Velká degustace sektů
Jedna pravidelná sešlost vinařů a jejich odběratelů se dohodla k mimořádné degustaci sektů. Co to znamená? Především velkou příležitost ochutnat současně více vzorků. Snad každému je jasné, že jakmile se sekt jednou otevře dál už je nelze skladovat. Proto je vhodné sehnat tolik zájemců, aby byly lahve co nejvíce využity. Zájemci už byli a tak se před smluveným termínem scházely vzorky, aby mohly být pečlivě vychlazeny. Lahve byly uskladněny ve vinném sklepě o teplotě 12 °C a následně dochlazeny 20 kg ledových kostek. Celkový počet vzorků se v den akce zastavil na čísle 36! A z toho jsem měl obavy, vím jak na mě bublinky působí. Mé zápisky jsou velmi stručné, i přesto se pojďme krátce zastavit vzorek po vzorku. Známky v hodnocení jsou jako ve škole.1) Freixenet, brut, Freixenet, dovoz Global WinesZadní etiketa ve španělštině. Kvašeno v láhvi, 11,5 % alkoholu. Barva sytější, bublinek dostatek, střední velikosti. Tento vzorek působil starším dojmem a hlavně měl v sobě něco jako korkovou vadu TCA. Hodnocení 4.2) Freixenet, brut, Freixenet, dovoz Soare SektZadní etiketa v češtině s odkazem na Soare Sekt. Kvašeno v lahvi, alkohol 11,5 %. Barva světlejší než předchozí, bublinek hodně, celkem drobných. Kyselkavé „vitacitové" tóny, chlebovinka přímo svádí ke konzumaci s jahodami. S běžně dostupných brut sektů v degustaci nejlepší. Hodnocení 1-3) Blanc de Blanc, brut, Jan PetrákKvašeno v láhvi, 11,5 % alkoholu. Podivně šumivý vzhled. Pohnuté nežádoucím kvašením, s tóny těkavých kyselin. Sekt poukazuje na pravděpodobné technologické problémy ve firmě, dnes už zesnulého, pana Petráka. Hodnocení 4-4) Chardonnay Mucha Sekt, brut, Vino ValticeAlkohol 12 %. Standardní perlivost, chuťově kratší, kyselkavé, zdravé, ale bez hloubky. Hodnocení 2.5) Aura Chardonnay sekt s.o., brut, VinopKvašeno v láhvi, 13 % alkoholu. Perlení i vzhled standardní. Ve vůni i v chuti zřejmě problém se sířením, vůně škrtátka od zápalek, nebo sirného knotu. Hodnocení 36) Pinot Gris, brut, Jan PetrákKvašeno v láhvi, 11 % alkoholu. Barva vyšší, což by se dalo u RŠ omluvit, perlení dobré. Víno má typický „smrádek" rulandy šedé s nádechem lehké oxidace. Kdy se oxidace uskutečnila, zda už ve výchozím víně, či později asi nezjistíme. Hodnocení 3.7) Neuburger, brut, Jan PetrákKvašeno v láhvi 13 % alkoholu. Ve vůni na první dojem zarazí pelargónie. Může jít o vadu kvašení nebo přídavek konzervačního prostředku. K pití bohužel nevybízí, hodnocení 3.8) Cordoníu Clasico CAVA, brut, Cordoníu dovoz Soare SektKvašeno v lahvi 11,5 %. Představitel španělských Cava. Pěkné bublinky i vzhled. Vůně podivně nečistá, chuť slušná, ujde. Hodnocení 2-.9) Sekt Galant, brut, Galant - Ing. Zdeněk PeřinaKvašeno v lahvi. Bez etikety. Perlení v pořádku. Vůně s nádechem bramborové natě (plíseň?). V chuti dobré, pachuť se tolik neprojevuje, snad by sneslo ještě trochu naležet. Hodnocení 2.10) Cordoníu Original rosé CAVA, brut, Cordoníu dovoz Soare SektKvašeno v lahvi, 11,5 % alkoholu. Hezké drobnější bublinky. Poutavá, až uměle působící, dokonalá barva. Krémové, příjemné ani nepůsobí jako brut. Zřejmě nejlepší růžové, hodnocení 1.11) Chateau Bzenec, brut, Víno Bzenec a.s.Kvašeno v láhvi, 13 % alkoholu. Archivní představitel z dnes už neexistujícího vinařství. Perlení nevýrazné, zato barva ano. Podle dodavatele i šarže (2001 67 I 16) jde o ročník 2000 a na chuti i vůni je to znát. Citelnou láhvovou zralost až stařinku z části dokáží oživit jen občasné bublinky. Nevím nakolik se dají tyto vlastnosti jasného sestupu odmyslet, ale kdysi to muselo být moc dobré, plné a komplexní. Nyní milostivě 3+.