) Sauvignon Reserve 2007, New Zealand, Malborough, MontanaAlkohol: 13,2 %, cukr: 4 g/l, kyseliny: 7,3 g/l, šarže: LI197D114T, Odkaz - Montana.Vůně angreštová, příjemně ovocná, intenzivní, ale ne tolik agresivní jako předešlý vzorek. V chuti jemně ovocné, s výraznou, ale ne moc ostrou kyselinkou, plné a dlouhé. Po vyvětrání velmi příjemné. Asi nejlepší Sauvignon večera.
4) Sauvignon 2005 výběr z hroznů, Dobšice, U hájku, Znovín ZnojmoAlkohol: 12 %, cukr: 26,8 g/l, kyseliny: 6,4 g/l, bezcukerný extrakt: 25,9 g/l, šarže: 471Velmi jemná a decentní vůně, odrůdově netypická. Převažuje vanilka a hrozinky, s nádechem černého rybízu v závěru. Dál trochu kouře z udírny. V chuti plné, ovocné, velmi perzistentní. Nejlepší víno večera, ale ne nejtypičštější Sauvignon.
Pokud se budeme bavit o Sauvignonu, jede vidět, že věhlas těch novozélandských je asi oprávněný. Protože už nákup v duty-free stačil k pořízení zajímavých vzorků. Naopak znojemská oblast naznačila odklon od prvoplánové primární aromatiky, ale vína jsou to poctivá a dobře pitelná. Výsledkem je tedy smírná remíza. Nejlepší typický Sauvignon je z Nového Zélandu, ale nejlepší víno byl moravský Sauvignon.