Degustace Vinařství Josef Dufek
Myslím, že o vinařství Josefa Dufka ze Svatobořic - Mistřína se tu ještě nepsalo, takže bych si dovolila být první. Jaká byla ochutnávka jeho vín ve Viničním altánu v Praze se dozvíte v dnešní reportáži.
Hned následující týden po vydařené degustaci bzenecké společnosti Vinum Moravicum pořádal Viniční altán v pražských Havlíčkových sadech ochutnávku vín rodinné firmy Vinařství Josef Dufek. Na pana Dufka jsem si matně vzpomínala z jarní akce Vinařské Litoměřice jako na bodrého pána, ochotného i v pokročilých hodinách odpovídat na všetečné dotazy. Vzorků už jsme ale tehdy měli za sebou větší než malé množství, takže nějaké spolehlivé hodnocení nepřicházelo v úvahu. Proto jsem uvítala možnost ochutnat reprezentativní vzorek jeho produkce přímo v Praze.
Po minulé degustaci, která se odehrávala v krásném prostředí otevřeného altánu na čerstvém vzduchu, jsme byli vyzváni, abychom emailem sdělili své dojmy z venkovní akce a názory na případnou další možnost pořádat degustace venku. Ačkoliv mnozí návštěvníci opravdu napsali, že tuto možnost velmi vítají, ochutnávka vín pana Dufka se bohužel opět odehrávala ve stísněné nudlovité místnosti pod jedovatými zářivkami, i když počasí bylo nejméně tak krásné jako při minulé degustaci. Když jsem se pořadatelů zeptala proč, dozvěděla jsem se, že "mají své důvody". Že by se jim nechtělo vynášet stolky a židličky po schodech nahoru? Nebo se po skončení degustace lidé hůře vyhánějí z venkovního posezení? Ať už jsou důvody jakékoliv, je to skutečně škoda.
Nevím, čím jsem si vysloužila takovou poctu, ale byla jsem opět usazena na totéž místo jako minule, takže jsem i tuto degustaci absolvovala s holým zadkem nad hlavou. Pan Josef Dufek byl opravdu ten bodrý a zemitý pán, kterého jsem si zapamatovala z Litoměřic. Dozvěděli bychom se spoustu informací o způsobech prací a technologiích používaných v jeho vinařství, bohužel mnozí hosté, kteří na Grébovku chodívají, chápou tyto ochutnávky jen jako možnost, jak se v podstatě zdarma opít. Takže pan Dufek se pustil do zajímavého popisu procesu výroby vína, kvůli narůstajícímu hluku byl ale brzy pořadateli "taktně" přerušen a nasměrován k řeči o prvním vzorku. Inu, jako sympatické obecenstvo jsme se panu Dufkovi zrovna nepředstavili. Dozvěděli jsme se alespoň, že rodina Dufkových ze Svatobořic - Mistřína (Moravské Slovácko, Mutěnická vinařská cyklostezka) vinaří už přes sto let. Firma vznikla v roce 2003 a do roku 2005 se vína z její produkce prodávala pouze v penzionu, který Dufkovi provozují. V letech 2005 - 2006 přikoupili vinohrady, takže nyní hospodaří asi na 10 hektarech. Zajímavé je, že Dufkovi nabízejí okolo třiceti odrůd! Podle pana Dufka se tak rozhodli, protože široký sortiment je velmi zajímavý z hlediska vinařské turistiky. Že tento typ turistiky není Dufkovým lhostejný, je zřejmé už z letáčků, které ležely na stolech a které obsahují spoustu informací o kulturním, sportovním a turistickém vyžití v okolí jejich penzionu a také nabídku řady vlastních programů, které připravují pro ubytované. Všechno si můžete najít na webu www.vinarstvi-dufek.cz a www.svatoborskysklipek.cz.
A co jsme tedy ochutnali?
1. Neuburské 2007 kabinetní(10,5 % alkoholu, kyseliny 8,3 g)Suché víno mělo slámovou barvu, s jiskrou. Vůně mi byla nepříjemná, připomínala mírně zkvašený hruškový kompot, zkyslou chuť jsem cítila i na jazyku. To nebude můj favorit.
2. Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr(12 % alkoholu)Druhý, tentokrát polosuchý vzorek měl světlejší barvu, víno krásně slzelo a vůně byla moc pěkná, medová, s nádechem sušených meruněk. Harmonická chuť působila plným, mohutnějším dojmem. Pěkné.
3. Muškát moravský 2007 pozdní sběr(alkohol 12,5 %, kyseliny 5,2 g, zbytkový cukr 5,4 g)Plně se ztotožňuji s názorem pana Dufka, který se přímo rozohnil nad trendem vysokého zbytkového cukru v této odrůdě. Vinařství Dufek si stojí za muškáty svěžími, lehkými, suchými. Děkuju jim za to! Barva byla opět světlá, ale jinou ani u této odrůdy nečekám, víno ve skleničce se lákavě třpytilo zlatými odlesky. Vůně typická muškátová, ale nevtíravá, velmi jemná. Chuť je velmi svěží, mírně citrusová, vyvážená. Opravdu povedené víno.
4. Chardonnay 2007 pozdní sběr(alkohol 12,5 %, kyseliny 5,6 g, zbytkový cukr 20,5 g)Polosladké víno tvořilo na skleničce nádherné mosty, jen velmi neochotně stékalo zpět ke dnu. Bonbonová vůně a aroma sladkého tropického ovoce už při prvním přičichnutí vyvolávaly dojem něčeho velmi sladkého a ulepeného, chuťový vjem to jen potvrdil. Jakýkoliv náznak kyselinky chyběl. Nic pro mě.