(Dodatečná poznámka: Dle vlastního záznamu o vypitých lahvích, jsem tento sekt shodné šarže pil někdy v roce 2003 a dal jsem mu hodnocení 1*)12) 3 sekt 2006, brut, Škrobák - Bíza - VeverkaZe spojení tří vinařů z Čejkovic vznikl tento sekt. Byl kvašený v lahvi a má 12 % alkoholu. Bublinky jsou běžné. Vůně působí zeleně. I v chuti jsou stopy chlorofylové nedozrálosti. Škoda, protože plnost a dochuť jsou pěkné. Sekt je to celkem poctivý, ale ještě potřebuje svůj čas. Dnes ne lépe jak 2.13) Aura Premium sekt s.o., extra dry, VinopKvašeno v lahvi, 11,5 %. Bublinky běžné. Ve vůni i v chuti lehké mléčné tóny, jako by se v některém ze dvou kvašení, co má víno za sebou trochu vzmáhala i jablečno-mléčná fermentace. Jinak působí robustně, plně a nemyslím, že by to způsobovalo těch 5-16g/l zbytkového cukru jako rozdíl mezi kategoriemi brut a extra dry. Hodnocení 2.14) Rossijskoe Igristoe, sec, OAO Kornet, dovoz Soare SektVelmi nás zajímalo, zda se sekt vyrábí skutečně v Rusku nebo v Jablonci. Bohužel očekávaný obchodní zástupce firmy Soare Sekt se zdržel na cestách. Ale můj typ je Jablonec. Alespoň podle věty na zadní vinětě, „Vyrobeno pod kontrolou a se souhlasem OAO KORNET..." Lehoučký vzorek se slabším a útlým tělem. Technologicky bez vad, z jahodami by se to jistě dobře doplňovalo. Bez jahod (a jistě i s nimi) nejvýš 2.15) Vincůr, sec, Vlastimil BunžaK tomuto vzorku jsme si vyslechli i povídání, jak tento sekt složitě vznikal. Směs vína RM, CH+RR přibližně v pozdním sběru, se nejprve nechtěla v lahvích sekundárně rozkvasit, aby se později rozkvasila nekontrolovatelně. Po letech (2007) zjištěna oxidáza v některých lahvích a proto se lahve vylili. Tím pádem jsme měli k dispozici jedny z posledních lahví. A možná i úplně poslední, byly totiž dvě. Prý kdyby se v jedné ta oxidáza objevila. Objevili jsme tam vše možné, jako nevábnou vůni, nezvládnuté kvašení, podivnou chuť s myšinou v závěru. Nikdo ten den neměl odvahu, otevírat tu druhou lahev. Abych nehodnotil známkou zcela nejhorší, napíšu raději - nehodnoceno.16) Cuveé Rosé, sec, Jan PetrákKvašeno v lahvi, 12 % alkoholu. Líbivý představitel růžových sektů. Hezká růžová barva, bublinky i vůně příjemná, dochuť kratší, prchavá. Horší než první růžové ze Španělska. Hodnocení 1-.17) Sekt Welschriesling, halbtrocken, Weingut Girsch, RakouskoV jedovatě působící modré lahvi jsme našli velmi mírně, až nepatrně perlící výborný vlašák, sekundárně kvašený v lahvi. Ale jaký, plný perzistentní s velmi chutnou kyselinkou. Doporučili jsme vinaři, aby se bublinek buď zcela zbavil, nebo aby lahve ještě doplnil kysličníkem. Vzniklo by tak sice jen víno sycené, ale už by se odlišovalo od vín tichých. Hodnotíme ale sekty, tak pro velký nedostatek bublinek dávám 2-.18) Bohemia prestige, demi sec, Bohemia sektKvašeno v lahvi, 13 % alkoholu. Bublinky příjemné velikosti a v dostatečném počtu. Vůně opravdu hezká, ovocná. Chuť citlivě vyvážená, poměr kyselinek a zbytkového cukru v harmonii. Závěrečná perzistence obstojná. Tak to se mě líbí, chuťovka. Tento sekt si kupuji často. Obvykle využívám nabídek supermarketu a za akční cenu (cca 200,- Kč), koupím čerstvě dovezenou lahev přímo z krabice. Tím se vyhýbám vlivu špatného skladování. Neskutečně mě mrzí, že nejde nijak poznat, jak je který sekt starý a čísla z šarže mě nedávají žádný smysl. Jediné smysluplné čísla jsou na korku, ale ty v obchodě pod záklopkou nezahlédnete. Nejlepší kousek této značky, který jsem pil, pocházel z Národního Salonu vín 2002/2003 a šlo o ročník 1998. Ale ani tento nebyl nijak více označený, kromě nálepky NSV. Další dva sekty prestige, ale v kategorii brut naleznete v aktuálním NSV 2008. Byl bych rád, kdyby se ve Starém