Slepá sauvignonová sešlost
Když jsem před drahnou dobou přikývl J. na to, že se ujmu patronace nad tématickým týdnem Sauvignonů, ovládly mne rozporuplné emoce. Na jedné straně velká zodpovědnost, na druhé zase prostor k seberealizaci. Čas uplynul jako voda, valná většina plánů na tento týden zůstala nerealizována, i když se k nim třeba časem vrátím, a z odpovědného přístupu, který jsem si plánoval... běda mluvit. Nakonec jsem rád, že se podařilo dát dohromady termín a vedle několika „omluvenek" (nedá mi to, abych z jedné necitoval... "Budu telepaticky s vámi, načnu si černorybízový a broskvový kompot, a až má zuřivost překročí určitý práh, rozsekám na prkénku mačetou náruč čerstvých kopřiv :-) shromáždit i pár živých vínomilců a společně s nimi prochutnat několik vybraných Sauvignonů."Musím se přiznat, že v mapování moravského vinného rybníku jsem značně nesystematický, nepragmatický, emotivní a impulsivní. Nicméně vidina tématického sauvignonového týdne mě alespoň částečně přinutila toto změnit. A tak jsem v posledních měsících při různých degustacích, ale i nákupech, věnoval zvýšenou pozornost právě této odrůdě. Při tomto bádání jsem si našel své oblíbence, naslouchal hlasům z okolí a také udělal více pokusných nákupů „naslepo", než je obvyklé. Pak jsem nějakou chvilku přemýšlel, kterou láhev vyberu a podrobím recenzi. To mi přišlo natolik limitující, že jsem přemýšlel o nějakém domácím porovnání, od kterého už nebylo daleko k myšlence uspořádat nějakou sauvignonovou sešlost s více či méně zapálenými lidičkami nejen kolem portálu ovine.cz.Ve vybraný termín se nás sešlo celkem 7 statečných... jak by taky ne, šlo přeci o Sauvignony :-) Jestliže o Chardonnay tady někdo napsal, že je to tolik opěvovaná a zároveň zatracovaná odrůda, co pak napsat o Sauvignonu? Možná to ani nechci vědět...Vzhledem k počtu „degustátorů" bylo postupně otevřeno a podrobeno přísným měřítkům celkem 13 vzorků. Jak jsem již výše psal, sám jsem měl poměrně jasnou představu, které lahve chci otevřít, což znamenalo, že z přinesených se na seznam dostaly jen některé. Výběr odpovídal několika základním kritériím, jednak obsahu zbytkového cukru (až na jednu polosuchou výjimku vše suché), a dále pak ceně do cca 300,- Kč. Zastoupeny byly ročníky 2004 až 2006, převážně z Moravy, ale nechyběly ani vzorky z destinací zahraničních.A teď trocha té šedé teorie, čísel a statistik k vzorkům, které byly postupně koštovány. Zde se sám musím kát za lajdáctví, protože jsem si dopředu neopsal některé důležité analytiky, tudíž budou údaje neúplné. Samotného mě to mrzí, ale pozdě bych honit.Vyjmenovány budou v pořadí, ve kterém šly na řadu:1. Sauvignon 2006 pozdní sběr, U Hájku - Vinařství Lahofer (dříve První znojemská vinařská) - zde zrovna chybí jakékoli údaje :-( Na druhou stranu jsou všechny uvedeny na zadní straně etikety. Z webu se dají zjistit údaje pouze k polosladkému výběru z téže trati a ročníku (mimochodem také velmi povedeného vína).2. Sauvignon 2004 pozdní sběr, Svidrunk - Vinařství Stanislav Málek, Popice.Stejný nedostatek, vykompenzován pečlivostí vinaře. Vše uvedeno na zadní etiketě! Kéž by to byl nastupující trend...3. Ardea 2005, Langewarte - Nové Vinařství. Alkohol 14 %, cukr 3,1 g/l, kyseliny 7,0 g/l, bezcukerný extrakt 23,2 g/l. Termín sklizně 22.9. - 12.10.2005, cukernatost 21,5 - 24,5 °ČNM. Po pravdě řečeno, nebýt googlu, tak... však víte. Takhle mohu s radostí opsat analytiky z jednoho staršího článku J.