Uzávěry na lahve
V článku najdete informace a fotografie o této problematice.
Co s otevřenou a nedopitou láhvi vína či šampaňského? V případě, že do láhve vniká vzduch dochází po určité době k nežádoucí oxidaci vína, které se postupně stává nepoživatelným. Otevřenou láhev byste měli nechat co nejkratší dobu. Pokud možno vždy v chladném a tmavém prostoru. Oxidaci můžete zamezit či zpomalit jednoduchým uzávěrem, který nesadíte do hrdla láhve.Na prvním obrázku vidíte uzávěr s kuželovitým tvarem a s gumovým kroužkem, který brání přístupu vzduchu do láhve. Na dalším obrázku je podobný uzávěr s kuželovitým tvarem, který má dva gumové kroužky. Tento uzávěr můžete použít pro více různých průměrů láhví. Důležité ovšem je, aby uzávěr pevně držel a zapadl v hrdle láhve. Poslední typ uzávěru od firmy Fackelmann je vhodný jak pro vína šumivá, tak tichá. U šumivých vín je nutné zabránit úniku oxidu uhličitého z otevřené láhve již při podávání. Tento vzduchotěsný uzávěr se zajišťuje třmínkem (pojistkou) a tím dokonale těsní.Cena uzávěrů se pohybuje od 100,- Kč výše, vždy záleží na provedení a použitých materiálech.Výrobce: FackelmannProdejna: BillaCena: 119,- Kč