O Víně

21.10.2008 ceskolipak Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.10.2008 07:00

3x mělnický Kerner

Dnes na podíváme na tři vína z opomíjené odrůdy Kerner v podání mělnických vinařů. Cože? Že tuto odrůdu ani neznáte? Je to přece kříženec Trolínského a Ryzlinku rýnského. Je pojmenovaná po lékaři a básníku (či chcete-li skladateli opileckých šlágrů :-) A. Kernerovi z Weinsbergu.

Nápad na napsání této srovnávací recenze se mi vlastně vnuknul při letošním Mělnickém koštu. Mělnický košt je docela příjemná akce menšího rozsahu, kde může člověk ochutnat vína ze zdejšího regionu a setkat se i z místními vinaři, kteří jsou přítomni. Na letošním koštu, v pořadí teprve druhém, byla zastoupena produkce malovinařů i větších podniků. Akce se soustředila do prostředí Svatováclavské ulice vedoucí od zámku k náměstí.

Vzhledem k tomu, že jsem si musel zachovat jistou míru střízlivosti, vybral jsem si k ochutnání jen některé vína a tak jsem se zaměřil především na odrůdu Kerner. Tato odrůda, ač u nás představuje asi 0,14 % celkové plochy vinic, je na Mělnicku zastoupena poměrně značně a tvoří tak odrůdovou skladbu řady vinařství: vzpomenu třeba na líbivý pozdní sběr z mělnickým sklepům ČZU v polosladkém provedení či Kerner od Romana Kříže. Kromě Slaného se objevuje i v nových výsadbách Českého vinařství Chrámce.

Jiná situace je ovšem třeba v Německu, kde rozšíření odrůdy zaujímá čtvrté, podle jiných pramenů dokonce třetí místo. V Česku byla zapsána do státní odrůdové knihy teprve v roce 2001, avšak výsadby na Mělnicku pocházejí z poloviny 80. let. Keře se vyznačují dobrou mrazuodolností a s přihlédnutím k vhodnosti vysazení v půdách hlinitých s vyšším obsahem vápna, nebude rozšíření této odrůdy v okolí Mělníku jistě náhodné.

Kdybych měl Kerner nějak charakterizovat, tak se mi vybaví poměrně aromatické, na první pohled líbivé víno, které určitě nepostrádá atributy, které by kvalitní víno mělo obsahovat: plné tělo, pikantní kyselinu i kořenitost, bohatá mnohotvárnost vín od lehčích kabinetů až ke sladkým výběrům z bobulí, či vysoce extraktivním výběrům botrytickým. A přitom si tato odrůda dokáže zachovat vlastní osobitý projev. Ačkoliv se mnohdy přirovnává právě k ryzlinku rýnském, osobně jsem si souvislosti a charaktery nesnažil spojovat; zkrátka častý popis Kerneru jako „koncentrovanější ryzlink" a podobně je pro mě výrazem určitého zjednodušení - každý ryzlink také není stejný a Kerner má přece jenom vlídnější kyselinu a trochu jinou peletu vůní od plodů žlutého ovoce někam až k muškátovému tónu, třeba.

K dnešní recenzi jsem vybral tři vína, pocházejících sice z různých vinařství, ale se stejným původem - hrozny dozrály ve viniční trati Liběchovská na okraji městečka Liběchov. Jedná se o produkci ročníku 2006. Kerner pozdní sběr z Vinařství Luděk Vondrák; pozdní sběr ze Školního statku v Mělníku a zemské víno od Viléma Krause - Mělnické Vinařství Kraus.

Jako první se představí Kerner z Mělnického vinařství Kraus. Víno je, obdobně jako ostatní, deklarováno jako zemské. Cukernatost dosáhl 24 °ČNM. Mimochodem barva etikety souvisí s cukernatostí a neuvádění přívlastků je záměrné. Adjustáž je moderní, vkusná, korek vypadal kvalitní, z jednoho kusu a firemním potiskem. Barva vína je světle zlatožlutá možná s i lehoulinkým zeleným odstínem, viskozita střední. Vůně spíše středně silná, žlutý meloun, ze začátku jakoby (a nevím jestli to není konkrétní lahví) slabý sauvignonový tón kopřiv. Ani viněta o konkrétní vůni nehovoří. Chuť silná a výrazně kořenitá a spíše ostřejší než zakulacená, v pozadí opět žluté plody a v závěru jemná hořčinka. Vysoký alkohol vlastně ani poznat. Očekával jsem také mírné perlení oxidu uhličitého, který by podtrhovalo svěžest, ale v této lahvi patrné nebylo.

