Co je to ušlechtilá plíseň?
V článku najdete základní informace o této problematice.
Čím déle visí hrozny na keřích, tím více sesychají. Pokud neprší a bobule neomývá déšť, přecházejí ze stadia přezrálosti přímo do stadia zplesnivění. Přitom se ovšem nejedná o zhoubnou, nýbrž o ušlechtilou plíseň a tu vinaři velmi vítají. Z bobulí napadených ušlechtilou plísní se totiž získávají ušlechtilá sladká vína. Díky osmóze (přístupu vzduchu přes slupku bobulí, která se s postupující zralostí stále ztenčuje) dochází k vypařování vody v bobulích. Následkem toho koncentrace cukrů i podíl extraktu neustále rostou a vytváří se glycerin. V některých letech napomáhá tomuto žádoucímu procesu plesnivění i zvláštní druh plísně, napadající révu; její odborný název je Botrytis cinerea.Zdroj: Víno - Malá školaAutor: Jens Priewe