Jarní ochutnávka Vinařství Lahofer, a.s.
Třetím rokem pořádá v březnu téměř na domácím „kolbišti" ve Znojmě Vinařství Lahofer, a.s. se sídlem v nedalekých Dobšicích ochutnávku svých vín. Po firemní prezentaci jež byla letos rozdělena do šesti večerů, potom pokračují v dalších městech. Letos například počátkem dubna ve Žďáře nad Sázavou, Kralupech nad Vltavou, Mostě, Litoměřicích atd. Zajímavostí je, že účastnící ochutnávky, o kterou byl letos mimořádně velký zájem, zaplatili symbolické vstupné 50,- Kč a tyto peníze jsou poté poukázány na Konto bariéry Nadace Charty 77. Při letošní účasti 250 příznivců „lahoferských" vín se vybrala docela slušná částka 12.700,- Kč.V příjemném prostředí Zeleného salonku v Hotelu Prestige ve Znojmě ještě před vlastní prezentací vín se promítaly filmové a fotografické snímky z vinařství a jejich akcí v roce 2007. Po 19:00 hodině zahájil vlastní degustaci vín známý odborník a marketingový manažer Jaroslav Chaloupecký. Vína se slušnou rutinou nalévali studenti ze SOU zemědělského ve Znojmě. Protože jsme seděli u stolu s členem představenstva Ing. Zdeňkem Bodanským, měli jsme spoustu dalších informací přímo od pramene. Ochutnávaná vína bylo možné si objednat přímo na místě a koupit za cenu asi o 10 % nižší, nežli uvádím za jednotlivými víny.1. Veltlínské zelené 2007 kabinet. Viniční trať Vinohrady ke Křídlůvkám, kterou mají od loňského roku pronajatou. Mimo této vinice vlastní známé viniční trati U Hájku a Babičák. Číslo šarže 807. Hrozny měly při sběru 20,5 °NM cukernatosti. Analytické hodnoty: 5,8g/l zbytkový cukr, 6,2 g/l kys., 11,3 % alkohol. Typická zelenkavá, jiskřivá barva, pikantní, kořenité, minerální, mandlové tóny. Zdálo se mi, že má poněkud kratší dochuť. Archivace asi 2 - 3 roky. Příjemné, dobré víno. Cena 130,- Kč.2. Muškát moravský 2007 kabinet.Viniční trať Vinohrady ke Křídlůvkám. Číslo šarže 207. Analytické hodnoty: 8 g/l zbytkový cukr, 7 g/l kys., 11,5 % alkohol, 20 g/l bezc. extrakt. Cukernatost hroznů při sběru byla 20,4 °NM dne 18. 9. 2007. Lahvovno bylo koncem února. Svěží, kořenité, klasická muškátová vůně i chuť, velice příjemné a jemné meruňkové tóny s poněkud vyššími kyselinkami. Předpokládaná archivace 2 - 3 roky. Cena 120,- Kč.3. Zweigeltrebe 2006 pozdní sběr. Viniční trať Babičák. Číslo šarže 1506. Analytické hodnoty: 2,2 g/l zbytkový cukr, 5,2 g/l kys., 12 % alkohol, 23,4 g/l bezc. extrakt. Sběr hroznů proběhl 11. 10. 2006 a cukernatost hroznů byla 21,2 °NM. Poněkud světlejší barva, plné extraktivní víno, výrazná vůně švestek, marmelády, vyšší kyselinky s kořenitým aroma téměř s tóny tabáku, lehké třísloviny, v chuti lesní ovoce, hořká čokoláda, naleželá višeň, velice příjemná dlouhá dochuť s minerálními tóny, které jsou pro viniční trať Babičák docela typické. Pěkné, vydařené víno. Předpokládaná archivace asi 4 - 6 let. Cena 150,- Kč.4. Svatovavřinecké 2005 pozdní sběr. Viniční trať Babičák. Číslo šarže 1405. Cukernatost hroznů při sklizni 17. 