Třikrát jsem ochutnal Svatováclavský sběr
I když uběhlo několik týdnů po oficiálním uvedení mladých vín na trh, přesto si neodpustím představit velmi zajímavou kolekci mladých vín nazvanou Svatováclavský sběr, kdy jsem degustoval tři různá vína z Vinných sklepů Maršovice. Kromě mého hodnocení se dozvíte také něco z "kuchyně" vinařství.
Nemusím ani připomínat, že jméno Václav má v českém kalendáři svátek 28. září, kdy slavíme také Den české státnosti. Mladá vína jsou v novodobé vinařské historii spojována se svátkem Svatého Martina, což je 11. listopadu. Možná si laik klade otázku, proč jsou na našem trhu různé názvy? Nechci se stále dokola vracet ke starším článků, můj názor najdete v článku o degustaci Svatomartinských vín 2007 nebo Svatomartinská vína a husa. Kdo si je přečetl ví, že jsem nakloněn dalším variantám mladých vín, které nesplňují oficiální "parametry" svatomartinských vín, jako je použití jiných odrůd či technologie výroby. A to je i případ dnešní kolekce tři vín z Vinných sklepů Maršovice, která podle mne používá kouzelný a vtipný název mladých vín Svatováclavský sběr. Vztah k historii a tradicím je mi vždy sympatický a podobně to cítím i v tomto případě, jak vysvětlím dále.Díky ochotě a vstřícnému přístupu z vinařství, jmenovitě pana Novotného, jsem se dozvěděl spoustu informací o této kolekci a také další plány tohoto malého, ale velmi sympatického rodinného vinařství do budoucna. Nápad, jak nazvat tuto kolekci mladých vín se vztahuje právě k svátku Svatého Václava, kdy ve vinařství pravidelně začínají se sběrem hroznů. Spolumajitelem vinařství je vedle Eduarda Novotného i jeho švagr Václav Tropp, což byl také dobrý důvod tuto kolekci nazvat podle něho.Při našem prosincovém telefonním rozhovoru jsme se s panem Novotným bavili o spoustě věcí, které se vztahují k vinařství, ale naťukli jsme i plány do budoucna. Velmi milým překvapením pro mne bylo, když mi pan Novotný zmínil slovo vize. To, co je pro mnoho našich vinařství naprosto neznámým pojmem, zde bylo jasně formulováno a to realisticky a s určitou pokorou, což mi přišlo velmi sympatické. Z našeho hovoru nelze samozřejmě spoustu věcí publikovat, ale o to vlastně vůbec nejde. Mi je osobně velmi sympatické, když se mohu přesvědčit, že naši vinaři myslí a orientují se na budoucnost. Když už jsem to ale nakousl, dokončím alespoň myšlenku v tom, že vinařství se do budoucna chce orientovat na kategorii svatomartinských vín, pro které jsou přesně definovaná pravidla, ale chce i nadále experimentovat s jinými odrůdami včetně vyšší hladiny zbytkového cukru, která budou prodávat pod názvem Svatováclavský sběr. V této kategorii například počítají s další odrůdou Chardonnay. Že je to cesta, která má své výsledky svědčí i prodejní výsledky za poslední tři roky. Objem prodeje mladých vín stoupá každý rok o 100 %, což je na naše poměry věc nevídaná, ale jak jsme se letos mohli přesvědčit, na pultech se skutečně tato vína dlouho "neohřála" a stále to svědčí o tom, že trh ještě není nasycen.A nyní se dostávám k vlastním vínům. Nejprve uvedu popis vín včetně analytických hodnot a původu hroznů.1. Müller-Thurgau 2007 zemské (mladé víno) - vinařská obec: Jezeřany - Maršovice, viniční trať: Široká, alk. 11,5 % obj., číslo šarže M 03/07, obsah zbytkového cukru 8,1 g/l, obsah kyselin 4,8 g/l, cena: 110,- Kč ve vinotékách.2. Rulandské modré 2007 zemské (rosé, mladé víno) - vinařská obec: Jezeřany - Maršovice, viniční trať: Dílec, alk. 8,0 % obj., číslo šarže M 02/07, obsah