Č., který psal pro portál a která byla vyhledána jako první :-)4. Sauvignon Blanc 2006 - Joseph Mellot, Loira, Francie. Opět nic, tentokrát, ale nebylo z čeho brát.5. Sauvignon 2005 pozdní sběr, Staré vinice - Znovín Znojmo. Klasika... vše na etiketě a webu. Možná jsem měl tuto pasáž článku vynechat...6. Sauvignon 2004 pozdní sběr, Na Štrekách - Vinařství Kovacs, NovosedlyŠarže: 30/04, alkohol: 13,8 % obj., zbytkový cukr: 3,5 g/l, kyseliny: 7,1 g/l, bezcukerný extrakt: 21,8 g/l.7. Sauvignon Blanc 2006 - Las Moras, Argentina. Stačí Vám, že bylo suché?8. Sauvignon 2005 pozdní sběr, Turold - Tanzberg, Mikulov. Obsah zbytkového cukru: 11,1 g/l , obsah kyselin: 7,4 g/l, obsah alkoholu: 13,8 %, celkový extrakt: 22,4 g/l.9. Sauvignon 2005 pozdní sběr, Stará vinice - Vinařství Barabáš. Alkohol 13,0 %, obsah zbytkového cukru: do 3,5 g/l, extrakt: 19 g/l.10. Sauvignon Blanc 2006 - Villa Maria, Marlborough, Nový Zéland. Zase suché.11. Sauvignon Blanc 2004 Classique - Walter Skoff, Rakousko Doporučuji shlédnout webové stránky www.skoff.com, byť toto ochutnané víno na nich prezentováni již není.12. Sauvignon Blanc Maidenburg 2005 pozdní sběr - Reisten. Cukr: 5,3 g/l, akohol: 14 %, kyseliny: 6,2 g/l. Jedná se o cuveé 70 % z vinice Nad Nesytem a 30 % z vinice U Božích muk. Sklizeň 13. 10. 2005, obsah cukru při sklizni 22,8 °NM.13. Sauvignon 2005 pozdní sběr (barrigue), Přední hora - František Mádl, Velké BíloviceAlkohol 13,5 %, zbytkový cukr 2 g/l, kyseliny 6,4 g/l.A jak to celé dopadlo, chutnalo, nechutnalo a vůbec. Jdeme na to, slovo má J.Č.Jak již název článku naznačuje, ochutnávka byla slepá, každá z nalévaných lahví byla pečlivě obalena a těžko z ní šlo něco poznat, někdy ani tvar lahve. Po každých 4 až 5 vzorcích došlo k odtajnění lahví a pokusu přiřadit je k jednotlivým poznámkám, dlužno dodat že překvapivě až nadprůměrně úspěšně. Vína byla převážně z Moravy se zástupci i z jiných zemí, všechna v cenové kategorii zhruba 100 až 350,- Kč a ročnících 2004 až 2006, tedy v té asi nejčastěji zastoupené na stolech běžných milovníků vína v ČR. Všechna degustovaná vína, až na jednu decentně polosuchou variantu, byla suchá. Slaďáky z této odrůdy jsou přeci jen trochu jiná kategorie. Cenový rámec vyřadil legendární vína této odrůdy z údolí Loiry (Sancerre, Pouilly-Fumé) či klasická barikovaná Bordeaux, ale i tak poskytl poměrně velký rozsah vůní, chutí a kvalit.Na začátek mého malého souhrnu by se slušelo doplnit, že Sauvignon není mým velkým oblíbencem. Sice jej pravidelně přechutnávám na vinných akcích a na degustacích snažím vyhledávat a vracet k neskutečně úžasnému (a otravně drahému) Pavillon Blanc du Château Margaux (jedno z nejlepších suchých bílých, jaká jsem kdy pil), ale jinak si nepamatuji, že bych si u Sauvignonu někdy řekl „to je ono, taková vína vyhledávám". Určitě mne nadchlo pár slaďáků, různých botrytických výběrů, ale u suchých vín to vždy bylo maximálně tak, že víno bylo výborně udělané, klidně bych si ho koupil, ale proč vlastně, když je tolik hezčích ryzlinků za stejné peníze? :o) Následující názory tedy berte s velkou rezervou.První degustovaná pětka obsahovala ročník 2006 z vinařství Lahofer (dříve První Znojemská Vinařská) z trati U Hájku - mladé, přímočaré a odrůdově typické pro znojemský Sauvignon (to považuji za velký úspěch v poznámkách :-D), s poněkud vyšší kyselinkou a předpokladem, že slušně