5. Rulandské šedé 2007 výběr z hroznů(alkohol 12 %, kyseliny 6,4 g, zbytkový cukr 26,4 g)Další polosladký vzorek pocházel z hroznů částečně napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, ačkoliv se nejednalo o botrytický výběr. Slámově žluté jiskrnné víno úžasně slzelo a okouzlovalo omamnou bohatou vůní. Chuť zajímavě ovlivněná botrytidou byla vyváženější než u předchozího vzorku, v závěru nechyběla příjemná kyselinka. Přesto ani toto víno nebude mým favoritem.
6. Sauvignon 2007 výběr z hroznů(alkohol 13,5 %, kyseliny 7,2 g, zbytkový cukr 15,9 g)Hrozny byly sbírány až 16. listopadu po šestinásobném přemrznutí. Polosladké víno jantarové barvy mělo netypickou vůni meruňkového kompotu "šmrncnutého" medem, sauvignon bych určitě nepoznala. Po ochutnání bych hádala, že víno je o rok dva starší. Příjemné, zajímavé víno.
7. Hibernal 2007 výběr z hroznů(alkohol 13 %, kyseliny 6,7 g, zbytkový cukr 8,2 g)Světlejší víno má naopak sauvignonovou vůni, poznamenala jsem si černý rybíz a angrešt. Chuť jsem cítila jen nakyslou, vínu jaksi chybělo tělo, působilo vodnatě, s vystupujícím alkoholem.
8. Frankovka 2007 pozdní sběr(alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 2,2 g)První červené víno předvedlo krásnou tmavou barvu s rubínovým lemováním a marmeládovým aroma s výraznou vůní čerstvě mletého pepře. Vůně byla nakonec slibnější než chuť, která působila nekomplikovaně, s višňovým nádechem a mírnou hořčinkou v závěru. Za dva roky to určitě bude pěkné, lahodné víno.
9. Dornfelder 2007 pozdní sběr(alkohol 12 %, zbytkový cukr 2,5 g)Barva se zdála téměř černá, víno tvořilo impozantní mosty. Vonělo po lesním ovoci, na jazyku působilo mohutně, plně, chutnalo po ostružinách. Působilo harmoničtějším a zakulacenějším dojmem než předchozí frankovka.
10. Alibernet 2007 odrůdové jakostní(alkohol 12 %, kyseliny 6,1 g, zbytkový cukr 2 g)Víno tmavé granátové barvy vonělo borůvkami, hořkou čokoládou, ale hlavně sladkou maďarskou papriku, a to mám moc ráda! Chuť lesního ovoce a příjemné kyseliny působila možná trochu drsně, ale já mám tento typ vína opravdu ráda. Alibernet si určitě koupím.
11. Modrý Portugal 2006 pozdní sběr(alkohol 13 %, kyseliny 5,9 g, zbytkový cukr 3,5 g)Suché víno cihlové barvy má nevýraznou, mdlou vůni, a i chuť se mi zdála jaksi fádní, nepříliš zajímavá. Vínu jakoby chybělo nejen tělo, ale i duše.
12. Svatovavřinecké 2006 pozdní sběr(alkohol 12,5 %, kyseliny 5,2 g, zbytkový cukr 2,5 g)Vzorek měl velmi tmavou, sytou rubínovou barvu, voněl po povidlech a trošku syrovým masem, rostbífem. Chuť byla příjemná, ovocná, nekomplikovaná, takové pití na dlouhý večer.
13. Zweigeltrebe 2006 pozdní sběr(alkohol 13,5 %, kyseliny 6,6 g, zbytkový cukr 2,6 g)Víno v barvě českého granátu mělo výraznou kořeněnou vůni, chutnalo jako nahořklé višně a působilo hladce, příjemně klouzalo do krku a zanechávalo dlouhou ovocně-kořeněnou dochuť. Pěkné víno.
14. Rulandské modré 2006 výběr z hroznů(alkohol 15 %, kyseliny 4,4 g, zbytkový cukr 2,5 g)Pan Dufek ho nazval "ohnivým vínem" a měl naprostou pravdu. Víno cihlové barvy vonělo i chutnalo po jahodách, alkohol byl ale velmi výrazný, navíc bylo víno poměrně teplé, takže alkohol opravdu vystupoval a přímo štípal na jazyku.
Na závěr jsme ještě ochutnali bonus, který nebyl uvedený v degustačním lístku, a to Svatovavřinecké 2007 pozdní sběr. Jednalo se o svěží, ovocné víno, které ve srovnání s dvanáctým vzorkem působilo opravdu mladě a trošku divoce.
Patnáct vzorků, to byla opravdová smršť. Návštěvníci, o kterých jsem se na začátku zmiňovala, si určitě přišli na své. Na své si ale přišel i člověk, který rád poslouchá pěkné povídaní o víně od člověka, který révě vinné zasvětil celý život. Děkuji panu Dufkovi za výbornou ochutnávku a mnohé věty, kterými mi opravdu mluvil z duše.
Odnesli jsme si po dvou lahvích muškátu (180,- Kč) a alibernetu (130,- Kč), ostatní vína se pohybovala v tomto cenovém rozmezí.