Ještě jednou Chardonnay
Obvykle nerad přejímám cizí slova, názory, prohlášení, ale nyní si dovolím „obšlehnout" část úvodu k článku o Chardonnay Prague Trophy 2007 se soutěží z časopisu VINOREVUE 01/2007, protože je prostě moc dobrý a výstižný."ODRŮDA MILOVANÁ I NENÁVIDĚNÁ, oslavovaná i zatracená. Odrůda, ze které na jedné straně vznikají ta nejlepší tichá i šumivá vína světa, ale také stovka hektolitrů bezcharakterních vín a patoků. Takové umí být Chardonnay, nejpopulárnější, nejmódnější a nejprodávanější bílá odrůda na světě, která je vlastně pro mnoho spotřebitelů synonymem pro bílé víno"A jak Chardonnay cítí někteří z nás? Hrstka autorů byla tak laskavá a poslala mě odpovědi na můj dotazník. No, opravdu to byla jen hrstka a tak se nevytvořil ten správný statistický vzorek pro vyhodnocení. Přesto jsou některé odpovědi zajímavé, ale každá jinak. Proto jsem se rozhodl zveřejnit odpovědi všechny. Pro zachování anonymity odpovídajících, jsem autory nahradil pořadovými čísly. A každou otázku doplnil komentářem.1) Je Chardonnay vaše oblíbená odrůda?IK této odrůdě mám trochu chladnější vztah. Dobře udělaná mě chutná, ale vadí mě to módní hledisko a tak nějak ji ze zásady nekupuji. Nemám ji rád z nového světa, ale raději z Burgundska.IIAni ne...IIINijak zvlášť nevyhledávám, ale nevyhýbám se jí.IVNijak zvlášť.VNe.VINe.VIIAno, Chardonnay patří do skupiny preferovaných odrůd. Je to odrůda, která mne často dokáže příjemně překvapit svou rozmanitostí.VIIIDá se říci že i celkem ano. Není to má nej, řekl bych že ji stavím do lepšího průměru.IXByla to má velmi nejoblíbenější odrůda, nyní už tolik ne. Vztah k ní mám stále pozitivní.Tak to vypadá, že vám moc nechutná. Chápu to, také nerad masově plynu s módní vlnou, ale pokud se od toho oprostíte, své Chardonnay si jistě najdete. Jde totiž o odrůdu velmi plastickou a hodně záleží na tom, co z ní vinohradník a vinař vlastně chtějí udělat.2) Jaké vlastnosti nebo výraz této odrůdy preferujete?IMinerální tóny, co mě nesedí je banán, ananas, žlutý meloun. IINěkdy mi ta jeho "líbivost" vyhovuje, někdy zase vadíIIINejsem asi vyhraněný, někdy spíše čistou nebarikovanou podobu, jindy zase jemnější barik. Mám rád nazrálé tóny tropického ovoce a stopy oříšku.Každopádně zůstávám povětšinou na Moravě, Nový svět mě zatím příliš neoslovil, snad jen s výjimkou Austrálie, do Chablis jsem se ještě nepropil:-)IVJe to odrůda "pro baby". Dávám přednost takové, která zaujme i muže.VMinerálnost, plnost, medovost - suchá vína.VINe.VIIU Chardonnay obdivuji právě různorodost. Dokáže mít několik podob, od jemných lísko-oříškových, až po banánové, tropické ovoce, žlutý meloun a podobně. Ty nejlepší Chardonnay mne vždy osloví svou jemností a extraktivností. Je to odrůda, která velmi často zraje do vysokých přívlastků, sluší jí také vyšší zbytkový cukr nebo metoda barrique. Žádnou výjimkou nejsou ani ledová a slámová vína a nesmíme zapomenout, že se také používá pro výrobu vín šumivých a to nejenom v oblasti Champagne.VIIITropický charakter... Tóny jako ananas, mango, apod.IXOvocitost, hutnost, naleželou kyselinku.Zde platí, „proti gustu žádný dišputát".3) Jaké stáří je podle vás vhodné k pití?I3-5 let, ale je to otázka, obecně řečeno každá chce své. IITak středně staré, tedy 3-5 let.IIINevím jestli vhodné, ale u těch, které bych archivoval, bych si počkal s první láhví tak 3-4 roky a pak podle výsledku. Ale to souvisí obecně s větším inklinováním k vínům nazrálějším. A tady většinou ta perspektiva bývá dobrá.IVSamozřejmě od burčáku do vylití - ale vrchol (když nenastal v burčáku) by mohl být 3-5 let.V5 let - záleží na výrobci a konkrétním vínu, nelze odpovědět obecně. Konkrétně Mikros vhodný od 3 do 15 let.VINe.VIIChardonnay je podle mne jednou z odrůd, které lze pít již mladé, ale umí i pěkně nazrávat v lahvi. Maximální doba archivace je podle mne 5 let, ale znám případy, kdy i po mnoha letech neztratila na svěžesti a zajímavosti, jako například Chardonnay 2001 odrůdové jakostní z Vinných sklepů Maršovice.VIIIZáleží na kousku, Jsou dobrá jak mladá, tak vyleželí mackové.IXMladé je většinou příliš hrubé, podobně jako celá rodina Rulandských. Myslím