nazraje. Pěkné třetí místo v (mém) celkovém hodnocení. Sauvignon v pozdním sběru 2004 od Málka mne nenadchl, víno bylo za zenitem s podezřením na už lehkou oxidázu. Za Nové Vinařství se chutnala Ardea 2005, u které jsem byl po přečtení soudu veřejně konfrontován s textem, který jsem o ní napsal před rokem a čtvrt. Láhev se za tu dobu znatelně posunula, tvrdost a extrémní kopřiva je pryč, nyní je tu výrazně ale neagresivně odrůdová aromatika a lehká nazrálost, poměrně plná chuť v ústech i díky alkoholu, cukr hezky v harmonii s kyselinou. Slušně ovocná chuť ale poměrně rychle přeběhne po ústech a zmizí, dochuť nijak dlouhá, byť příjemný pocit v ústech přetrvá. Povedené víno do gastronomie, v hodnocení bych ho měl někde okolo 4 - 5 místa. Další víno bylo výrazně „naparfémované", přímočaré, s lehkou „hospodskou" pachutí v závěru a působící jako průmyslová výroba, téměř nejhorší vzorek, navíc mnou přinesený. Sauvignony moc nekupuji, šlo o základní Loiru - Destinea blanc Joseph Mellot 2006, kterou dostal kolega za podpis hypoteční smlouvy, to se banka moc nevytáhla. Další vzorek nedal zapochybovat, že je z domácí půdy - kopřiva, rybízové listí, ale vše příjemně a v souladu. V chuti hezky pikantní, s fajn kyselinkou, lehce mandlovou hořčinou a alkoholovým závěrem. Chce trochu ležet, ale v současném stavu je o něco lepší než mladší Lahofer a umísťuje se na druhém místě - pozdní sběr ročníku 2005 ze Staré vinice v Havraníkách od Znovínu Znojmo.Zajímavý, velmi povedený Sauvignon pocházel od vinařství Kovacs, šlo o suchý ročník 2004 z trati Na štrekách. V mém bodování se umístil na prvním místě, moderní krásně udělané víno, z kterého jsem neměl ani trochu „moravský" dojem a zařadil ho někam úplně jinam, navíc tipoval lehké poležení v sudu (prostě dojem dřeva, byť ne nějakého masivního bariku). Odrůdovost posunuta k exotičtějším tónům, chuť plnější výrazně ovocná a dlouhá dochuť. Moc povedené víno, i polosladký bratříček ze stejného ročníku (trať Stará hora) stojí za pozornost. U Sauvignonu 2006 z vinařství Las Moras v Argentině mám v poznámkách „$3 z Chile". Přeparfémované, ujeté, v chuti snad trochu citrusových tónů, ale ve vůni vše přebíjí jakási chemie a „kočičina". Na Víno a Destiláty prý víno chutnalo lépe, snad to byl jen vzorek s nějakou podivnou vadou, tohle by do prodeje vůbec nemělo jít, ani v ceně okolo stovky. Čistě odrůdový a efektní ve vůni, výraznější, díky cukru plnější, s chutí citrusů, lehce nazrálý, poněkud technologičtější, ale v zásadě celkem fajn mi přišel Sauvignon 2005 z Tanzbergu (pozdní sběr, trať Turold), bojoval by o čtvrté až páté místo. Velké jméno mají sauvignony od Barabáše, zastoupen byl ročník 2005, ale já ho nehodnotil, protože mi přišel „jetý" - mírně korek i oxidace. Velká škoda.Hodně překvapila vysoká barva většiny vín, o to více pak bledší projev novozélandského vína, Villa Maria z Marlborough. Šlo o jejich základní víno, byť v ceně okolo 300,- Kč. Vůně trochu „zelená", s odrůdovými tóny a citrusy. V chuti řízné, s výraznou kyselinou, jemně perlí na jazyku, vyloženě víno do gastronomie, bez vad ale zároveň nenadchne. Vyšší řady s barikem jsou údajně kvalitativně úplně jinde. Hodně vyzrále působil další vzorek, šel až do medových tónů. V chuti slušná kyselina, pěkně suché, výrazné a delší, ale žádný zázrak a možná už trochu za vrcholem. Ukázalo se, že jde o Classique Sauvignon blanc 2004 z Südsteiermark od, v