Plzenci zamysleli a alespoň s těchto oceněných vzorků vytvořili něco jako millésime. Takto označené lahve by jistě své spotřebitele našly.Ale zpět k současnému vzorku, u mě získal 1+. Nejlepší ze vzorků běžně dostupných. Pro zájemce o koupi šarže L3702407.19) Femme Fatale, demi sec, Soare Sekt Kvašeno v lahvi, 11,5 %. Špuntu se z lahve nechtělo, měl podivnou přibližně poloviční délku. Bublinky se vytratily, víno nijaké, krátké, ale ještě bez výrazné známky oxidace. No, sekt to není, tato konkrétní láhev si zaslouží 4.20) Firemní sekt, demi sec, sekt hostitele degustaceZ počátku bylo tajeno, že jde o tiché Chardonnay rakouského výrobce Weingut Girsch dosycené oxidem uhličitým. Po připomínkách k nízké perlivosti nám to bylo prozrazeno. Vino to bylo slušné, ovocné, s patrnými tóny naleželosti, ani se nezdálo tolik sladké. Bublinek bylo ale málo, hodnotím 2-.21)Femme Fatale rosé, demi sekt, Soare SektKvašeno v láhvi. Pěkně perlivé, nekomplikované, lehce nadprůměrné. Řadil bych ho až za předešlé dva růžové vzorky. Hodnocení 2.22) Aura Rosé sekt s.o., medium dry, VinopKvašeno v lahvi, 11,5 % alkoholu. Perlivost v pořádku. Barva růžová se žlutavými tóny. Chuť jakoby ani neodpovídala růžovému vínu. Ve vůni jde cítit karamelové tóny, v chuti něco jako cukrová vata. Nijak mě tento sekt nezaujal. Hodnotím 2-.Později jsem zjistil, že jde o Chardonnay, které je při přídavku expedičního likéru pouze dobarveno přídavkem Modrého Portugalu.23) Claudius, perlivé polosladké, BacchusSycené víno, 12 % alkoholu. Bublinky větší. Kupáž vín RR+MM. Z MM se ve víně projevuje nežádoucí agresivní aromatika, podobná myšině. Toto šumivé víno, kolegy trefně nazvaný „syčák" mě naprosto ničím neoslovil. Hodnotím 4.Před závěrečnými vzorky, které musely být pro pozdní dodání dochlazeny, jsme ochutnali čtveřici raritních vzorků. Jejich výrobcem je vinař František Jakubík ze Zlechova. Tento svérázný vinař připravil něco jiného než vyrábějí ostatní, zkrátka jako obvykle. Jde o šumivá vína, které nejsou vyráběné sekundárním kvašením již vína hotového. Tyto sekty vznikají kvašením velmi cukernatých moštů přímo v lahvi. To je pochopitelně pracná, náročná a nejistá cesta. Vinař se musí potýkat s velkými tlaky v lahvi, několikerým odstraňování kvasničního sedimentu, rozdíly mezi jednotlivými lahvemi. Zkrátka obrovská práce bez zaručeného výsledku. Také dle slov pana Jakubíka je tato práce nezaplatitelná a proto jsou tyto vzorky naprosto neprodejné.24) Sekt Veltlínské červené rané 2005 výběr z hroznů, natur, František JakubíkPerlivost představuje pár malých bublineček. Chuť i vůně připomíná spíše tiché přírodně sladké predikátní víno s nedostatkem kyselin. Zbytkový cukr obrovský a bohužel také oxidáza. Určitě zajímavé, ale do degustace sektů tento vzorek nezapadá. Proto zůstane nehodnocen.25) Sekt Ryzlink rýnský 2004 výběr z cibéb, natur, František JakubíkOpět málo bublinek. Neskutečně sladké. Jako výběr z cibéb možná, ale skutečný sekt to není. Opět nehodnotím, i když to bylo lepší než předcházející vzorek.26) Sekt Rulandské šedé 2003 výběr z hroznů, natur, František JakubíkNedostatek bublinek je i zde. Super sladké. Kdejaký „slaďákofil" by se nejednou olíznul. Jen do sektů mě to zase nezapadá, nehodnoceno.27) Sekt 1987, brut, František JakubíkTento sekt byl vyroben tradiční metodou kvašením v lahvi, včetně přídavku expedičního likéru. Bohužel už je to dávno a tak se špuntu (plastovému) z lahve nechtělo. Nakonec jsme se do ní přece jen dostali, ale bublinky v ní už nebyly. Přesto jsme ochutnali a chutnalo to, no jako slabší tokajské. Bohužel ani toto nebyl sekt, ale byl jsem rád, že jsem měl možnost něco takového