že rozpětí 3-5 let je vhodné.Tak zde panuje shoda. Většina preferuje 3-5 let.4) Který výrobce (světový i domácí) podle vás prokazuje výjimečné nadání udělat skvělé Chardonnay?IJe to řada výrobců z Burgundska, konkrétní odpovědi se vzdám.IITo nedokážu říct - občas někdo fakt udělá dobré, rok nato pak nic, takže nevím o někom kdo by dělal trvale dobré věci....IIINevím jestli výjimečné nadání, ale celkem daleko v experimentech s touto odrůdou je Hort, i když ne všechna vína mě vyloženě oslovují, opakovaně jsem byl spokojen s Moravínem (včetně barikové verze) a samozřejmě s Mikrosem. Svět nehodnotím, ale bude toho pěkně dlouhá řada.IVNevím.VZahraniční žádný, nemají vinici Daniel, z domácích samozřejmě Mikros.VINe.VIIVelmi jsem si oblíbil Chardonnay z Vinných sklepů Maršovice pro svůj zvláštní projev. Podle mne je to vinařství, které budu mít vždy spojeno právě s touto odrůdou, ať to byl pozdní sběr 2002, St. Margarita 2003 polosuchý výběr z hroznů nebo ledové 2002. Velmi vymazlené Chardonnay umí František Mádl nebo Vladimír Tetur, který často vyrábí Chardonnay v bariku nebo jako samotok. V obou případech jde o výjimečná vína. Z tradičních velkých výrobců se mi stabilně líbí Chardonnay z Vinných sklepů Valtice a Znovínu Znojmo. Ale velmi často narazím na nádherná Chardonnay u malovinařů, vyjmenuji namátkou Jiřího Nešpora z Hrušek a Vinařství Maděřič z Moravského Žižkova.VIIIFrantišek Polehňa, Blatnice.IXSvět bohužel neznám. Ale jistý talent na tuto odrůdu pozoruji ve Valtických Vinných Sklepích, obec Dolní Dunajovice, trať Kraví Hora.V odpovědích vyčnívá Mikrosvín Mikulov a Vinné Sklepy Valtice. Tak to vypadá na degustační duel, to by mohl být zajímavý článek.5) Objevili jste tu správnou oblast - terroir (světovou nebo domácí) pro pěstování Chardonnay?IBurgundsko.IINo, bohužel to ani nehledám - viz bod 1)IIIVíce ročníku pocházející z jedné trati mám přechutnané pouze u Mikrosu, ale vína z Dobrého Pole, trať Daniel určitě stojí za pozornost bez ohledu na tuto skutečnost.IVNevím.VMikulovsko - obec Dobré pole - trať Daniel.VINe.VIIZe zahraničních vín mi chutnají chilská Chardonnay z Viňa Tarapacá ex Zavala a to jak Reserva a především Gran Reserva z Maipo Valley. Nesmím ale zapomenout na katalánskou podoblast Penedès nebo Utiel-Requena z oblasti Valencia. Vyhlášená Chardonnay z Burgundska jsem ještě neměl tu čest vyzkoušet. U nás je Chardonnay zastoupeno ve všech vinařských oblastech a ve všech můžeme najít nádherná vína.VIIINe.IXObec Dolní Dunajovice, trať Kraví Hora.Vítězem se stává Mikrosvín a trať Daniel.6) Sestavte vaši trojku nejlepších Chardonnay, která vás potkala.IPevně věřím, že za pár let tu vyseknu nějakou tu mojí jedničku, ale zatím si nechám čas na pití.II1. Chardonnay 1997 Vinné sklepy Valtice2. Chardonnay 1997 barik Vipava Slovinsko3. asi od Valihracha, ale už nevím jistěIIITak sestavení objektivních stupňů vítězů nejsem mocen, ale na bednu bych postavil ta, která jsem uvedl výše, tzn. Mikros, Moravíno a Horta.IVNevím.VChardonnay 2002 výběr z bobulí Mikros (Dobré pole - Daniel)Chardonnay 2004 výběr z hroznů Mikros (Dolní Dunajovice - Zimní vrch)Chardonnay 2004 výběr z hroznů Mikros (Dobré Pole - Daniel)VINe.VIISt. Margarita Chardonnay 2003 výběr z hroznů Vinné sklepy Maršovice v.o.s.Chardonnay 2002 pozdní sběr Vinné sklepy Valtice, a.s.Chardonnay 2003 výběr z hroznů Nešpor Jiří HruškyVIIITotální pamlsek Chardonnay 1992 výběr z hroznů Spěvák Dubňany (1998-Buenos Aires-Nejlepší víno Evropy) Chardonnay 2001 výběr z hroznů Polehňa-Blatnice Chardonnay 2003 výběr z hroznů Polehňa-BlatniceIXChardonnay 2000 výběr z hroznů, Dolní Dunajovice, Kraví Hora, Vinné sklepy Valtice, č.š. 02/9, Sal.00-1 i 01-2Chardonnay 2004 pozdní sběr, Hauskirchen, Girsch Austria, č.š. L 1193/05, Kreis Der Besten Nö Wein Krems 2005Chardonnay 2002 odrůdové jakostní, J-V Austrálie, Jacob´s Creek, č.š. L31430930, Bronzová m. Adelaide 2002, Bronzová m. Sydney 2003 Opět zvítězil vlašákový specialista Mikrosvín Mikulov. Že by si ke své specializaci přibral i Chardonnay? Vinné sklepy Valtice jsou v závěsu.„Tož tak"! Tak vidíme Chardonnay my autoři. Použité zdroje:www.vinorevue.cz