Ještě jednou vína ročníku 2007 z Ampelosu
Přechutnáme ještě jednou některá vína z Ampelosu. Jak se vína ročníku 2007 dále vyvíjela od dubnové degustace před lahvováním, jaká jsou dnes se dočtete v tomto článku.
Shodou okolností jsem byl společně s kolegou Pavlem již potřetí za sebou v rozmezí několika měsíců pozvaný na degustaci vín šlechtitelské stanice Ampelos se sídlem ve Vrbovci. Naposledy jsme ochutnávali vína ročníku 2007 ještě před lahvováním 22. dubna 2008, o kterém jsem psal v článku Vína ročníku 2007 z Ampelosu a tak jsme měli dobrou možnost porovnat, jakým směrem se vína posunula. Všechna vína po jistých zásazích naznačených v uvedeném článku a následném nalahvování získala nesporně a jednoznačně na kvalitě a poněkud eufemisticky řečeno i na kráse. V horkém letním podvečeru bylo na správnou teplotu připraveno celkem 13 nalahvovaných vzorků s patřičnou novou etiketou. Všechna dnes ochutnávaná i další vína jsou připravena a nabízena k prodeji zájemcům a milovníkům vín této šlechtitelské stanice. Seznam nabízených vín a případné další informace a kontakt na šlechtitelskou stanici je uvedený na jejich webových stránkách.Lukáš Kylián prezentoval s pomocí dataprojektoru uvedená vína naprosto profesionálně, velice obsáhle, vtipně a zajímavě. Hned odpovídal na dotazy či připomínky a tak nálada i atmosféra byla velmi příjemná a „pracovní", stejně jako prostředí firmy Profit ve kterém degustace probíhala. Ochutnávali jsme ve dvou kolech, nejprve docela rychle vzorky v menším množství a ve druhém kole se už chutnalo pomaleji, rozvážněji, víc se nalévalo a ještě více se diskutovalo. Na úvod než se dostavili ostatní pozvaní kolegové jsme na zavínění ochutnali výborné perfektně vychlazené Sylvánské zelené 2006 kabinetní, s pěknou vůní a jemně kořenitou chutí (dlouho už jsem nepil tak dobrý sylván). Po lahodném zavínění jsme pokračovali opět Sylvánským zeleným, ale tentokráte již loňského ročníku. Sylvánské zelené 2007 kabinetní. Číslo šarže 0716. Cukernatost hroznů byla při sběru 19,5 °NM. Analytické hodnoty: 11 % alkohol, 1,7 g/l zbytkový cukr, 4,9 g/l kys., 16,3 g/l bezc. extrakt. Pěkné, svěží lehké víno s jemnými tóny grepu, citronů, lehce kořenité tóny, velice příjemné víno.Müller-Thurgau 2007 kabinetní. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 19,5 °NM. Analytické hodnoty: 11 % alkohol, 2,2 g/l zbyt. cukr, 4,2 g/l kys., 16,1 g/l bezc. extrakt. Poměrně bohatá vůně, ovocnější, opět lehce citrusové tóny, grepy, typ letního jednoduššího ale dobrého vína pro delší popíjení.Rulandské šedé 2007 odrůdové jakostní. Číslo šarže 0717. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 19 °NM a doslazeno na 21 °NM. Vyrobeno z několika klonů původem z Itálie (2x), Německa (3x) a vlastních z Ampelosu (3x). Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol, 1,4 g/l zbyt. cukr, 5,2 g/l kys., 19,5 g/l bezc. extrakt. Pikantní, lehčí „burgundský rýňák", velice dobré.Veritas 2007 pozdní sběr. Číslo šarže 0712. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 21,2 °NM. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 2,1 g/l zbytkový cukr, 6 g/l kys., 19,3 bezc. extrakt. Příjemné pikantní kysliny, chuťové vlastnosti se rozvíjejí většinou koncem roku až někdy v prosinci.Aurelius 2007 pozdní sběr. Číslo šarže 0732. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 21,5°NM. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 4,5 g/l zbytkový cukr, 5,5 g/l kys., 17,4 g/l bezc. extrakt. Velice příjemná typická vůně i chuť.Irsai Oliver 2007 kabinetní. Číslo šarže 0733. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 20,5 °NM. Analytické hodnoty: 11,5 % alkohol, 2,3 g/l zbytkový cukr, 4,9 g/l kys., 17,5 g/l bezc. extrakt. Výrazná vůně, citrusové tóny v chuti, trochu kratší tělo, ale zajímavé víno.Muškát moravský 2007 pozdní sběr. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 22 °NM. Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol, 2,4 g/l zbytkový cukr, 4,8 g/l kys., 19 g/l bezc. extrakt.Vůně je typická muškátová, v chuti jsou cítit nektarinky, grapy, jemné hořčinyk dodávají určité pikantnosti. Velice příjemné, dobré víno.Chardonnay 2007 výběr z hroznů. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 24,5 °NM. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 12,3 g/l zbyt. cukr, 6,0 g/l kys., 21,3 g/l bezc. extrakt. Víno je teprve asi 3 týdny lahvované. V chuti jsou cítit snad oříšky, lehké tóny tropického ovoce, středně dlouhá dochuť. Dobré víno.Rulandské šedé 2007 výběr z hroznů. Číslo šarže 0725. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 26 °NM. Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol, 34,1 g/l zbyt. cukr, 5,7 g/l kys., 21,2 g/l bezc. extrakt. Lahvováno bylo asi před třemi týdny. Pěkná barva, chrakteristická vůně, středně dlouhá dochuť. Výborné, jedno z nejlepších bílých vín podvečera.Pálava 2007 pozdní sběr. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 23,5 °NM. Analytické hodnoty: 10,5 % alkohol, 27,6 g/l zbyt. cukr, 5,4 g/l kys., 17,8 g/l bezc. extrakt. Velice silná bohatá vůně, jemné pomerančové tóny v chuti, citrusy, středně dlouhá dochut, velice dobré víno.Modrý Portugal 2007 odrůdové jakostní. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 19 °NM, doslazovalo se. Jablečná kyselina byla odbouraná. Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol, 1,7 g/l zbyt. cukr, 5,2 g/l kys., 23,6 g/l bezc. extrakt. Lehké paprikové tóny, jemné třísloviny, středně dlouhá dochuť.Velice příjemné, dobré, uhlazené víno k delšímu popíjení. Rozvažovali jsme s kolegou dlouho, ale nakonec z červených jsme jej hodnotili nejvýše.Svatovavřinecké 2007 pozdní sběr. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 23,5 °NM. Hrozny pocházejí z viniční trati v Ječmeništi. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 3,5 g/l zbytkový cukr, 6,8 g/l kys., 23,6 g/l bezc. extrakt. Nebyla odbouraná jablečná kyselina, protože je zde docela vysoký extrakt. Barva je temně rudá, ve vůni i v chuti jsou cítit švestky, plné, třísloviny, středně dlouhá až dlouhá dochuť.Cabernet Sauvignon 2007 pozdní sběr. Číslo šarže 0761. Cukernatost hroznů byla při sběru byla 23 °NM. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 2,7 g/l zbytkový cukr, 5,2 g/l kys., 22,8 g/l bezc. extrakt. Odbouraná jablečná kyselina, dobře udělané víno, příjemné bezproblémové se středně dlouhou dochutí.Asi po dvou hodinách degustace ve Znojmě skončila. Při diskusi kolem vína jsme se s kolegy shodli, že vína z Ampelosu jsou podle našeho mínění a získaných zkušeností velice dobrá a ve své kvalitě mají neustále stoupající tendenci, což jistě potěší stávající, ale nepochybně i nové zákazníky. Tato vína jsou dalším kvalitním „kamínkem" zapadajícím do celkové mozaiky vín a vinařství Znojemské vinařské podoblasti. Pokud někdo do Znojma zavítá, není problém navštívit vlastní podnikovou vinotéku ve sklepní uličce ve Vrbovci nedaleko šlechtitelské stanice. A vážnými zájemci po předchozí domluvě jistě nebudou odmítnuti ani ve vlastní stanici. Byl to velice příjemný letní podvečer s výbornými víny a skvělou atmosférou. Takhle nějak si představuji degustace na nichž vinaři osobně prezentují svá dobře udělaná vína a jsou přístupni debatě o nich.