10. 2005 byla 21,8 °NM. Analytické hodnoty: 2,9 g/l zbytkový cukr, 5,4 g/l kys., 11 % alkohol, 26,2 g/l bezcukerný extrakt.. Pěkná granátová barva, jemná vůně po věstovém povidlí, jemně sušené švestky s tóny přezrálých černých třešní, extraktivní víno. Jemná tříslovina ladí s kyselinami. Dochuť poměrně dlouhá s výše uvedenými jemnými tóny ovoce. Doporučená archivace do roku 2010. Cena 150,- Kč.5. Veltlínské zelené 2007 pozdní sběr. Viniční trať Vinohrady ke Křídlůvkám. Číslo šarže 707. Cukernatost při sběru byla 21,5 °NM. Analytické hodnoty: 2,4 g/l zbyt. cukr, 6,1 g/l kys.. Lahvováno bylo v den naší ochutnávky (20. 3. 2008). Barva pěkná světle žluto zelenkavá, jiskrné, svěží, pikantní vůně s mandlově - kořenitými a pepřovitými tóny i v delší dochuti. Expedice vína do prodeje bude koncem dubna za poněkud vyšší cenu 165,- Kč.6. Rýnský ryzlink 2005 pozdní sběr. Viniční trať U Hájku. Číslo šarže 905. Analytické hodnoty: 3,1 g/l zbytkový cukr, 8,0 g/l kys., 12 % alkohol, 22,2 g/l bezc. extrakt. Cukernatost hroznů z panenského sběru byla 21,6 °NM. Zelenkavě žlutá barva s jemnou lipovou vůní, bohaté luční květy, příjemná vzšší kyselinka, s jemnými minerálními tóny v chuti. Elegantní dobré víno se středně dlouhou dochutí. Předpokládaná doba archivace je do roku 2013. Cena 150,- Kč.7. Sauvignon 2007 kabinet. Viniční trať U Hájku. Číslo šarže 2107. Cukernatost hroznů při sklizni 2. 10. 2007 byla 20, 6°NM. Analytické hodnoty: 4, 5g/l zbytkový cukr, 7 g/l kys., 11, 5 % alkohol, 18, 4 g/l bezc. extrakt. Zlatavá zelenkavá barva, jemná kořenitá vůně kopřiv hluchavek, ale také lehce snad broskví, angreštu. Kratší až střední dochuť. Lahvováno bylo v polovině února 2008. Předpokládaná doba archivace je do roku 2010. Cena 130,- Kč. 8. Rulandské šedé 2007 pozdní sběr. Viniční trať U Hájku. Číslo šarže 2207. Nejenom že není ještě nalahvované, ale není ani zatříděné. Cukernatost velice vyzrálých hroznů při sběru v polovině října 2007 byla 24 °NM. Analytické hodnoty: 6,3 g/l kys., 13,1 % alkohol, další údaje jsem bohužel nenapsal, protože jsme se nějak zapovídali, ale zbytkový cukr odhaduji něco přes 5 g/l. Pěkná do zlatavá barva, krásná medová vůně vyzrálých hroznů a čerstvého chleba, velice extraktivní s dlouhou dochutí. Moc dobré víno, zatím asi nejlepší (uvidíme co bude dál) s odhadem archivace více jak 5 let. Cena má být 160,- Kč a v prodeji bude od konce dubna.9. Müller-Thurgau - „Mladý Lahofer 2007". Viniční trať U Hájku. Číslo šarže 107. Je to zemské víno označené jako první víno v roce 2007 vyrobené ke sv. Martinovi. Protože je to Svatomartinské víno, mají už prý jen posledních 14 lahví. A tak jsme něco z nich ochutnali. Analytické hodnoty: 6 g/l zbytkový cukr, 5,7 g/l kys. Světlá barva, svěží ovocité tóny s jemnou broskví, lehce kořenitý, pikantní s příjemnou kyselinkou. Hrozny byly sbírány 25. 9. 