Celkový dojem je dobrý, avšak nejedná se o nic zásadního, rovněž cena je v porovnání vyšší. Decentní a harmonické víno. Ve stobodovém hodnocení jsem napočítal 81 bodů. Druhým vzorkem v pořadí je polosuchý Kerner pozdní sběr z Vinařství Luděk Vondrák. Lahev bordó typu v khaki barvě je opatřena etiketou představující dobový obrázek na pohled od břehu Labe na dominanty Liběchova: zámek, kostel a jedinečnou vinici pod kaplí sv. Ducha. Barva vína je poměrně sytá, zlatožlutá s nepatrným perlením. Vůně už spíše středně intenzivní až intenzivní. Z ovocitosti převládá ananas a banán, který je pěkně doplněn muškátovým tónem, který se postupně stává výraznějším. Chuť je výrazně kořenitá - můškátová. Tato kořenitost je určující i přes malé množství málo znatelného zbytkového cukru a převládá tak nad složkou ovocitou. Perzistence je delší, opět jemný nahořklý závěr.

Řekl bych, že by víno získalo úspěch u lidí, co mají v oblibě aromatická vína, ale zároveň se „necítí" na opulentní muškáty a tramíny, které mívají někdy až vtíravou intenzivní vůni, která se by mohla být třeba zábranou v celovečerním popíjení. Na mě tento Kerner zanechal velmi dobrý dojem, rovněž cenová dostupnost je dobrá. (86 b.)

Třetím vínem je Kerner ze Školního statku Mělník pozdní sběr 2006, který spíše tentokrát nepochází z Neuberské vinice. Tradiční adjustáž je ozdobena zlatou medailí z Oblastní výstavy českých vín v Mostě pro rok 2008. (Zde mám poněkud dilema, protože na některých etiketách je uvedena trať Liběchovská a na jiných Neuberská, byť se shoduje obsahem alkoholu, šarží i evidenčním číslem jakosti.) Barva vína je také pěkná, zlatavá a s jiskrou. Vůni bych popsal jako středně intenzivní ovocitou. Kromě vyzrálých vůně žlutých plodů nedokážu konkrétní složky identifikovat. Chuť je silná a kořenitá, kyselina trochu výraznější než u předchozího vzorku a zpočátku snad i méně harmonická. Mineralita a dochuť vzdáleně připomínající rebarboru.

Osobně mě víno mnoho neoslovilo a nezanechalo nějaký osobitý znak, který by mě výrazněji upoutal. Zkusil jsem si opatřit ještě kontrolní láhev na jiném místě pro porovnání, ale senzorické vlastnosti jsou totožné. Spíše neutrální vzorek. (80 b.)

Závěrem snad jen, že stejná viniční trať i podobný stupeň vyzrálosti hroznů může rukopisem vinařů výsledné vlastnosti ovlivnit. Někdo zvolil malé množství zbytkového cukru a zachování mnoha aromatických látek; jiným směrem se může ubírat suché víno s říznějšího charakteru podtržené kořenitostí, která je pro zdejší oblast typická.

Shrnutí údajů o dnešních vínech:
Odrůda: Kerner
Ročník: 2006
Jakost: zemské, cukernatost 24° ČNM
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Čechy
Vinařská podoblast: Mělnická
Vinařská obec: Mělník
Viniční trať: Na soudném (Liběchovská)
Výrobce: Mělnické vinařství Kraus
Alkohol: 14,12 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 5,7 g/l
Obsah kyselin: 5,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,4 g/l
Výrobní šarže: Z/5/06
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Cena: 239,- Kč (ve vinařství)

Odrůda: Kerner
Ročník: 2006
Jakost: pozdní sběr
Vinařská oblast: Čechy
Vinařská podoblast: Mělnická
Vinařská obec: Liběchov
Viniční trať: Liběchovská
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Výrobce: Vinařství Vondrák Mělník
Číslo šarže: 35E1-07/14
 Alkohol: 13 % obj.
Způsob odlepení etikety: nalít horkou vodu do lahve
Cena: 110,- Kč (ve vinařství)

Odrůda: Kerner
Ročník: 2006
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Čechy
Vinařská podoblast: Mělnická
Vinařská obec: Liběchov
Viniční trať: Liběchovská
Výrobce: Školní statek Střední zahradnické školy, Mělník
Číslo šarže: N5/06
Evidenční číslo jakosti: 84F1-07
Alkohol: 13,5 % obj.
Cena: 110,- Kč (Školní statek Mělník)

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 7545x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5