této odrůdě proslaveného, Waltera Skoffa. Další láhev skrývala Sauvignon Blanc Maidenburg ročníku 2005 z vinařství Reisten. Upřímně - nadšen jsem nebyl. Vůně již nazrálá, výrazná a trochu netypická, působící mírně sladce. Chuť méně harmonická, s až příliš výrazným a hrubým alkoholem a trochu i hořčinou. Tohle víno má svou cestu teprve před sebou a určitě se posune, ale v současné podobě jeho kvality prostě nedocením. U posledního vzorku jsem si nepoznamenal ročník (láhev bez viněty), ale šlo o čistě připravený a hodně efektní barik od Franty Mádla. Z vína jsem měl chvílemi pocit „vítězství dřeva nad hroznem", ale sem tam se ovoce vylouplo a jako představitel bariků to jistě poslouží a vlastně se docela příjemně pije. Pokud vám ale vadí prachová suchost, tóny snad až kávy, mineralita a vůbec trochu „Sancerre" projev, hledejte jinde. Zajímavé, opět by bojovalo o čtvrté až páté místo.Závěr? Potvrdil jsem si, že Sauvignon je odrůda, ze které sice mohou být fajn vína, ale jdou mimo mé preference. Zároveň je příjemné, že Morava v tomto směru produkuje vína, která jsou v základní cenové kategorii více než konkurenceschopná. Osobní TOP 3 z ochutnávky přehledně:1 - Sauvignon 2004 pozdní sběr - Kovacs (Na štrekách) - skvělé!2 - Sauvignon 2005 pozdní sběr - Znovín Znojmo (Havraníky / Staré vinice) - velmi dobré.3 - Sauvignon 2006 pozdní sběr - Lahofer (U Hájku) - velmi dobré.A teď zase chvilku MartinaTak... jak začít? Jak se chopit prosby sepsat pár postřehů o další z nezapomenutelných akcí organizovanou jedním z nás přidružených k portálu ovine.cz? Je určitě na místě znovu poděkovat. A to nejen oa jako otci myšlenky uspořádat slepou degustaci Sauvignonů (fakt dost dobrý nápad :-)), ale i ostatním zúčastněným, kteří donesli zajímavá, vesměs pěkná, vína a vytvořili hned od začátku velice příjemnou a přátelskou atmosféru. Nálada byla po celý večer veselá, nikdo se neobával vyslovit svůj odhad a na konci prozradit své tři favority. A právě na ty moje se můžete podívat v následujících řádcích...Sauvignon 2004 pozdní sběr - Vinařství Kovacs s.r.o. Novosedly (Nový Přerov, Na štrekách)Barva je čistá, jiskrná, jemně nažloutlá.Vůně je čistá a intenzivní, příjemně nasládlá. Svůdná. Nacházím v ní koktejl tropického ovoce (dominuje žlutý meloun) přecházející až k medovosti.Chuť je teplá a vyvážená, plně ovocná (převažuje přezrálá žlutomasá broskev). Dochuť je dlouhá, velmi dlouhá a velmi příjemná, sametově kořenitá s dotekem fíků.Velice pěkně udělané, bohatě strukturované, harmonické víno. Jeden z nejlepších moravských Sauvignonů. Lahoda! :-)Sauvignon 2005 pozdní sběr - Tanzberg Mikulov, a.s. (Mikulov, Turold)Barva je čistá, jemná, žlutavá.Vůně je velmi čistá, svěží, příjemně intenzivní, typicky odrůdová (od mladých bezinek po čerstvě posečenou luční trávu).Chuť je teplá a plnější se svěžími kyselinami. V chuti dominuje osvěžující citrusové ovoce (zejména limetka), nacházím v ní i jemné stopy letních jablek a kopřivu. Dochuť je středně dlouhá, typicky sauvignonovská s nádechem ananasového kompotu.Velmi pěkné víno, vyrovnané, příjemně pitelné.Sauvignon 2006 pozdní sběr - Lahofer (Dobšice, U hájku)Barva je čistá, světle zelenkavá s jemnými žlutými odlesky.Vůně je čistá, intenzivní, ovocná. Začíná citrusovými plody, které postupně přecházejí do aroma čerstvého ananasu.Chuť je odrůdová s větším množstvím kyselin. Jsou zde patrné tóny typického bezového květu a zelené