zbytkového cukru 59,5 g/l, obsah kyselin 6,2 g/l, cukernatost hroznů 24,0 °NM, cena: 110,- Kč ve vinotékách.3. Rulandské modré 2007 zemské (mladé víno) - vinařská obec: Jezeřany - Maršovice, viniční trať: Dílec, alk. 9,5 % obj., číslo šarže M 01/07, obsah zbytkového cukru 24,3 g/l, obsah kyselin 7,0 g/l, cukernatost hroznů 24,0 °NM, cena: 110,- Kč ve vinotékách.Jak jste určitě z uvedených hodnot zaregistrovali, bílé víno je polosuché, ale rosé i červené je zatříděno do kategorie sladkých vín! To je skutečně velmi nezvyklé pro mladá vína a i proto směřoval můj dotaz, proč tomu tak je? "Rozhodli jsme se u modrých hroznů experimentovat se zbytkovým cukrem, ale nese to svá rizika, protože tato vína jsou velmi náchylná k nějaké vadě a není proto vhodné je skladovat v kuchyni, kde kolísají teploty, ale v chladu a temnu. Také technologie výroby má svá úskalí." vysvětluje Eduard Novotný. Jak jsem byl poučen, rosé i červené víno je velmi háklivé na podmínky skladování. Častým problém je, že tato vína jsou uchovávána přímo v bytě, kde kolísají teploty, které mají negativní vliv na jakost. Doporučení tedy zní, vína uchovat v chladném prostoru nebo přímo v lednici, kde vám vydrží až do konce března. Další archivace nemá samozřejmě žádný smysl.Hrozny pinotu, které byly použity pro výrobu rosé a červeného vína pocházejí ze stejné vinice (Dílec) odkud pravidelně vinařství vyrábí krásná tichá vína. Zásadní rozdíl je ale ve zbytkovém cukru. Všimněte si také, že hrozny pinotu dosáhly již 28. září cukernatosti výběru z hroznů a to je na naše poměry opravdu luxus, použít tak vyzrálou surovinu pro mladá vína.Tuto adjustáž používá vinařství již tři roky a je na můj vkus velmi zdařilá. Má jasný a srozumitelný design, který mne zaujal hned napoprvé. Využívá historického motivu a logicky navazuje na velmi povedenou řadu St. Margarita. Na kategorii mladých vín poskytuje nezvykle hodně informací, takže zákazník má přehled, co vlastně kupuje. Každá lahev je uzavřena zátkou Nplast Starkorck délky 38 mm, což pro tato vína naprosto stačí. Pravdou ovšem je, že tyto zátky vinařství používá pro veškerou produkci. Osobně nemám žádný problém s tímto typem uzávěru, ale znám spoustu lidí, kteří si na ní asi nikdy nezvyknou a budou ji považovat za podřadnou. Pokud bych měl hodnotit adjustáž, pak bych dal známku 9.A nyní již mohu přikročit k vlastnímu popisu hodnocení, které se bude týkat vždy všech třech vín a zaměřím se také na srovnání. Pro zjednodušení budu vždy uvádět jen bílé, rosé a červené, protože výše jsem vysvětlil, o jaká vína konkrétně jde.Barva bílého vína je světlá, zlato-žlutá se zelenkavými odlesky. Intenzita odpovídá spíše starším ročníkům a je velmi přesvědčivá.Rosé má intenzivní malinově růžovou barvu. Čirost a jiskra je nádherná.Červené má zvláštní cihlovou barvu s nahnědlými menisky a rubínovými odlesky. Intenzita je spíše slabší.Vůně bílého je jemná a typická pro mladou milerku. Je velmi podobná Mülleru-Thurgau 2007 odrůdové jakostní (mladé víno) - Sklep Rybníky - Jaroslav Tichý. Jsou zde květinovo-medové odstíny a vůně zralých hroznů. Žádná nepříjemná vůně kvasnic, která se často u mladých vín objevuje.Rosé má nádhernou vůni čerstvých malin až trochu mi připomíná malinovou limonádu, která se dříve prodávala :-) Z dalších vůní poznávám lesní jahody a bonpari.Podobně jako rosé je i červené má odstíny malin a lesních plodů, ale není to již tak výrazná vůně. Jsou zde zvláštní zemito-minerální tóny.Chuť je krásně svěží, květinovo-ovocité