2007. Jeho cena byla 85,- Kč.10. Ryzlink rýnský 2006 pozdní sběr. Viniční trať U Hájku. Číslo šarže 506. Analytické hodnoty: 7,8 g/l zbytkový cukr, 7,6 g/l kys., 12,5 % alkohol, 22,8 g/l bezc. extrakt. Při sběru 22. 10. 2006 byla cukernatost hroznů 22,8 °NM. Pěkná, jiskrná zlatavá barva, petrolejové, minerální s kořenitými, medovými až květinovými tóny, příjemná kyselinka, harmonické, plná vůně i v dlouhé dochuti. Opravdu moc dobré víno. Na skladě mají prý ještě necelých 1.500 lahví. Předpokládaná doba archivace do roku 2014. Cena 160,- Kč.11. Neburské 2007 pozdní sběr. Viniční trať U Hájku. Číslo šarže 407. Analytické hodnoty: 13 g/l zbytkový cukr, 6,7 g/l kys., 11,7 % alkohol, 19,1 g/l bezc. extrakt. Cukernatost při sběru 5. 10. 2007 byla 21,2 °NM. Stáčeno bylo jako první víno v lednu 2008. Lehce žlutá zlatavá barva se zelenkavým nádechem, příjemná kořenitá vůně i chuť, příjemné květinové tóny se objevují po několika sekundách, jsou cítit, melouny a zralé hrušky. Ovocité víno se svěží příjemnou kyselinkou, harmonické velice dobré víno. Řadíme jej k dnešní špičce. Dochuť je středně dlouhá až dlouhá. Doporučená doba archivace 4 - 5 let. Cena 165,- Kč.12. Sauvignon 2007 pozdní sběr. Viniční trať U Hájku. Číslo šarže 2307. Analytické hodnoty: 25 g/l zbytkový cukr, 6,8 g/l kys., 12 % alkohol. Vyzrálé hrozny měly při sběru 22,5 °NM. Lahvování proběhlo 20. 3. 2008. Je to prý čtvrtá úroda z mladé vinice. Jemná zlatavá barva, příjemná vůně i v chuti svěží kořenité tóny, minerální, jemně broskve, angrešt, středně dlouhá dochuť. Velice dobré, perspektivní víno. V prodeji bude od konce dubna 2008 za 175,- Kč.13. Svatovavřinecké rosé 2007 pozdní sběr. Viniční trať Babičák. Číslo šarže 1907. Analytické hodnoty: 42,6 g/l zbytkový cukr, 7,3 g/l kys., 9,6% alkohol, 21, 2 g/l bezc. extrakt. Cukernatost hroznů při sběru 7. 11. 2007 byla 21,8 °NM. Růžové víno s jahodovou barvou, svěží s bohatou plejádou jemných vůní a chutí lesních jahod, ovoce, osvěžující kyselinky kontrastují s nasládlou chutí jahod. Moc dobré víno pro příjemnou letní pohodu někde u bazénku či kotlíku. Bohužel je už vyprodané za cenu 160,- Kč.Vína, která jsme ochutnali jsou velice kvalitní, dobrá a mnohá hodně perspektivní. Cenově nejsou nejlacinější, ale podle skutečné jakosti stále ještě v přijatelném poměru. Cíle, které si vinařství před léty stanovilo co se týče kvality určitě plní a podle našeho názoru a zkušeností je určitě překračují a posouvají laťku zase o něco výše. A to je moc dobře - samozřejmě pro samotné vinařství, ale především pro nás, spotřebitele a přátele dobrých vín z Moravy. Vinařství vydalo velice pěkný a informacemi doslova nabitý propagační materiál pro veřejnost a speciální stejně obsáhlý pro vinotéky a restaurace ve kterých se jejich vína prodávají. Docela se mi líbí jejich nové webové stránky www.lahofer.cz, kde je rovněž plno zásadních informací, které na stránkách jiných vinařství chybí. Navíc komunikace s představiteli vinařství je velice dobrá.