papriky. Dochuť je středně dlouhá, příjemně minerální.Mladé, pikantní víno, které potřebuje dostat čas k tomu, aby kyseliny nazrály. Velmi sympatické víno!V těsném závěsu za Lahoferem si stojí další znojemský reprezentant v pozdním sběru, ročník 2005 (Havraníky, Staré vinice) od Znovínu Znojmo. Elegantní, příjemné, harmonické víno.Závěrem mohu konstatovat, že všech třináct vzorků Sauvignonu mi ukázalo, že tato odrůda může mít mnoho tváří. A že i na Moravě je možné vyrobit víno světové kvality.Díky za nádherný večer a nové poznání!No, musím říci, že to není špatné uspořádat malou degustaci... řádků kvapně přibývá, aniž bych se sám příliš zapotil... díky, díky, díky.Závěrem ještě připojím malou statistiku. Nejúspěšnějším vínem byl bezesporu Kovacs, který získal 3x první a 3x třetí místo. Dále pak Tanzberg s 1x prvním, 2x druhým a 1x třetím místem. Na bedně je pak doprovází Lahofer s 3x druhým a 1x třetím místem. Na záda jim pak dýchá Znovín. Dále se ještě umístilo Nové Vinařství, Málek, Mádl a Skoff.Protože můj pohled je ovlivněn znalostí několika degustovaných vzorků, omezím se jen na stručné shrnutí. Mezi zklamání bych zařadit především Barabáše, byť se neodvažují říci, že víno bylo vyloženě vadné. Je pravda, že mi nesedělo, ale lépe pojmenovat to neumím. Narazím-li na něj ještě jednou, rozhodně rád znova přechutnám. Rovněž Maidenburg od Reistenu mi v danou chvíli chutnal mnohem méně, než jak jsem si jej pamatoval z předchozích setkání. Zde však věřím v jeho další vývoj, třeba o rok starší ročník z trati Nad Nesytem je v současné době ve velmi slušné kondici s další perspektivou. Láhev Maidenburgu ještě mám, tak uvidíme za čas. Rovněž Ardea od Nového Vinařství byla spíše zklamáním, představoval jsem si více, zde zvítězila technologie nad odrůdou. Naopak pokud jde o aromatiku velmi příjemné tóny jsem zaznamenal u Málka, Kovacse, Skoffa. Všechna tato vína jsou ročníku 2004 a byla u nich znát příjemná nazrálost. Pokud jde o perspektivu dalšího zrání, zde bych nejvíce sázel na Tanzberg a jeho ročník 2005 z trati Turold. Víno je krásné již dnes a má před sebou velmi slušné vyhlídky. Bohužel jeho následovník ročníku 2006 mi připadá o několik tříd níže, je to až zarážející, ale to víno mne vůbec nechutná. Ze znojemské oblasti byl velmi příjemným překvapením Lahofer, všem vřele doporučuji sledovat, a to nejen Sauvignony. Znovín jen potvrdil své velmi dobré postavení, byť já osobně jej nemám příliš přechutnaný. Mádlův barik je pak víno spíše raritní, výjimečné, originální a inspirované Francií, kde si také vinař práci s odrůdou a bariky osobně osahal, nicméně budou navždy mou srdeční záležitostí. Ročníky 99, 00 a 02 byly tím nejlepším, co jsem z této odrůdy kdy pil. Pan Mádl umí tuto odrůdu i v čisté nebarikové podobě, s klidným svědomím pak mohu doporučit ročník 06, ačkoli se ještě musí malinko srovnat na láhvi. Ze zahraničí stojí za zmínku určitě Walter Skoff, ve vlasti přezdívaný „Mistr sauvignon" a Villa Maria, avšak špičková vína těchto vinařství jsou mimo stanovený cenový rámec. Z prezentovaných základních vín byl určitě lepší nazrálý, harmonický a komplexní Skoff, jehož nedopitá láhev mi byla dobrým společníkem následující den po degustaci.A na koho se nedostalo? Na krásný polosuchý Čebav 06, velice zdařilé nulačtyřky od Valtic (výběr z Věstonska a pozdní sběr z Brodských strání), Moravíno, Trpělku & Oulehlu, Modrý sklep, Špalkovi, Glosovi...