tóny a chuť hroznů jsou hlavní atributy bílého polosuchého vína. Vyšší hladina přírodního cukru krásně zapadá a ladí s kyselinkou. Při teplotě podávání kolem 11 °C je stále osvěžující a nabízí nádherné vůně i chutě. Dozvuk je příjemný a lehce nasládlý ocásek není na škodu, i když bych preferoval poněkud více kyselinek. Obsah alkoholu je relativně nízký a proto víno působí lehkým dojmem.Rosé mne v chuti velmi zaskočilo. Ani ne tak výrazným zbytkovým cukrem (59,5 g/l), jako nízkou kyselinkou a obsahem alkoholu (8,0 % obj.) V dozvuku se proto na můj vkus objevuje více cukru a méně kyselinek, i když podle papírových předpokladů je jejich hodnota vyšší (6,2 g/l). V chuti cítím opět maliny. Při postupném popíjení si i rosé postupně získalo mé sympatie, pro svou originalitu.Červené víno nepůsobí v chuti tak výrazně sladkým dojmem jako rosé. Kyselinky jsou znát (7,0 g/l), určitý problém vidím v horší sladěnosti se zbytkovým cukrem (24,3 g/l). Při degustaci mám ale naprosto odlišné pocity než u rosé, kdy byl první dojem a závěr jen o zbytkovém cukru. Tady je to o něčem jiném, dozvuk přebírají do své vlády kyselinky, což paradoxně zkracuje závěr, ale působí mnohem zajímavěji. Teplotu podávání doporučuji kolem 8 °C, a to i přesto, že jde o červené víno! "Jak rosé tak červené víno bylo vyrobeno nechemickým zastavením kvašení, čímž jsme docílili nízkého obsahu alkoholu a vysokého zbytkového cukru" upřesňuje Eduard Novotný.Rosé a zvláště červené mne velmi překvapilo, v prvním okamžiku doslova zarazilo. Je to podle mne velice svérázný způsob výroby mladých vín, který možná najde řadu odpůrců a stejně tak obdivovatelů. Velmi oceňuji snahu stále hledat něco nového a odlišit se s tím, že je kladen důraz na přírodní vlastnosti. Bílé víno pokračuje v obvyklém schématu mladého vína s menším zbytkovým cukrem, které nabízí nádhernou svěžest a ovocitost. Někdo možná namítne, že rosé i červené se pustilo na módní vlnu vín se zbytkovým cukrem. Ano jistě, zbytkový cukr je poslední dobou velmi žádaný a vinaři se na tuto poptávku adaptovali, ale u mladých vín je to velmi netradiční a do jisté míry nový styl. Za nový prvek považuji velmi nízké hodnoty alkoholu, červený Svatováclavský sběr a zvláště rosé má nezvykle nízkou hodnotu alkoholu, což může být pro někoho lákavé, pro jiného nezajímavé. Já se spíše řadím k té druhé skupině, podle mne je jedinou vadou této kolekce nízká hladina alkoholu a kdybych to měl hodně přehnat tak řeknu, že jsem měl dojem, že piji ovocnou šťávu, podobně jako Casa de Bento - Suco de uva tinto natural. Hodně by mne zajímalo, jak by se tato mladá vína jevila, kdyby se obsah alkoholu dostal na 12 % obj.Je to svérázná kolekce vín, která si své zákazníky najde. Je totiž řada vínomilců, kteří preferují vína s nízkým obsahem alkoholu nebo je prostě ze zdravotních důvodů nemohou konzumovat. I když jde o mladá vína, vinařství doporučuje konzumaci až do konce března 2008. Mohu potvrdit, že vína nepůsobí unaveným nebo zlomeným dojmem, mají potenciál uchovat si v nejbližších týdnech stále krásné odrůdové vlastnosti.Toto vinařství sleduji více jak tři roky a mám radost, že se stále vyvíjí a postupuje na své pouti vinařských životem. Snaží se hledat nové postupy a nekopíruje zaběhnutá klišé. Velice si také vážím důvěry a ochoty majitelů prozradit své plány do budoucna. Potěšující je také zjištění, že i když ovine.cz není žádný komerční portál, je ze strany vinařství maximální snaha podat informace, čehož si velmi vážím.