ochutnat. Hodnocení prostě není možné.Po těchto vzorcích jsme se cukerně „zneutralizovali" již ochutnanými brut sekty. A protože se závěrečné vzorky už patřičně vychladili, pořádně jsme se rozdýchali a pokračovali dál. Přicházejí papírově silné vzorky.28) M. Hostomme Blanc de Blancs Grand Cru, sec, Chouilly ChampagneKvašeno v lahvi, 12 % alkoholu. Krásné jemné perlení. Odrůdově neidentifikovatelné. Harmonické, svěží, ale bez dalších vrstev, jako by útlé. Pít takové častěji, zvykl bych si :o) Hodnotím 2+.29) M. Hostomme Blanc de Blancs Grand Cru, brut, Chouilly ChampagneKvašeno v lahvi, 12 % alkoholu. Nádherné pravidelné, velejemné perlení. Chardonnay zde nehledejte, odrůdově naprosto nečitelné, maximálně svěží. Příjemné, mnohovrstvé a perzistentní. Opravdová chuťovka. U mě jasný vítěz se známkou 1*.30) Sekt Pálffi, brut, Víno NitraKvašeno v lahvi, alkohol 11,5 %. Vůně pomerančové kůry, nastupující stařinka. Vypadá to na příliš letitou lahev nebo chybné skladování. Bez vad, ale s předcházejícím vzorkem se nedá ani srovnat. A to i přes červenou zapečetěnou stužku s nápisem, „Zlatá medaila Montreal 2004 - Garancia 5 ročnej kvality". Hodnocení 2-.31) Pol Roger Réserve, brut, Epernay ChampagneKvašeno v lahvi, 12 % alkoholu. Vše nasvědčuje přestárlosti tohoto vzorku. Dle mého už měl být vypitý. Slabší chuť bez svěžesti, působí řídce a utahaně. Hodnotím 3.32) BRUT SAPHIR Louis Barthélémy 1997, brut, Epernay ChampagneKvašeno v lahvi, 12 % alkoholu. Na toto millésimé jsem se už od zapisování vzorků těšil. Bohužel zbytečně. Vzorek s oxidázou a těžkou únavou, ale ještě perlí. Vhodné snad jen jako efektní vodotrysk pro vítěze v některém motoristickém sportu. Hodnocení 4.33) M. Hostomme 2002, brut, Chouilly ChampagneKvašeno v lahvi, 12 % alkoholu. Tak druhé millésimé už je daleko lepší. Výrazově se blíží nejchutnějšímu vzorku č. 29 od stejného výrobce. Zde je jen více cítit naležení a vyzrálost. Harmonické s vůní sušenky. Uvítal bych více svěžesti, proto jej řadím až za vítěze se známkou 1.34) Sekt od svatého Vavřinca, brut, sekt stejnojmenné vinotékyNa první pohled je podle tvaru lahve jasné, že jde o Sekt Pálffi se zaměněnou přední etiketou. Druhý pohled směrem na zadní etiketu vše jen potvrzuje. Kvašeno v lahvi 12,5 % alkoholu. Vůně je na rozdíl od pravých šampaňských výrazně ovocná, prvotně líbivější. V chuti jde o kratší neharmonický požitek a to nebýt výrazné kyselinky, asi by byl ještě kratší. Hodnotím 2-.35) Pierre Arnold, brut, Dambach-La-Ville AlsaceKvašeno v lahvi, 12 % alkoholu. Už na přičichnutí musím tento vzorek vyřadit z pomyslné soutěže. I když jsem se i napil, je zde TCA jako „prase". Vadný korek tohoto jediného zástupce Crémant D´Alsace naprosto zničil a nezaslouží si tak lépe jak 5.36) Jean - Pierre Marniguet, brut, Venteuil ChampagneKvašeno v lahvi, 12 % alkoholu. Asi nejefektnější perlení, co jsme viděli. Chuťově odrůdově nečitelné, harmonické, plné. Ale buď už nemám sílu rozpoznávání, nebo zde chybí větší košatost. Hodnotil jsem 1-.Tak jsme to zdárně zvládli. Ochutnat až 50 vzorků tichého vína si docela troufám, ale s vědomím co se mnou dělají bublinky musím říct, že jsem se počtu sektů velmi obával. Ale dopadlo to se mnou docela dobře, i když je pravda, že jsem upíjel jen lehce. Závěrem bych chtěl říct, že to pro mne bylo velmi zajímavé, i když jsem očekával, že Champagne bude mít výraznější náskok. Také je škoda, že některé vzorky se otvírání dočkaly v ne zrovna ideální kondici. Ale jak už to bývá nejen u vína, u věci o málo lepší než výborné, je cenový rozdíl daleko vyšší, než vnímatelný rozdíl v kvalitě. Jenže dokonalost spočívá v detailech a to bývá často to nejdražší.