Tokajská vína z Vinařství Macík
15. května 2008 se v restauraci Bonté v Pardubicích konala ochutnávka vín slovenského vinařství Macík z Malé Trně. Tokajské má každý spojené s Maďarskem, ale pravé Tokajské se dělá i na Slovensku, i když se o to vedou mezinárodní spory. Tokajská vinařská oblast byla vymezena v době, kdy bylo Slovensko součástí Uher. Když pak vzniklo Československo, zůstalo sedm obcí z této oblasti na Slovensku. Vznikají tady vína ze stejných odrůd jako v Maďarsku, tedy Furmintu, Lipoviny a Muškátu žlutého. Též kvalita je srovnatelná. Maďaři se tedy zřejmě zlobí zbytečně. Ostatně - jak tvrdí pan Macík - oni sami prý připouštějí, že po rozdělení zůstaly ty nejlepší polohy na Slovensku!Rodinné vinařství Macík obhospodařuje momentálně 15 ha vinic, plánuje ale výrazné zvětšení. Vína vyrábí ve dvou stylech: tradiční oxidativní metodou, zde používá klasické baňaté půllitrové lahve a moderní reduktivní metodu. Tato vína jsou stáčena do velmi elegantních štíhlých lahví s vkusnou černou etiketou a zajímavým firemním logem slunce a měsíce - dvou faktorů, které kvalitu vína ovlivňují. Mně lépe "seděla" vína nového stylu, která působí výrazně svěžeji, i když mají údajně jednu drobnou slabinu - nelze je tak dlouho archivovat, jako ta klasická.O všech těchto podrobnostech vyprávěl osobně pan Macík. Přidal řadu veselých historek, které jsou nutně s vínem spojeny. Ochotně také odpovídal na dotazy. Mně zaujaly zdánlivé nesrovnalosti mezi uváděnými přívlastky a cukernatostí. Např. výběr z hroznů s cukernatostí 23° (u nás min. 24°). Dozvěděl jsem se, že roku 2005 byla na Slovensku celá kategorizace posunuta o 1 stupeň směrem dolů. Vzhledem ke globálnímu oteplování se také třeba mohou hrozny na ledové vína sklízet při vyšších teplotách, než je tomu u nás.Teď tedy konkrétně k ochutnávce. Mohli jsme posoudit 12 vzorků. Takhle jem je viděl já.Vstupním zavíňovacím vzorkem bylo Tokajské samorodné 2000, suché, cukernatost 21°. Barva tmavě žlutá až jantarová, vůně těžká naoxidovaná. Velmi pomalu se uvolňovala, nakonec citrusy a včelí med. Viskozita velmi vysoká, vyšší kyseliny, dochuť kratší. Víno mě příliš neoslovilo, hodnotím 6 body (z max. 10).Furmint Grand (vyšší řada, reduktivní metoda), suché, pozdní sběr, sur lie, 2007. Barva světlá se zelenkavým nádechem, vůně příjemná, zajímavá, med a citron, totéž v chuti. Viskozita vyšší, dochuť delší. Dávám 7,5 b.Furmint Grand, suché PS, sur lie, 2006. Velmi světlá barva, ve vůni něco zeleninového, ne moc příjemného. Chuť lepší než vůně, ale poněkud mdlejší, v dochuti trocha citrusů. Viskozita vysoká. Oceňuji 6,5 b.Lipovina, polosuché, PS, 2006. Barva velmi světlá, vůně slabá, nevýrazná, opět citron. Viskozita nízká. Chuť zase lepší než vůně, příjemné kyselinky, dochuť střední. Velmi dobře pitelné. 7 b.Muškát žlutý, polosladké, výběr z hroznů, 2006. Světlince zlatavá barva. Slabší, ale velmi příjemná květinová vůně. Též černý bez. Viskozita vyšší, chuť velmi bohatá, plná, nijak přeslazená, ovocná, svěží. Dochuť delší. Hodnotim 8,5 b.Furmint, sladké, VH, 2006. Světle zlatavá barva, vůně velmi výrazná, sladká, hroznová. Viskozita vyšší, chuť díky vyšším kyselinkám stále svěží, perník s třešněmi. Dochuť delší. Dávám též 8,5 b.Lipovina, sladké, výběr z bobulí, 2006. Barva zlatá, vůně neurčitá, sladká, viskozita vyšší. Plná svěží chuť, delší dochuť. 8 b.Lipovina, sladké, výběr z cibéb, 2006. Vyrobeno ze silně botrytických hroznů. Barva zlatá, vůně jitrocelového sirupu. Viskozita vysoká. Chuť velmi sladká, těžká. Dochuť dlouhá. 8 b.Tokajské samorodné, sladké, 1996, cukernatost 24°. Návrat k staršímu oxidativnímu stylu. Barva tmavě zlatá. Vůně vyzrálých hroznů, viskozita vysoká, chuť příjemně sladká, ale v dochuti lehce nahořklé. Hodnotím 7 b.Tokajský výběr 4. putnový 1999. O tomto víně říkal francouzský král Ludvík XIV.: "Víno králů, král vín." Tmavě zlatá barva, výrazná naoxidovanost ve vůni. Vysoká viskozita, příjemná sladká chuť, dlouhá dochuť. 8 b.Tokajský výběr 6. putnový 1996. Tohle víno prý pro změnu dával Ludvík XV. svým milenkám a dnes ho z jistých důvodů rádi pijí starší muži. Barva tmavého jantaru. Vysoká viskozita. Sladká plná chuť, dlouhá dochuť. Zaslouží 9 bodů.Na závěr přišlo "prekvapenie" v podobě ještě velmi mladého 5. putnového výběru 2007. Na rozdíl od předcházejících výběrů byl vyroben reduktivní metodou. Barva světle zlatavá, vůně velmi příjemná, černý bez. Viskozita vyšší. Chuť sladká, ale velmi příjemně svěží. Dochuť střední. Dávám opět 9 bodů.Anketa na závěr ochutnávky ukázala, že celkově nejúspěšnějšími víny byly poslední dva výběry a Muškát žlutý.